De ce l-a numit Crin Antonescu pe Klaus Iohannis în Guvernul Ponta doi?!

Andreea POCOL-3Editorial – Andreea POCOL

Codul ROȘU de INCOMPETENȚĂ guvernamentală, s-a lăsat cu remanierea liberalilor. Declanșarea remanierii din interiorul PNL s-a produs în urma accidentului aviatic din munții Apuseni, când a fost demis ministrul de Interne Radu Stroe, iar de aici, motiv pentru șeful liberalilor George Crin – Laurențiu Antonescu, s-o facă lată, așa că, a luat măsuri. Știm bine că până la acestă remaniere, au fost demiși mai mulți miniștri liberali, printre care și pușcăriașul proaspăt întemnițat Relu Fenechiu – fost șef la Transporturi. Iar după scăderea subită de popularitate și pentru a-și spori influența internă Crin Antonescu, a luat atitudine, și astfel, a schimbat miniștri despre care se spunea că nu-i mai sunt loiali. Crin Antonescu a făcut vineri patru numiri de noi miniștri prin care a reușit, iată, să-și securizeze portofoliile de miniștri pe care le deține PNL în Guvernul Ponta și să înlăture presiunile social-democraților făcute asupra partidului său. Bineânțeles că de data aceasta, strategia lui Antonescu, a fost calculată pas cu pas, gândită de câteva săptămâni și îl avea în centru, pe prim-vicepreședintele PNL edilul Sibiului Klaus Iohannis. Asftel, Klaus Iohannis, propus vicepremier și ministru al Internelor în locul lui Radu Stroe (considerat prea apropiat de PSD). Cristian Bușoi în locul lui Eugen Nicolăescu la Ministerul Sănătății. Theodor Atanasiu în locul lui Andrei Gerea la Ministerul Economiei. Eugen Nicolaescu (fidel lui Crin Antonescu) la Ministerul Finanțelor, în locul lui Daniel Chițoiu (considerat prea apropiat de PSD). Cât de competenți sunt acești „patru crai de la răsărit” în guvern, rămâne de văzut.
Cert este că în partid se știa de posibilitatea nominalizării lui Klaus Iohannis, au vociferat zilele trecute în intervenții televizate liberali de la vârful PNL, însă s-a scurs intenționat în presă informația privind numirea lui Sorin Frunzăverde. Strategia a fost de a ține presa ocupată cu o țintă falsă, așa cum se practică de obicei, se caută un eveniment nou, pentru a acoperi unul mai vechi care „arde” și pentru a nu fi timp de presiuni asupra lui Iohannis. De altfel, se știe că primarul Sibiului este omul de „casă” și de încredere al lui Crin Antonescu iar introducerea acestuia în Guvernul Ponta, va complica în vreun fel planurile PSD. În cazul în care Antonescu va continua să scadă în sondaje, Iohannis este o bună variantă de a prelua ștafeta de candidat la prezidențiale, spunea zilele trecute într-o intervenție telefonică la un post tv și liderul Forța Civică Mihai Răzvan Ungureanu.
Totodată, Antonescu mizează pe faptul că, odată introdus în Guvern, Iohannis va reprezenta cu adevărat interesele PNL, spre deosebire de Daniel Chițoiu care a colaborat mai mult cu Victor Ponta. Despre Chițoiu, se spune că i-ar fi dat la „fund” lui Antonescu. De asemenea, Antonescu își asigură ministerul de Interne, minister – cheie în alegerile care urmează în luna mai și noiembrie. Crin Antonescu, a transmis partidului că tot el face jocurile și că, mai devreme sau mai târziu, trădările sunt pedepsite sever. Daniel Chițoiu a fost executat exemplar și cu valoare de exemplu pentru toți amatorii. Păi cu imaginea sa, neamțul Klaus Iohannis este varianta de rezervă a partidului, în cazul în care Antonescu merge la Cotroceni, acesta va prelua șefia PNL. Oricum ar fi, nominalizarea lui Iohannis încurcă rău planurile copilotului Ponta și ale PSD-ului. Acum, Ponta are de luptat cu doi posibili candidați la prezidențiale și ambii trebuie „decredibilizați”. Iohannis crește șansele PNL-ului de a ajunge la Cotroceni”.
Nominalizarea lui Iohannis la Interne și în funcția de vicepremier, este o mutare de șah la PSD, care are două opțiuni în acest moment. Fie că îl acceptă în ciuda problemelor cu ANI și a statutului incert de la Primăria Sibiu, și va avea un competitor cu o imagine excelentă în inima Guvernului, fie îl respinge și îl transformă într-o victimă pe Iohannis și îi dă muniție electorală lui Crin Antonescu, aflat în scădere de popularitate.
Ne amintim doar, și nu este un secret pentru nimeni că Iohannis și-a dorit șefia Executivului în 2009. Poate vicepremier, pentru că PSD a formulat deja rețineri procedurale, după cum au spus Cătălin Ivan și Dan Șova. Atunci în 2009 Traian Băsescu a refuzat să-l accepte pe neamț, spre dezamăgirea electoratului USL (alianță încă neformată cu acte în regulă pe atunci), care l-a vrut premier. Șeful statului a spus sâmbătă seara în Cluj-Napoca despre Iohannis, că acesta ar fi un câștig pentru gurvern, doar că, de data asta aranjamentul n-ar fi fost făcut la Grivco: „Eu cred că Iohannis e un câștig pentru Guvern, trebuie să aibă grijă cum le aranjează, cu compatibilitatea. Altfel, el este experimentat în administrație și de data asta vine în Guvern fără să fie făcut aranjamentul la Grivco, ceea ce e bine. Prima dată când a vrut să vină premier îi spusese tatsu’ mare turnătoru’ Voiculescu, acum nu”.
Așadar, dacă Ponta vrea să rupă USL nu va avea decât șansa să-și asume această mișcare cu subiect și predicat, iar până la ea, să înfrunte rezistența oamenilor lui Crin Antonescu la tot ce dezavantajează electoral PNL. Pentru a-și maximiza șansele la prezidențiale, bazându-se pe propriul electorat în primul rând, tot mai dezamăgit de guvernarea eminamente socialistă, Antonescu fie trecea în Opoziție, ceea ce evident nu poate, fie rămâne la guvernare, dar încercând din răsputeri să facă politică liberală, măcar opunându-se vehement măsurilor de stânga, adică făcând tot opoziție, dar de la Putere.
Rămâne de văzut cum va primi Victor Viorel Ponta această mișcare dură și explicită a liderului PNL (după ce se întoarce de la Soci, că musai a trebuit să-și facă imagine bună). Va riposta rapid sau va lăsa noii veniți să fie măcinați de structurile din interior ale propriilor ministere, pentru care nu se știe cât sunt de pregătiți, mai ales în cazul lui Klaus Iohannis, pentru a scăpa de ei pe rând și cu costuri de imagine majore pentru PNL. Domnule Ponta, cu neamțul la Interne nu te joci, jar mânâci. Neațu’ e neamț, și nu uita, țara asta nu-i a ta.

ArticoleRecomandate

Recomandari din RubricaEditoriale