Despre cum au sarbatorit salajencele 8 Martie

Salajencele au sarbatorit, ieri, Ziua Femeii, la munca, desi poate multe dintre ele si-ar fi dorit sa beneficieze de o zi libera cadou. Angajatele din sistemul bugetar salajean s-au multumit sa fie rasfatate de colegii lor cu mici cadouri, felicitari sau flori si si-au vazut de job-ul lor. Cu o singura exceptie.

 Liber la Prefectura

Angajatele din Prefectura Salaj au beneficiat de o zi libera de 8 martie, iar in dupa-amiaza din ajun, au fost invitate de colegii lor la restaurant. Prefectul Salajului, Vegh Alexandru a precizat ca “ziua libera poate fi perceputa drept un cadou din partea conducerii”. “Am considerat ca nu putem sa le oferim alte daruri. Astazi, fiind vorba doar de o singura zi, incercam sa ne descurcam singuri, chiar daca stim ca nu este foarte usor”. In Institutia Prefectului Salaj, la aceasta data, lucreaza 63 de persoane, din care 31 sunt femei.

In schimb, cu un etaj mai jos, la Consiliul Judetean Salaj ieri se lucra cu efectivele complete. Presedintele CJ, Tiberiu Marc, ne-a spus ca colegele sale primesc la ora pranzului o floare si o cafea. Cheful a fost organizat cu o zi inainte cu implicarea sindicatului institutiei. Din cei 107 de salariati, 52 sunt femei pentru care nu s-a exclus posibilitatea reducerii programului de lucru, fiind 8 Martie.

Si in Primaria Zalau, ziua de 8 Martie a fost sarbatorita prin munca, dar dupa terminarea programului salariatii au participat la o intrunire festiva, organizata de sindicalisti. Ieri, reprezentantii municipalitatii au oferit celor 121 de salariate (din totalul de 216 angajati) cate o floare.

 Munca, in flux continuu

Multe unitati din Salaj nu pot da liber angajatelor si nici nu pot diminua programul de activitate, chiar daca sunt institutii bugetare. Mai ales ca, ponderea in randul salariatilor o detin femeile. Asa cum arata directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, “90 la suta din angajati sunt femei, care lucreaza in flux continuu. Ele au primit de la colegi, chiar daca sunt putini, cate o floare”. Nici la Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau nu s-a acordat femeilor zi libera de 8 Martie. “Astazi colegele noastre s-au bucurat de un fir de floare si de aprecierea colegilor din compartimentul in care lucreaza. Chiar daca nu am organizat noi in unitate, cu siguranta, dupa program multe dintre ele vor participa la distractie cu familiile lor sau prietenii. Cele 800 de femei (din totalul de 1.060 de angajati ai spitalului) au primit din partea noastra in prima zi a lunii, martisoare”, a mentionat Laurentiu Barna, directorul SJU Zalau. Nici la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj nu a fost prea lejer. Directorul CAS Salaj, Claudiu Birsan a spus ca nu s-a pus problema acordarii unei zile libere avand in vedere faptul ca institutia este la dispozitia publicului. “Am daruit celor 28 de colege (din totalul de 37 de angajati pe care-i avem) cate o floare. Programul cu publicul este respectat chiar daca e 8 Martie, iar dupa finalizarea acestuia, eventual, se poate discuta de plecarea cu o ora mai devreme din unitate. Petrecerea de Ziua Femeii a fost organizata cu sprijinul sindicatului in urma cu o saptamana”, a afirmat Claudiu Birsan.

 O floare si o urare

Autoritatile locale salajene au decis, de asemenea, sa sarbatoreasca Ziua Internationala a Femeilor in campul muncii. Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei, ne-a informat ca toti salariatii administratiei simleuane au lucrat la program normal, celor 50 de femei li s-a oferit cate o floare, iar dupa amiaza, acestea au fost invitate de colegii lor (93 la numar) la o petrecere. Acelasi lucru (respectiv, program normal) s-a petrecut si la Primaria Jibou, unde asa cum am aflat de la edilul Sarkozi Paul, celor 20 de angajate li s-au oferit flori spre finalul programului de activitate. Mai indulgenti, reprezentantii administratiei locale de la Cehu Silvaniei au horatat ca programul de lucru al celor 14 femei din Primarie, Biblioteca si Casa Oraseneasca de Cultura sa se termine la ora 12. Angajatii Primariei Hida, asa cum ne-a spus prim-edilul Dorin Petrus, au sarbatorit muncitoreste Ziua Femeii, dar, la terminarea programului de lucru, cele zece femei din institutie au fost invitate la restaurant de colegii lor (12). Mai mult, asa cum a procedat in toti anii de cand e primar, Dorin Petrus a sustinut ca a daruit tuturor femeilor din comuna cate o floare. In schimb la Crasna, ceva mai devreme, de la ora 14, angajatii primariei s-au bucurat impreuna la sala de mese din unitate, unde conducerea o organizat un eveniment festiv si unde cele 30 de angajate au fost rasplatite cu daruri si flori de catre cei 25 de colegi.

 Sarbatoare in deplasare

Mai putin norocosi au fost inspectorii din invatamant care au petrecut acest eveniment departe de casa. Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Judetean Scolar Salaj a spus ca “90 la suta din inspectorii scolari salajeni se afla la Calimanesti la o activitate de formare si pregatire. Luni, dupa orele de program colegele din inspectorat vor primi cate o floare si vor fi invitate la un eveniment festiv. In cadrul inspectoratului, al Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala si la Casa Corpului Didactic din Zalau, majoritatea salariatelor sunt femei. In schimb, cadrele didactice din teritoriu conform unei frumoase traditii, organizeaza intalniri de 8 Martie”, a sustinut Ioan Abrudan.

Programul obisnuit de lucru pentru femeile din Romania nu este o surpriza chiar daca este 8 Martie. Pe timp de criza, multe dintre ele, nu invoca pretentii la o zi libera, fiind fericite ca au un loc de munca. Iar moda… liberelor s-a diluat odata cu trecerea anilor si intrarea in capitalism.

Recomandari

Alte Articole