Ceas aniversar pentru jandarmii salajeni

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj a pregatit un program incarcat de activitati pentru a marca data de 3 aprilie, cand se implinesc 162 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane. Printre activitatile propuse se numara competitii sportive, desfasurate in aceasta saptamana, organizarea unor puncte de informare si standuri de prezentare a tinutei, tehnicii si armamentului din dotare in centrul municipiului, precum si manifestari festive la sediul inspectoratului.

Inspectorul sef al IJJ Salaj, comandant Vasile Bocea, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca aceasta data de 3 aprilie 1850 marcheaza un pas inainte in procesul de configurare timpurie a autoritatilor menite sa vegheze la siguranta cetateanului si bunul mers al randuielilor publice. “Cu ocazia aniversarii Zilei Jandarmeriei Romane, pentru a marca acest moment, unitatea noastra a organizat si va organiza, in continuare, o serie de activitati atat pentru cadrele unitatii, cat si pentru cetatenii interesati de activitatea jandarmilor salajeni. Una dintre activitatile propuse consta in amplasarea, in data de 2 aprilie, intre orele 10 si 13, a unui punct de contact, de informare, in Piata 1 decembrie 1918 (platoul de marmura) din municipiul Zalau, unde cetatenii vor putea afla mai multe despre activitatea jandarmilor, de asemenea standuri de prezentare a tinutei, tehnicii si armamentului din dotare. De asemenea, in data de 3 aprilie, la sediul unitatii, incepand cu ora 12, in prezenta oficialitatilor locale va fi organizat un ceremonial militar si religios urmat de defilarea subunitatilor. In incheiere, vor fi acordate recompense personalului unitatii”, a precizat comandantul Bocea.

In urma cu 162 de ani, la data de 3 aprilie, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotararea Divanului obstesc, semnand “Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor in jandarmi”. Prin aceasta lege s-a dat statut juridic Jandarmeriei, stabilindu-se principiile de organizare si functionare pe intreg teritoriul tarii. In toata aceasta perioada, de la infiintare si pana inprezent, Jandarmeria a fost o arma cu o structura militara, pentru apararea ordinii si sigurantei cetateanului, iar in diferite situatii, fiind nevoita si obligata de legile aflate in vigoare, sa apere integritatea teritoriala a Romaniei.

Inspectorul sef al Jandarmeriei Salaj a prezentat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, bilantul activitatilor desfasurate de jandarmii salajeni, de la inceputul anului si pana in 26 martie. Intre datele facute publice se releva un numar impresionant de sanctiuni contraventionale aplicate de catre echipajele unitatii. “In perioada analizata, echipajele de interventie au aplicat 442 de sanctiuni contraventionale, cu amenzi in valoarea totala de 58.750 de lei. Totodata, jandarmii au constatat 24 de infractiuni, majoritatea fiind incalcari ale legislatiei privind domeniul silvic, dar si infractiuni precum loviri, alte violente si distrugere”, a precizat Vasile Bocea.

De asemenea, in perioada analizata, jandarmii au executat 1.019 misiuni. Cele mai multe, 548, au fost misiuni de mentinere a ordinii publice, prin patrule independente sau mixte executate in mediu urban sau rural, actiuni punctuale executate in zona institutiilor de invatamant, precum si actiuni punctuale executate in piete, targuri si oboare. Au fost efectuate, de asemenea, 225 de misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestari de protest, manifestari cultural-artistice si religioase, manifestari sportive, misiuni de asigurare a ordinii publice la instante, si 51 de actiuni de interventie, la solicitari telefonice venite din partea unor cetateni. In plus, in perioada de referinta, jandarmii au executat 155 de misiuni pentru punerea in aplicare a mandatelor de aducere. Au fost executate si 243 de misiuni pentru protectia transporturilor de valori, trei misiuni de protectie a transporturilor cu caracter special si 416 misiuni de protectie a transportului corespondentei clasificate in zona de responsabilitate a Directiei Judetene de Informatii Salaj.

Recomandari

Alte Articole