În fiecare an în data de șase ianuarie creștinii prăznuiesc Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează. Botezul Domnului sau Boboteaza este unul dintre cele mai importante praznice împărăteşti ale Bisericii, iar principalul eveniment religios din această zi, constă în sfinţirea mare a apelor când se purifică și mediul înconjurător de forţele malefice. Acest ritual urmează după Sfânta Liturghie din ziua praznicului. Agheazma este apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor. În timpul ceremonialului religios, apa primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului.
În Șimișna, acest ritual de sfințire a apei, a avut loc, chiar în lăcașul de cult, iar la final, parte din agheazmă a fost pusă în butoiul special amenajat în fața bisericii. De asemenea, preotul bisericii i-a sfințit cu agheasmă pe credincioșii care au luat parte la slujbă și au sărutat crucea. De altfel, din agheazma binecuvântată în această zi, vor bea toţi membrii familiei.
Încă se mai păstrează obiceiul ca fiecare gospodină să pună apă sfințită în mâncarea vitelor, pentru ca şi acestea să fie sănătoase, să stropească casele, ogoarele, lucrurile din gospodărie pentru ca toată familia să fie sănătoasă şi să aibă spor în muncă, tot anul. Agheazma se bea dimineaţa, înainte de masă, în zilele de post, de sărbători sau la ceas de boală sau de mare necaz.
Potrivit tradiției creștine, în ajunul Bobotezei creștinii ajunează, iar mulți dintre credincioși țin post negru.
Andreea POCOL