Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea din Rus
Sub lumina și bucuria praznicului Învierii Mântuitorului, în fiecare Vineri din Săptămâna Luminată s-a făcut o tradiție, ca la mănăstirea Sfânta Maria din Rus județul Sălaj, un sobor de preoți săvârșesc slujba arhierească și canonicească. În această oază de lumină care poartă și hramul Izvorul Tămăduirii, se adună an de an sute și chiar mii de credinciosi. Oamenii vin la Mănăstire pentru a se ruga dar și pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu. După rânduiala mănăstirii, aceștia participă la slujba de sfințire a apei (aghiasma mică), la sfânta liturghie dar și la Sfântul Maslu.
Dacă în anii trecuți numărul credincioșilor care veneau la Mănăstirea din Rus, la sărbătoarea ce poartă hramul – Izvorul Tămăduirii, a fost unul impresionant, anul acesta, numărul enoriașilor a fost mult sub așteptări, dovadă au stat și condițiile meteo nefavorabile. Însă, vremea mai puțin prielnică n-a constituit tocmai o piedică pentru sutele de credincioși prezenți la sfintele rugăciuni. Au fost prezenți enoriași din localitățile de pe Valea Someșului dar și din județele încevinate. Slujba arhierească și canonicească după rânduiala bisericii, a fost săvârșită de un sobor de nouă preoți.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, de pe vremea lui Leon cel Mare
Preotul paroh al bisericii ortodoxe din Cuzdrioara, Vasile Banc, a ținut să amintească credincioșilor prezenți la slujbă prin cuvintele de învățătură importanța acestei sărbători dar și de când datează: ”sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a început de pe vremea lui Leon cel Mare, când încă era un tânăr și nu se gândea la ceea ce-i va oferi viața. În apropierea Constantinopolului întâlnește un orb, orb pentru care se dedică să-l ajute să ajungă la destinație. Trecând printr-o pădure cum este aceasta, dar la un moment dat orbul îi spune celui de lângă el, îmi este sete; de unde să-i dea apă?! Se oprește, și aude o voce. Leon împărat, intră în pădure, și vei găsi apă! Și a găsit un izvor, un izvor cu apă curată, lină. Acea voce îi spune: dă-i orbului să bea și stropește-l cu apă. I-a dat să bea, l-a stropit cu apă, și orbul s-a făcut sănătos. În cinstea acestui loc, Leon odată ajuns împărat, construiește o mare și frumoasă biserică, căruia îi pune hramul Ocrotirea Izvorului Tămăduirii. Și mulți oameni au fost în acel loc și multe minuni a făcut Dumnezeu ”, a conchis preotul.
Slujba fără călugărul Neofit
Duhovnicul din Cuzdrioara Vasile Banc, n-a putut trece cu vederea lipsa celui care a fost până anul trecut, preotul călugăr, ctitorul Mănăstirii Sfânta Maria, Arhimandritul Neofit Man. ”Anul acesta Izvorul Tămăduirii este un pic mai sărac, pentru că, cel care până mai anul trecut ne aștepta în poarta și în pragul mănăstirii, acum ne așteaptă de sub glie din partea dreaptă a sfântului altar. El se bucură; noi pentru neprezența lui fizică ne întristăm, dar întristarea se preface în bucurie, pentru că el v-a fi de-a pururi. Cât biserica Mântuitorului Iisus Hristos va dăinui și din Cer ne va binecuvânta și știm cu toții, cu siguranță se roagă pentru noi și el se bucură, orice întristare se preface în bucurie, așa le-a spus Iisus Hristos ucenicilor Săi înainte de patima sa”.
Enoriașii, împăcați sufletește
Credincioșii care au luat parte la slujba de vineri, spun că se întorc spre locuințele lor cu inimile și sufletele mai curate și pline de bucurie, cu o înaltă încărcătură spirituală. Ei spun că au participat atât la slujba de sfințire a apei, la sfânta liturghie dar și la Sfantul Maslu. Cu toții au adus spre sfințire produse alimentare: făină de mălai, de grâu, sare, ulei, pâine dar și articol de îmbrăcăminte. ”Am venit pentru sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, e cea mai bună și tămăduitoare dintre toate, și no, de multe ori am venit aici, de fapt venim în fiecare an, venim aici din al doilea an după ce s-a făcut mănăstirea” ne-a povestit Lenuța Moga din Boiu Mare. O sălăjeancă de data aceasta, Ileana Mureșan, care emana multă bucurie pe chipul ei: ”Am venit la sărbătoare să o serbăm așe cum să cuvine, vinim când putem, numa câteodată când nu pot, nu viu, am luat și apă sfințită îi aci în straiță, ne sânțâm mai bine, avem și pântru ceialalțî”.
Un alt bărbat, Ilie Matioș venit la rugăciune la Mănăstirea din Rus pentru a doua oară, din județul Cluj, s-a arătat bucuros că l-a învrednicit Dumnezeu s-ajungă: ”Eu sunt din Cuzdrioara, și acum vin a doua oară. O să mai vin aici, acum am venit cu părintele Banc, e foarte frumos aici, am luat și aghiasmă”.
Andreea POCOL