Dezinteres pentru rubinele confiscate la Zalau

Cele peste 6.000 de rubine, confiscate de catre politistii salajeni de la un cetatean italian care incerca sa le vanda pe piata “neagra” contra sumei de 35.000 de euro, nu prezinta interes pentru potentialii cumparatori. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Cluj incearca de mai bine de o jumatate de an sa vanda cele 1.784 de grame de pietre pretioase, la licitatiile deschise in acest sens nefiind vanduta nici macar o bucata.

Finantele au organizat proceduri de achizitie aproape in fiecare luna de la intrarea in posesie. Astfel, in august, s-au vandut mai multe bijuterii, insa nimeni nu s-a aratat interesat de rubinele care aveau, la acea data, o valoare de 135.660 de lei.

Conform normelor privind licitatia bunurilor confiscate, pentru procedura de vanzare care a avut termen limita de trimitere a ofertelor 20 ianuarie 2012, pretul rubinelor a fost redus cu 25 la suta, de la 76 de lei pentru un gram la 60 de lei. Cu toate acestea, nimeni nu si-a manifestat interesul pentru rubinele cu pret redus.

Urmatoarea licitatie va avea loc in cursul acestei luni, cu depunerea ofertelor pana la data de 17 februarie si deschiderea plicurilor in data de 22 februarie. Daca nici la aceasta procedura de achizitie nu se vor prezenta oferte, DGFP Cluj va trimite pietrele pretioase spre pastrare pentru un an de zile, urmand ca abia dupa aceea sa se mai organizeze proceduri de vanzare.

Cele 6.096 de bucati pietre pretioase, in greutate totala de 1.784,61 grame, au dimensiuni variabile intre 6×3 milimetri si 9×6 milimetri, greutate variabila intre 0,33 grame (1,66 carate) si 1,11 grame (5,54 carate). Rubinele de culoare rosu-violacee si rosie-bruna sunt catalogate ca fiind rare, au o calitate de slefuire medie. Pietrele sunt ambalate si pastrate in 19 cutii care contin intre 226 si 350 de bucati. Vanzarea produselor se face prin achizitonarea intregii cantitati sau pe cutii.

Ofertantii, persoane fizice sau juridice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, trebuie sa fie dispusi sa achizitioneze intreaga cantitate, dupa cum se arata in anuntul publicat de Finantele din Cluj pe site-ul institutiei.

Imagini si alte detalii cu pietrele pretioase mai sus prezentate, precum si alte bunuri care urmeaza a fi scoase spre vanzare directa pot fi accesate pe site-ul institutiei, respectiv www.finantecluj.ro.

Reamintim ca rubinele au fost descarcate de sarcina dupa ce, in luna octombrie a anului 2010, Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj a dispus confiscarea lor de la un cetatean italian care nu avea niciun act pentru a dovedi provenienta lor. Acesta, Massimo T. in varsta de 42 de ani, si prietena lui din Salaj, de 28 de ani, au fost prinsi in flagrant pe cand incercau sa le vanda. Prin urmare, s-a dispus confiscarea pietrelor pretioase, evaluate pe piata “neagra” la 35.000 de euro. Cei doi au fost amendati fiecare cu 10.000 de lei. Nici pana la aceasta data, provenienta pietrelor nu a fost stabilita.

Recomandari

Alte Articole