Autoritatile centrale tin in sah proiectele ANL

Doar aproximativ 330 de locuinte ANL exista in Salaj, judetul stand slabut la capitolul locuinte care pot fi inchiriate sub pretul pietei tinerilor cu varste pana in 35 de ani. Situatia s-ar putea indrepta daca proiectele demarate de mai multe administratii locale care doresc sa ridice blocuri ANL ar prinde contur, insa, in majoritatea cazurilor, investitiile se vor lasa inca asteptate. Cauza tine de faptul ca bugetul de stat este in continuare de criza, neputand sustine proiectele respective. In plus, unele licitatii privind desemnarea constructorului, organizate de Agentia Nationala a Locuintei, au fost contestate, lucru care atrage luni si luni de intarzieri.

Numarul total al locuintelor realizate pana in prezent in Salaj prin programul guvernamental sus amintit este de 327, majoritatea dintre acestea fiind in Zalau. Primele doua blocuri au fost ridicate in cartierul Bradet, iar ulterior au fost construite alte 12 blocuri, totalizand 164 de locuinte ANL, in cartierul Viitorului.

Administratia municipala are in plan un alt proiect ANL, privind ridicarea de imobile cu locuinte care sa poata fi inchiriate sub pretul pietei tinerilor cu varste pana in 35 de ani intr-o locatie de pe Dealul Morii, unde exista o suprafata de teren de pana la 20 de hectare, aflata in proprietatea statului si administrarea Ministerului Apararii Nationale (MApN), ocupata cu o veche unitate militara si depozite de munitie.

Potrivit unor discutii din 2010 dintre municipalitate si MapN, terenul respectiv poate fi pus la dispozitia Primariei Zalau in vederea construirii de blocuri ANL, 30 la suta din locuintele care vor fi ridicate in acest mod in municipiu urmand sa fie destinate tinerilor militari, iar restul familiilor tinere din oras. „Problema terenului este rezolvata, s-a intocmit documentatia de dezmembrare si intabularea pe primarie. Intre timp am finalizat planul de sistematizare a zonei si urmeaza sa realizam studiul de fezabilitate pentru construirea unor blocuri, conform Planului Urbanistic Zonal, cu regimul de inaltime intre sase si zece etaje. Aceasta documentatie va fi transmisa catre ANL pentru a fi cuprinsa in planificarea finantarilor”, a spus Radu Capilnasiu, primarul Municipiului Zalau.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a declarat ca, la data de 31 decembrie 2011, erau inregistrate 1.620 de cereri pentru reparizarea unei locuinte ANL, Directia Patrimoniu din cadrul administratiei locale gestionand 212 contracte pentru astfel de apartamente.

Nici in mediul rural, proiectele ANL nu merg stralucit. Cu toate ca mai multe administratii locale din judet au demarat proiecte prin acest program guvernamental pentru construirea de locuinte pentru tineri, ele sunt in stand by in diferite faze.

Spre exemplu, autoritatile locale din comuna Romanasi asteapta de luni intregi unda verde de la ANL pentru continuarea unui proiect privind ridicarea primului bloc care sa fie inchiriat sub pretul pietei familiilor pana in 35 de ani. Secretarul comunei, Remus Chichisan, ne-a declarat ca, desi proiectul privind ridicarea imobilului respectiv a fost aprobat inca din 2010, totul a ramas in stand by. „Am primit aprobarea autoritatilor pentru contruirea primului bloc ANL, dar a ramas totul in stand by de luni intregi. Am trimis spre avizare la Agentia de Dezvoltare Nord – Vest, la Satu Mare, toata documentatia, este ok, suntem pe ultima suta de metri. Odata ce primim avizul, anuntam pe SEAP licitatia pentru desemnarea constructorului si speram ca vom demara lucrarile anul acesta”, a declarat Remus Chichisan.

Potrivit secretarului comunei Romanasi, pe plan local, toate aspectele referitoare la aceasta investitie au fost clarificate, ramanand ca santierul sa fie deschis de indata ce se va primi ordinul de la Bucuresti. „Desemnarea constructorului este responsabilitatea ANL, dupa care se poate trece la deschiderea santierului”, a declarat secretarul comunei.

Blocul care va fi ridicat in Romanasi va avea parter si un etaj si va fi compartimentat in sase apartamente spatioase – fiecare locuinta fiind compusa din dormitor, camera de zi, bucatarie si baie. Imobilul va fi ridicat in centrul de comuna, iar investitia va fi suportata de ANL, aportul administratiei locale urmand sa se regaseasca in racordarea imobilului la retelele de utilitati.

Odata ce blocul va fi finalizat, localnicii vor putea obtine apartamente cu chirie sub pretul pietei daca vor indeplini criteriile ce vor fi stabilite in prealabil de Consiliul Local, in conformitate cu legislatia in vigoare.

In comuna Treznea, proiectul privind construc-tia primului bloc ANL a fost inceput inca din 2009-2010, dar localnicii inca asteapta sa vada lucrurile concretizate. Primarul Emanoil Stanciu ne-a declarat ca ultima adresa oficiala primita de la ANL in luna octombrie a anului trecut anunta ca garantia de participare la licitatia publica, pe care trebuie sa o depuna firmele construc-toare interesate, a ramas nemodificata, numai ca datele primite de la Bucuresti sunt atat de putine incat nu se poate pronunta in privinta lor. „Am inteles ca ar exista si o contestatie depusa de una din firmele participante la licitatie, care a contestat procedura de licitatie, dar nu cunosc detalii. Am primit prea putine date de la ANL pentru a ma putea pronunta in privinta acestui proiect. Marti (maine, n.r.) merg la Bucuresti si voi discuta cu autoritatile centrale si stadiul acestui proiect, sa vad ce se intampla cu el”, ne-a declarat primarul Emanoil Stanciu.

Acesta a precizat ca blocul ANL ar trebui ridicat in centrul de comuna, pe un teren din vecinatatea stadionului. “Va fi un imobil cu noua locuinte, din care sase vor fi apartamente cu doua camere, iar trei vor fi garsoniere moderne, confort I”, a declarat primarul Stanciu.

In Treznea, proiectul sus amintit a pornit de la solicitarile primite din partea localnicilor, de a fi ajutate familiile tinere sa isi gaseasca locuinte la preturi convenabile. „Vrem sa ridicam un bloc ANL, care sa poata fi pus la dispozitia familiilor de tineri din comuna. Sunt multi care stau cu parintii si nu au posibilitatea de a-si cumpara sau de a-si ridica o locuinta, iar pentru ei apartamentele ANL sunt o solutie”, ne-a spus primarul Emanoil Stanciu. Conform legislatiei in vigoare, costul investitiei va fi suportat de ANL, iar autoritatile locale vor contribui racordand blocul la retelele de utilitati.

Situatia nu este mai roz nici la Nusfalau, cand vine vorba despre ridicarea unui bloc care sa poata fi inchiriat la preturi mici familiilor tinere. Desi Primaria Nusfalau a semnat inca din 2010 actele pentru predarea amplasamentului in vederea constructiei respective, proiectul a fost uitat de autoritatile centrale. ANL a dat unda verde investitiei, dar lucrurile s-au blocat din lipsa banilor la bugetul de stat. Luna dupa luna, autoritatile locale din Nusfalau au asteptat un semn referitor la imbunatatirea situatiei, dar asteptarea a fost zadarnica. Primarul Radu Mate ne-a declarat ca a fost depus Studiul de Fezabilitate la Bucuresti si ca proiectul va fi realizat, doar ca nu se stie cand. „ Avem o adresa oficiala de ANL prin care ni se spune ca garantia pentru licitatie a ramas nemodificata si ca firmele interesate sa se ocupe de lucrari sunt asteptate sa o depuna”, a declarat Radu Mate.

Blocul ANL din Nusfalau este prevazut sa aiba noua locuinte si va fi ridicat in centrul de comuna, pe un teren in suprafata de 900 de metri patrati, situat in apropierea Postului de politie si care a fost deja predat autoritatilor centrale.

Ca si la restul unitatilor administrativ-teritoriale sus amintite, si cetatenii din Nusfalau vor putea depune cereri pentru acordarea de locuinte ANL la Primarie, solicitarile urmand sa fie prioritizate, asa cum prevede legislatia in vigoare, pe baza unui set de criterii stabilit de Consiliul Local.

Daca totul va iesi bine referitor la acest proiect, edilii intentioneaza sa ridice si un al doilea bloc ANL in comuna, in anii urmatori.

Mai norocoase au fost administratiile locale din Crasna si Sarmasag, care au reusit, la finele anului trecut, sa receptioneze doua blocuri ANL, fiecare avand 24 de locuinte. La Crasna, valoarea investitiei din fonduri guvernamentale s-a ridicat la circa 2,1 milioane de lei, blocul fiind construit in centrul de comuna. La Sarmasag, receptia celor 24 de locuinte a avut loc in 23 decembrie, astfel ca imobilul a fost ca un dar scos din sacul lui Mos Craciun pentru localnici. Numai ca, desi receptionata in prezenta oficialitatilor de la ANL, investitia nu este pe deplin finalizata, mai trebuind insistat la finisaje. In acest sens, firma constructoare a primit un termen de 90 de zile.

Primarul comunei Sarmasag, Dombi Attila, ne-a declarat ca din totalul de 24 de locuinte, sapte sunt apartamente cu o camera, iar 17 au doua camere. „Locuintele vor fi repartizate tinerilor cu varste de pana in 35 de ani, care au depus cereri la Primaria Sarmasag. Pana in prezent, avem peste 70 de asemenea cereri. Prioritate vor avea profesorii si medicii care fac naveta in Sarmasag si pe care vrem sa ii pastram aici, dar si tinerii specialisti care vor sa vina in aceasta comuna. Ne gandim si la personalul Sectiei de Politie, nou infiintata, am vrea sa rezolvam si problema lor, sa fie mai aproape de Sarmasag. De asemenea, una din conditiile care vor trebui indeplinite va fi ca solicitantul sa aiba loc de munca, pentru a-si putea achita, ulterior, cheltuielile si chiria pentru locuinta care ii va fi alocata”, a explicat primarul Dombi Attila.

La nivel de Salaj, localitatile in care exista deja locuinte ANL sunt: Zalau (227 de apartamente), Simleu Silvaniei (24), Criseni (18) si Bobota (noua), cu o valoare totala a investitiilor de peste 30 de milioane de lei.

In afara de unitatile administrativ – teritoriale sus amintite, prin acest program guvernamental proiecte in diferite faze pentru realizarea de locuinte ANL mai exista la Ileanda, Hida, Varsolt, Mirsid, Cuzaplac, Simisna, Crasna, Bobota si Simleu Silvaniei.

Recomandari

Alte Articole