Cateva sute de dosare sunt depuse, lunar, spre a fi evaluate de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, salajenii care le-au inaintat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) sperand sa primeasca ajutoare de la stat pentru a face fata mai usor bolilor cu care au fost diagnosticati. Asa se face ca, la nivel de judet, in prezent sunt circa 14.500 de persoane incadrate in diferite grade de dizabilitati, totalizand 6,6 procente din populatia judetului.
Numarul salajenilor care solicita incadrarea in diferite grade de handicap sporeste de la o luna la alta, de la inceputul anului si pana in prezent fiind evaluate de catre Comisia de specialiatate a DGASPC Salaj peste 1.300 de asemenea cereri. In medie, membrii Comisiei de evaluare analizeaza lunar 300-350 de dosare, majoritatea din acestea privind boli grave cu care au fost depistati solicitantii, unele fiind maladii in ultimul stadiu. Potrivit datelor furnizate de directorul DGASPC Salaj, Violeta Milas, peste 170 au fost preluate in sistem, in urma evaluarilor din 2012, iar din acest total, peste 80 sunt pacienti diagnosticati cu diverse tipuri de cancer. „Sunt pacienti in anumite stadii ale bolii, care au neoplasm mamar – diagnostic cu cea mai mare raspandire in randul salajencelor, metastazii osoase, de colon, pulmonar, de prostata, de col uterin, neopulmonar, neogastric, de pancreas, tumori cerebrale, forme de boala in care se pune problema imobilizarii si care intra in gradul I de handicap”, a aratat Violeta Milas.
Potrivit sursei citate, la finalul lunii martie, in evidente erau luati 14.427 de salajeni cu diferite grade de handicap, din care 814 sunt copii. Procentual, statistica la nivel de judet este mai mult decat ingrijoratoare: 6,6 la suta din populatia Salajului are dizabilitati de gradul I, II sau III, iar din totalul de persoane depistate cu handicapuri, 5,6 la suta sunt copii si adolescenti care nu au depasit inca varsta majoratului.
Situatia este cu atat mai tragica cu cat o buna parte din cei incadrati in grad de handicap au boli atat de avansate incat sunt imobilizati, necesitand un ingrijitor care sa ii ajute zi de zi chiar si la cele mai elementare activitati. In majoritatea cazurilor, aceasta persoana retribuita din bugetul de stat cu un ajutor financiar extrem de modest este unul din membrii familiei bolnavului. Un asemenea caz este al Simonei P., 38 de ani, din Zalau, care are astfel grija de mama paralizata si tintuita la pat in urma unui accident cerebral. „Mama a suferit un accident cerebral si a ramas paralizata. A fost operata si a urmat sedinte si un tratament de recuperare, parea ca si-a revenit, dar apoi a suferit un al doilea accident cerebral, dupa care nu si-a mai revenit. Recuperarea fizica nu a avut aceleasi rezultate ca prima data, iar acum mama este imobilizata. Nu se poate deplasa, o ingrijim noi. Trebuie sa fie ajutata chiar si la cele mai marunte activitati, ii dam sa manance, o spalam, o imbracam. Nu este usor. Trebuie sa fii acolo mereu”, ne-a declarat zalauanca, care a marturist ca ajutorul banesc primit de la stat este mult prea mic pentru ca familia sa se descurce decent. „Mama si cu mine primim o anumita suma de bani – nu o spun, dar este mica. Fata de nevoile unui bolnav, banii sunt foarte putini. Eu am noroc cu sotul meu, care castiga bine si este un om painea lui Dumnezeu, intelege situatia si nu mi-a scos niciodata ochii pentru ca situatia prin care suntem nevoiti sa trecem. Dar cunosc familii in care efectiv banii sunt o problema, nu le ajung. Sunt bolnavi adulti, tintuiti la pat, pentru care este nevoie de pampersi, de creme speciale. Cum sa te descurci din cateva milioane lunar, cand de fapt banii aia trebuie sa ii vezi ca pe un salariu pentru tine, din care sa intretii o casa intreaga? Este foarte greu. Doar cei care trec prin asemenea situatii inteleg dramatismul lor”, a declarat femeia.
Salajenii care solicita incadrarea in grupe de handicap vin personal la evaluarile de specialitate, cu exceptia celor care reprezinta cazuri foarte grave si nedeplasabile. La acestia, membrii comisiei din cadrul serviciului de evaluare complexa fac evaluarile la domiciliul unde se afla imobilizat pacientul, in functie de constatarile medicale si de ancheta sociala de la primaria de care acesta apartine. Bolnavilor care se adreseaza comisiei de evaluare (formata din medici si psihologi) li se comunica data la care primesc rezultatele evaluarii, iar ulterior isi depun dosarul pentru obtinerea drepturilor financiare (indemnizatie si buget complementar), respectiv a unor bilete de calatorie gratuite acordate conform legislatiei in vigoare.
Din pacate, putini din cei incadrati in grade de handicap reusesc sa isi gaseasca locuri de munca, multi angajatori dovedindu-se in continuare reticenti fata de calitatea si randamentul muncii prestate de o persoana bolnava. Statisticile detinute in acest sens de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj sunt „usurele”. Mai exact, potrivit datelor oferite de directorul adjunct al AJOFM Salaj, Alexandru Pura, in intreg anul 2011, doar patru someri cu handicap au reusit sa se angajeze, in timp ce, de la inceputul anului curent si pana in prezent, doar un salajean cu dizabilitati, trecut in baza de date a institutiei respective, a fost incadrat in munca. La data curenta, in evidentele AJOFM se afla trei persoane cu handicap care sunt in cautarea unui job.