Directia Silvica pune la "bataie" 17.000 de brazi

In aceasta iarna, Directia Silvica Salaj va scoate la vanzare circa 17.000 de brazi din speciile duglas si molid, acesta fiind al treilea an in care institutia scoate pe piata pomi de Craciun din pepinierele proprii. Scopul urmarit prin practicarea unor preturi foarte mici este unul dublu: atat descurajarea taierilor ilegale, cat si distrugerea arboretului, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, Dan Fogos.

Potrivit sursei citate, preturile vor fi stabilite in functie de marimea brazilor. Astfel, pentru un brad cu o inaltime de 1,30 metri, pretul va fi de 12,5 lei (TVA inclus, n.r.), in timp ce brazii mai inalti, de pana la trei metri, vor putea fi achizitionati cu 25 de lei. „Brazii vor putea fi cumparati de la cele sase Ocoale Silvice pe care le avem in judet, cei mai multi urmand sa fie pusi in vanzare la Ocolul Silvic Cehu Silvaniei”, a declarat Dan Fogos.

Ca si in anii precedenti, aproximativ 90 la suta din totalul de pomi de Craciun care vor fi scosi la vanzare sunt din specia molid, restul fiind din specia duglas. Aceste specii de brad au nevoie de 6-8 ani ca sa ajunga la inaltimea potrivita pentru a putea fi comercializate. Pomii de Craciun se incadreaza in doua categorii de inaltime, intre 0,7 – 1,3 metri, respectiv intre 1,4 – 3 metri.

In ceea ce priveste taierile ilegale, purtatorul de cuvant a declarat ca nu au fost depistate asemenea incidente in sezonul rece 2011 – 2012, mai ales ca in judet padurile de brad sunt rare.

Zalauanii vor putea cumpara pomi de Craciun si de la clasicii comercianti care obisnuiesc sa isi faca aparitia in prima jumatate a lunii decembrie. Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a declarat ca, in acest sezon rece, acesti brazi pusi in vanzare de comercianti vor putea fi gasiti in mai multe puncte: in zona Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, in centru – langa Troita, in parcarea de langa Sala Sporturilor, in cartierul Bradet – vizavi de Biserica “Sfantul Stefan” si in cartierul Porolissum, langa statia de carburanti.

Recomandari

Alte Articole