Banii pentru retete, suficienti pentru inca o luna

Inca aproximativ o luna, cam atat vor mai ajunge fondurile alocate medicamentelor compensate si gratuite in Salaj. Din a doua jumatate a lui iunie, salajenii se vor trezi iar cu restrictii in ceea ce priveste aceste tratamente, asta dupa ce de mai bine de trei luni, au putut ridica de la farmacii, fara restrictii, aceste retete.

In ultimii 2 ani, a ajuns o obisnuinta ca fondurile pentru medicamente compensate si gratuite sa se epuizeze inca din primele zile ale lunii, bolnavii fiind lasati in asteptare sau obligati sa isi cumpere tratamentele urgente din propriile buzunare. Ca sa puna punct acestei situatii neplacute atat pentru farmacii, cat mai ales pentru populatie, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj a identificat in ianuarie o solutie care a presupus renuntarea la plafonul lunar din care salajenii isi puteau lua retetele compensate si gratuite. Solutia a fost gasita de comun acord cu farmacistii din judet, dar cum bugetul pe care CJAS Salaj il are alocat la acest capitol ramane acelasi, institutia salajeana a atras din start atentia ca perioada pentru care vor ajunge banii depinde de medicii prescriptori si de farmacisti. „Am avut la inceputul anului o discutie cu farmacistii din judet si am gandit impreuna un fel de solutie care a presupus ca farmacistii sa elibereze medicamente compensate si gratuite in continuare, incepand de la 1 februarie, fara ca noi sa ii mai oprim. Noi vom notifica farmaciile doar la data la care bugetul pe anul acesta va fi epuizat. Cred ca decizia noastra de a lasa consumul a fost buna. Mai avem fonduri ca sa acoperim integral luna mai si o parte din iunie”, a declarat presedintele CJAS Salaj, Claudiu Barsan.

Potrivit sursei citate, suma totala pe care judetul o are prevazuta la capitolul medicamente compensate si gratuite pentru intregul an, fara a lua in calcul eventualele rectificari bugetare, este de 27,19 milioane de lei.

Acesta a explicat ca, in ianuarie, s-a ajuns la solutia eliminarii plafonului lunar pentru a veni in sprijinul populatiei, „asiguratii fiind nemultumiti ca nu isi mai pot ridica medicamentele dupa o anumita data a lunii”.

Totusi, problemele nu sunt eliminate pe deplin, bugetul pe care il are CJAS Salaj la acest capitol fiind unul limitat. Ca urmare, in cazul in care medicii nu vor fi atenti si in lunile viitoare si se vor abate de la drumul drept, prescriind retete cu duiumul, considerand gresit ca au unda verde in acest sens, fondurile se vor epuiza mult mai repede decat estimeaza conducerea CJAS.

Intr-o astfel de situatie, reluarea eliberarii medicamentelor se va face abia in iulie-august, cand, cel mai probabil, se va proceda la o rectificare bugetara la nivel national si, la fel ca in anii trecuti, Sanatatea salajeana va primi bani din care sa se descurce pana in decembrie. „Bugetul nostru ramane acelasi, iar daca se va relua prescrierea si eliberarea de medicamente in mod necontrolat, banii vor ajunge numai pentru putin timp. Am atras atentia farmacistilor asupra faptului ca depinde si de ei cat de mult timp ajung fondurile. Nu este totuna sa elibereze medicamente fara a avea siguranta unui buget timp de o luna sau timp de trei luni”, a explicat presedintele CJAS Salaj.

Rectificarea bugetara – unica solutie

Conducerea CJAS Salaj a declarat ca atunci cand fondurile se vor epuiza, farmaciile vor elibera in continuare medicamente, asumandu-si, desigur, un oarecare risc, in considerarea faptului ca va fi aceasta rectificare de buget in iulie-august, asa cum a fost in ultimii ani, si ca isi vor recupera atunci banii.

De asemenea, pentru a se asigura ca normele legale si contractuale referitoare la eliberarea medicamentelor compensate si gratuite sunt respectate, CJAS Salaj continua actiunile de control la farmacii, pentru a preveni si sanctiona eventualele nereguli.

Reamintim ca, in ianuarie, fondurile s-au epuizat in primele 13 zile, salajenii consumand medicamente compensate si gratuite in valoare de 4,2 milioane de lei, suma mai mare decat media consumului lunar din 2011. Chiar si asa, banii s-au dovedit prea putini fata de nevoile populatiei, multi pacienti ramanand cu retetele neridicate. In 2012, conducerea CJAS Salaj a prevazut mai multe fonduri pentru medicamentele gratuite si compensate decat anul trecut. Astfel, in medie, salajenii pot consuma medicamente de aproximativ 4 milioane de lei, in timp ce anul trecut consumul mediu lunar a fost de 3,8 milioane de lei.

Recomandari

Alte Articole