Din iresponsabilitatea salajenilor, zeci de hectare de padure au fost facute scrum

Incendiile provocate de salajenii iresponsabili, care au recurs la arderea vegetatiei uscate pentru curatarea terenurilor fara luarea masurilor de prevenire, au produs pagube insemnate, la finele saptamanii trecute, in mai multe localitati din judet. Peste 40 de arderi necontrolate au pus pe drumuri, in intervalul 23-25 martie, pompierii militari precum si membrii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta (SVSU), in unele cazuri participand chiar si locuitorii din comunitate.

Unul dintre cele mai grave incendii a avut loc intre localitatile Dragu si Voievodeni, unde flacarile s-au extins la padurea din apropierea terenului “curatat” de vegetatia uscata prin incendiere. “Duminica dupa-amiaza, pomperii militari au fost solicitati sa intervina pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatia uscata de pe un teren din localitatea Voievodeni, care se manifesta pe circa 15 hectare si care s-a extins la padurea de rasinoase si foioase din apropiere. La fata locului s-au deplasat imediat pompierii de la Garda de Interventie Hida, membrii SVSU, precum si primarul comunei impreuna cu mai multi voluntari. In ciuda interventiei prompte, focul a mistuit 40 de hectare de foioase si coronament, precum si patru hectare de rasinoase”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Porolissum” al judetului Salaj, Lucian Jacodi.

In urma cercetarilor desfasurate, pompierii au reusit sa dea de urma persoanei care a provocat incendiul de la Voievodeni. In acest caz, persoana a fost sanctionata contraventional cu amenda de 2.500 de lei, maximum pentru incendierea terenurilor in vederea curatirii de resturile vegetale fara respectarea masurilor de prevenire. De asemenea, in cadrul cercetarilor, au mai fost identificate alte doua persoane care au provocat arderi necontrolate, si acestea fiind amendate cu 2.500 de lei fiecare.

 Numar record de arderi necontrolate

Indiferenta si nepasarea “gospodarilor” au contribuit la inregistrarea, in intervalul 23-25 martie, a unui numar de 43 de incendii necontrolate in foarte multe localitati din intreg judetul, printre care: Zalau, Simleu Silvaniei, Lemniu, Firminis, Brusturi, Aleus, Vadurele, Badacini, Badon, Ratovei, Almas, Stupini etc. cele mai multe, respectiv 18, avand loc in cursul zilei de sambata.

Potrivit informatiilor furnizate de sursa citata anterior, numarul incendiilor la care au intervenit pompierii militari in cursul acestui an se ridica la aproape totalul inregistrat pe tot parcursul anului trecut. “De la inceputul anului si pana in prezent, au fost inregistrate 155 de incendii la care pompierii salajeni au intervenit. Este un numar ingrijorator daca tinem cont ca pe toata perioada anului trecut au fost inregistrate 178 de interventii la arderi necontrolate”, a mentionat Lucian Jacodi.

Pompierii atrag atentia persoanelor care recurg la incendiere pentru curatarea terenurilor de vegetatia uscata sa respecte minimele masuri pentru desfasurarea acestor genuri de activitati. Nerespectarea lor poate duce la producerea unor dezastre, soldate nu doar cu pagube materiale, ci chiar si pierderi de vieti omenesti.

Recomandari

Alte Articole