Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltarii, a vizitat investitiile din Zalau

Prezent la Zalau pentru a efectua o vizita la noul sediu al Centrului de Cultura si Arta Salaj, dar si la alte cladiri unde au fost executate, in ultimii 3 ani, ample lucrari de reabilitare, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca un program important pentru actuala Guvernare este cel de reabilitare a cladirilor istorice, in acest sens existand deja un parteneriat intre Ministerul Dezvoltarii si cel al Culturii. „Un program care este important pentru noi tine de reabilitarea cladirilor istorice. Ardealul are o particularitate: exista foarte multe cladiri exceptionale, care necesita o regandire, o reproiectare. Ca atare, eu cred ca Guvernul trebuie sa aiba ca prioritate – si exista deja un parteneriat intre Ministerul Dezvoltarii si cel al Culturii – realizarea de proiecte de reabilitare a cladirilor istorice”, a declarat Eduard Hellvig.

Potrivit sursei citate, „Zalaul se include in aceste proiecte”. „Pot sa va asigur ca, in perioada in care voi fi ministru, Zalaul si Salajul vor fi aproape de sufletul meu si vor fi o prioritate nu doar pentru faptul ca sunt din partea locului, ci si pentru ca merita mai mult decat a fost pana acum”, a declarat Eduard Hellvig.

Bazinul olimpic nu este o prioritate

Intrebat fiind cand incep lucrarile pentru construirea unui bazin olimpic la Zalau, municipiul neavand nicio asemenea locatie, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a declarat ca prioritatile actualului Guvern nu tin de realizarea de bazine olimpice, ci de urgente precum reabilitarea termica a blocurilor. „Nu am fost si nu vreau sa fiu ipocrit, am mai spus-o si altadata: din punctul meu de vedere, prioritatile actuale nu tin de bazinele olimpice, pentru ca eu cred ca sunt alte prioritati si urgente, inclusiv pentru Zalau, cum ar fi reabilitarea blocurilor. Evident, daca exista o prioritate la nivel de administratie locala si exista Studiu de Fezabilitate si planuri deja avansate legat de acest subiect, putem vorbi de bazine olimpice. Fac precizarea, insa, ca incurajez autoritatile locale sa caute solutii care sa nu greveze bugetul de stat”, a declarat Eduard Hellvig.

Potrivit sursei citate, bugetul de stat nu este „atat de mare pe cat crede lumea”, iar Ministerul Dezvoltarii a suferit o rectificare bugetara semnificativa odata cu plecarea din functie a fostului ministru Elena Udrea. „Probabil, odata cu aceasta plecare, au plecat si banii. Ca atare, cand te angajezi sa faci asemenea proiecte, in primul rand trebuie sa te gandesti de unde ai resursa financiara”, a spus Hellvig, subliniind ca la inceperea oricarui proiect este nevoie de responsabilitate.

Lucrarile la Sala Sporturilor – finalizate in august

Hellvig a vizitat vineri noul sediu al Centrului de Cultura si Arta Salaj (fostul Centru Militar Judetean, n.r.), Cladirea Transilvania si Sala Sporturilor, trei imobile unde au fost executate, in ultimii 3 ani, ample lucrari de reabilitare. Lucrarile la noul sediu al Centrului de Cultura si Arta Salaj, dar si alte doua cladiri de patrimoniu national din oras (Muzeul Judetean de Istorie Zalau – Salaj si Galeriile de Arta „Ioan Sima”, n.r.) s-au desfasurat in cadrul proiectului “Restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean Salaj”, initiat de Consiliul Judetean si finantat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Valoarea totala a proiectului este de 25,4 milioane de lei, din care 85 la suta sunt fonduri nerambursabile asigurate prin POR, 2 la suta este contributia Consiliului Judetean, iar diferenta sunt fonduri din bugetul de stat. Lucrarile la Centrul de Cultura si Arta Salaj (fost Centru Militar Judetean si anterior garnizoana „General Dragalina”, n.r.) au inceput in 2009, termenul de finalizare fiind inceputul lunii iunie a anului curent. Dupa receptia lucrarilor, in acest imobil va avea sediul Centrul de Cultura si Arta Salaj, dar si Ansamblul Folcloric Mesesul si Scoala Populara de Arta Zalau. Cladirea, care dateaza de peste 100 de ani, pastreaza structura arhitecturala initiala, tamplaria usilor si a geamurilor fiind din lemn stratificat.

Un alt obiectiv vizitat de ministrul Hellvig la Zalau a fost Cladirea Transilvania, unde in 2012 va fi reabilitat corpul C, cu fonduri de la bugetul de stat, dupa ce in anii trecuti au fost reabilitate corpurile A si B. In acest an, vor fi refacute pictura murala si unele elemente arhitecturale din fosta sala de teatru orasenesc, va fi amenajata o sala multifunctionala, va fi dotat intregul complex cu sistem anti-incendiu si va fi pus in functiune un sistem de iluminat arhitectural.

Un al treilea obiectiv vizitat vineri de ministrul Eduard Hellvig a fost Sala Sporturilor din Zalau, aflata si ea in reabilitare si modernizare, printr-un proiect initiat de Compania Nationala de Investitii si a carui valoare totala este de 2,7 milioane de lei. Antreprenorul in acest caz este SC Constructii Erbasu SA Bucuresti, iar subcontractor SC Sport Logistic SRL Bucuresti. Lucrarile de reabilitare si modernizare a Salii Sporturilor au demarat in septembrie 2011 si aveau, initial, ca termen de finalizare luna februarie a anului in curs. Ulterior, data de finalizare a investitiei a fost amanata pentru luna august a anului in curs, ministrul Hellvig declarand ca se va asigura ca nu vor exista probleme si ca data va fi respectata.

Tot vineri, Eduard Hellvig a luat parte, la Simleu Silvaniei, la lansarea candidatului USL Salaj pentru alegerile locale din iunie, Ioan Costelas, profesor de istorie la o unitate de invatamant din Zalau.

Recomandari

Alte Articole