Congres National de Speologie in Salaj

Congresul National de Speologie, editia a 39-a, organizat de Clubul de Speologie „Montana“ Baia Mare (www.speomontana.ro), va debuta maine in comuna Ileanda, organizarea fiind sub egida Federatiei Romane de Speologie, in parteneriat cu Grupul Scolar ,,Ioachim Pop” Ileanda si Primaria comunei Ileanda.
Evenimentul va dura patru zile (pana in 11 septembrie, n.r.) si va da posibilitatea, pentru prima oara, speologilor romani sa se intruneasca in traditia manifestarii ,,Speosport”, initiata in 1972 si care s-a repetat an de an pana in anul 2000, cand s-a transformat in Congresul National de Speologie. Acesta marcheaza bilantul unui an de activitate, fiind in egala masura un forum de exprimare si dezbatere pe toate domeniile ce tin de speologie, carstologie sau apropiate acestora.

Structurat pe componente
Congresul este structurat pe doua componente: precongres si congres. Astfel, precongresul se va desfasura in perioada 7 – 9 septembrie, in cadrul lui urmand sa fie organizate ture de vizita la unele dintre cele mai importante obiective de suprafata si subteran din judetele Maramures si Salaj (Grota din Dealul Crucii – Galeria de Fum, cavitate din secolul al-XIV-lea, si Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, efectuarea unui traseu in circuit pe ruta Ileanda – Cheile Babei – Custura Cetatelii pe raul Lapus – Pestera Lii –Cuciulat, vizitarea Pesterilor Ciungi – Mesteacan, judetul Maramures sau Magurici – Rastoci, judetul Salaj).
Congresul se va desfasura in 9 – 11 septembrie si presupune organizarea unor sectiuni ca proba aplicativa de Tehnica Speologiei Alpine, care implica amenajarea unor trasee care se parcurg exclusiv pe coarda de speologie cu ajutorul echipamentului individual de parcurgere de verticale si presupune urcare si coborare in rapel, posibil tiroliana ascendenta, trecere de fractionari (sectiunea feminin si masculin), proba de animatie cu caracter distractiv, o expozitie de harti in cadrul careia desenatorii de harti de pestera sunt invitati sa-si prezinte realizarile cartografice ale pesterilor explorate si topografiate in ultimii cinci ani, o sectiune de fotografie in domeniul speologiei si carstologiei si o sesiune de comunicari stiintifice si explorative dedicata lui Dumitru Istvan (fostul presedinte al clubului “Montana”), sesiune in cadrul careia speologii isi prezinta lucrarile stiintifice, tehnice, explorative, culturale sau de informare, din domeniile asociate speologiei si carstologiei.
In cadrul congresului vor avea loc proiectii cuprinzand prezentari ale unor actiuni de explorare a unor pesteri si avene, explorari facute de catre speologi romani si straini, atat in Romania cat si in strainatate. De asemenea, se va organiza amenajarea unor standuri de prezentare – vanzare de echipament si de publicatii speologice.

Protectia pesterilor – in act normativ
Intre activitatile incluse in Congres se regaseste si desfasurarea conferintei pentru protectia pesterilor: „Legea 49 din 2011 – un nou inceput?“, a Adunarii Generale a Federatiei Romane de Speologie, a intrunirilor de lucru pe Comisii, a intrunirii Comitetului Director a Federatiei Romane de Speologie.
Seara zilei de sambata este rezervata premierii participantilor castigatori la sectiunile de concurs, au anuntat organizatorii.
Clubul de Speologie Montana s-a infiintat in anul 1976, a participat la primul “Speosport” in anul 1980 la Izvorul Muresului, iar de atunci, cu exceptia anilor 2003 -2004, a participat la toate editiile de “Speosport” si “Congres”. In anul 1998, editia a XVIII-a a Speosportului si cea de III-a Congresului de Speologie, au fost organizate tot de clubul nostru si au avut loc la Borsa Complex, in judetul Maramures.

Recomandari

Alte Articole