Drumurile Salajului raman deszapezite

Nicio firma nu a preluat, pana la aceasta data, activitatea de intretinere pe perioada iernii a drumurilor judetene. Cu toate ca autoritatile judetene au initiat mai multe demersuri pentru desemnarea unui agent economic care sa se ocupe de deszapeziri, acestea au ramas fara nicio finalitate.

Odiseea desemnarii operatorului economic responsabil cu intretinerea drumurilor judetene de nivel I, a demarat in luna octombrie. De atunci, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Salaj, Laura Opris, CJ a derulat patru proceduri de achizitie publica. Este vorba de o “Cerere de oferte” in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, la care doar o singura firma s-a prezentat. Si cum valoarea ofertei depuse de aceasta a depasit suma estimata pentru achizitie (conform reglementarilor OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare), procedura a fost anulata.

Au urmat trei proceduri de achizitie publica de tip “Negociere fara publicarea unui anunt de participare” (conform prevederilor OUG nr. 34/2006, art. 122, lit.c). In cadrul celor trei proceduri au fost transmise invitatii de participare unui numar de 15 operatori economici din judet si din afara judetului. Doar trei din cei 15 operatori economici invitati au prezentat oferte de pret in cadrul procedurilor de negociere, insa toate acestea au depasit valoarea estimata a achizitiei, ceea ce a condus la anularea procedurilor.

Maine va avea loc o noua negociere (fara publicarea unui anunt de participare) pentru desemnarea operatorului economic responsabil cu intretinerea drumurilor judetene, procedura la care au fost invitati sa participe noua operatori economici.

Reprezentantii CJ nu au facut cunoscut numele firmei care ar trebui sa curete zapada de pe carosabil daca tocmai astazi ar ninge. Au avansat doar alternativa: “in caz de forta majora, in conformitate cu prevederile art. 122, lit. c din OUG nr. 34/2006, Consiliul Judetean are dreptul de a emite un ordin de incepere a serviciilor sau lucrarilor concomitent cu initierea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare”. Altfel spus, este posibil sa actioneze firme care au intretinut drumurile judetene in iernile precedente si care anul acesta au fost implicate in proiecte de reabilitare sau asfaltare a drumurilor judetene.

Recomandari

Alte Articole