CNP-ul trebuie declarat obligatoriu la recensamant

Institutul National de Statistica (INS) isi mentine declaratia din data de 21 octombrie 2011 in legatura cu Baza legala si motivarea colectarii in cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal. Astfel, „colectarea codului numeric personal in procesul de recenzare este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011”, se arata intr-un comunicat de presa remis de INS. Potrivit sursei citate, articolul 2, alin. (1) stipuleaza ca “Persoanele [ ….] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant. Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati”.

Referitor la raspunderea contraventionala, legislatia in vigoare prevede ca „refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete” constituie contraventie, amenzile care pot fi aplicate fiind intre 1.500 – 4.500 de lei.

Nici cetatenii romani aflati in strainatate pe perioada de inregistrare a datelor (20-31 octombrie 2011) nu scapa de recesamant.

Potrivit precizarilor Secretariatului Tehnic Central al Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011, acestia au posibilitatea de completa formularele de recensamant care sunt disponibile pe site-ul www.recensamantromania.ro , la functia «Romanii din strainatate »/«Recenzarea cetatenilor romani aflati in strainatate» .

Aceasta modalitate de recenzare se va utiliza de catre cetatenii romani aflati in strainatate pentru care in tara nu exista nicio alta ruda/vecin/prieten sau cunostinta care sa furnizeze informatii despre acestia (de exemplu, daca toata gospodaria este plecata in strainatate). Romanii care sunt plecati peste granita, dar care au in tara persoane care sa furnizeze informatii (sotia, unul din parinti, fiu/fiica, alte rude etc.) vor fi inregistrati la resedintele lor din tara de catre recenzorii sectoarelor de recensamant pe raza carora se afla resedintele respective.

In primele trei zile de derulare a recesamantului, in Salaj au fost recenzate 26.665 de locuinte, reprezentand 26,16 la suta din numarul total al celor estimate a fi inregistrate. Numarul total de persoane recenzate depaseste 62.800, in 34 de localitati inregistrarea datelor fiind peste media calculata la nivel judetean.

Recomandari

Alte Articole