Desi suntem abia in prima saptamana din 2012, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj a primit bugetul pentru anul in curs: peste 95 de milioane de lei vor trebui sa acopere servicii medicale, medicamente, functionarea spitalelor si a unitatilor medicale din judet cel putin pana in iulie, cand fondurile vor fi suplimentate – la fel ca in anii trecuti – prin rectificari bugetare executate la nivel national.
Sanatatea salajeana va trebui sa se descurce in primele sapte luni ale anului 2012 cu un buget de 95 de milioane de lei, o suma care la prima vedere este categoric mai mica decat cele 157 de milioane de lei care au reprezentat bugetul aferent anului trecut. Presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan, a explicat, insa, ieri, intr-o conferinta de presa, ca o asemenea comparatie nu are relevanta, dat fiind ca pentru Centrele de permanenta si pentru Serviciul de Ambulanta Salaj fondurile primite sunt doar pentru luna ianuarie, urmand ca apoi bugetul sa fie completat prin rectificari bugetare. „Din acest total, pentru spitale este alocata suma de 47 de milioane de lei, ceea ce inseamna 77 la suta fata de suma din 2011, iar la capitolul medicamente cu si fara contributie personala este alocata suma de 28,47 milioane de lei, reprezentand 58 la suta fata de suma din anul trecut. Pentru asistenta medicala primara, in acest an au fost alocati 12,5 milioane de lei. Explicatia pentru sumele mai mici este faptul ca urmeaza o reducere a numarului de paturi in spitale (130 de paturi in spitalele din Salaj, n.r.). De asemenea, la medicamente cu si fara contributie personala, in fiecare an bugetul era asigurat pana prin iulie – august, dupa care se proceda la rectificari bugetare”, a declarat Claudiu Barsan.
Potrivit sursei citate, in 2012 vor fi alocate mai multe fonduri pentru medicamentele gratuite si compensate, stiut fiind faptul ca in 2011, farmaciile au intampinat probleme in a elibera acest tip de retete din cauza epuizarii rapide a banilor. „Daca la medicamente, consumul mediu lunar in 2011 a fost de 3,8 milioane de lei, acum vom incerca sa alocam in fiecare luna 4 milioane de lei in acest sens. Consider ca este un buget bun. De altfel, nu stiu daca in mod real consumul de medicamente pe intreg judetul se poate ridica mai sus de 3,8 milioane de lei”, a declarat presedintele CJAS Salaj.
Acesta a explicat ca in 2012, contractarea se va desfasura in baza unor acte aditionale care vor fi incheiate initial pentru luna ianuarie, iar ulterior pe intreg anul. „Intrucat anul trecut s-a intrat pe contractul cadru, valabil doi ani, mergem pe acte aditionale la contractul din 2011, incheiate conform normelor metodologice din 2012”, a precizat Claudiu Barsan.
Acesta a apreciat ca reorganizarea sistemului sanitar si reducerea numarului de paturi din unitatile spitalicesti au fost masuri care au avut efecte benefice in Sanatate, finantarea din 2012 ajungand la nivelul celei din 2007 – 2008.
La randul sau, directorul adjunct al CJAS Salaj, Marius Tautu, a tinut sa asigure populatia judetului ca inceputul de an nu este o ruptura in sistemul sanitar, ci o continuare fireasca a lucrurilor. „Referitor la asistenta medicala primara, acele servicii medicale furnizate la cererea bolnavilor cronici si serviciile medicale furnizate acestor bolnavi inainte de termenul dinainte stabilit vor trebui platite, conform legislatiei in vigoare, dupa tarifele practicate de cabinetele respective. De asemenea, bolnavii care solicita aceste servicii nu vor primi retete sau bilete de trimitere in sistemul asigurarilor de sanatate destat, ci vor trebui sa se adreseze mediului privat. Aceasta este o modificare esentiala fata de 2011”, a explicat Marius Tautu.
Potrivit datelor furnizate de CJAS Salaj, in 2011, Sanatatea salajeana a avut un buget de 157 de milioane de lei, din care 61 de milioane au fost alocate spitalelor din judet, asistenta medicala primara (inclusiv Centrele de permanenta, n.r.) a primit 12,17 milioane de lei, iar la capitolul medicamente cu si fara contributie personala au fost alocati 48,29 milioane de lei.