Ambasadorul statului Israel in Romania, Dan Ben – Eliezer, si o delegatie de oameni de cultura si de afaceri din orasul israelian Petach Tikva vor fi prezenti la Simleu Silvaniei, in perioada 26 – 28 ianuarie, pentru a marca, impreuna cu autoritatile locale si judetene, Ziua Internationala a Holocaustului. Evenimentul este organizat de Primaria Simleu Silvaniei, Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania si Comunitatea Evreilor din Oradea, manifestarile urmand sa se desfasoare atat sub Magura, cat si in Oradea.
Marcarea Zilei Internationale a Holocaustului a devenit deja o traditie pentru Simleu Silvaniei, orasul salajean care a primit si anul trecut vizita ambasadorului Dan Ben-Eliezer, dupa ce in 2010 a fost vizitat de ambasadorul Israelului in Romania la acea vreme, David Oren. Primarul Septimiu Turcas ne-a declarat ca ambasadorul Dan Ben-Eliezer este asteptat sa soseasca pe meleaguri salajene joi, impreuna cu o delegatie din orasul Petach Tikva, formata din oameni de cultura si de afaceri.
Evenimentul din acest an aduce doua lucruri noi: manifestarile cuprinse in programul stabilit de organizatori se vor desfasura nu doar la Simleu Silvaniei, ci si la Oradea, iar participantilor le va fi prezentat, in premiera, Programul „Tineri ambasadori din Romania si din Israel”, „La acest Program, participa tineri din Romania, Israel, Ungaria si Republica Moldova. Este vorba de opt tineri din Israel si un cadru didactic insotitor, noua tineri si trei profesori din Ungaria (din orasele infratite cu Simleu Silvaniei, n.r.) si de trei copii din Republica Moldova, care vor fi insotiti de vicepretorul unui sector din Chisinau, Vasile Meriacre, si de Valeriu Chiperi, conducatorul Ansamblului Etnofolcloric «Mostenitorii»”, ne-a declarat primarul.
Septimiu Turcas a declarat ca tinerilor implicati in acest program le vor fi pregatite activitati interesante, dar si un program de divertisment. „Le-am pregatit o excursie de o zi la Cavnic, in Maramures, iar a doua zi vor vizita doua unitati de invatamant din oras si vor lua parte la un work-shop care va propune doua teme: «Preocupari adecvate tinerilor in localitatile din care provin» si «Activitati ecologice in localitatile din care provin»”, a declarat edilul.
Ceremonia de deschidere a evenimentului va avea loc joi si va include un ritual de aprindere a lumanarilor, sustinut de copii, cantece si fragmente lecturate in limba ebraica si un izkor – o rugaciune in ebraica de aducere aminte.
Nu vor lipsi alocutiunile si prezentarea programului sus amintit, precum si prezentarea unor personalitati din viata culturala, religioasa si politica din Romania si Israel, prima zi urmand sa se incheie cu o cina oficiala.
Manifestarile programate pentru 27 ianuarie vor incepe la Oradea, unde va avea loc o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului, dupa care participantii vor vizita fostele Ghetouri din oras. Intorsi la Simleu Silvaniei, invitatii vor lua parte la Shabbat si la Kabbalat Shabbat. „Este vorba de Shabbat, cea mai mare sarbatoare a saptamanii, conform traditiei ebraice. Shabbatul incepe vineri la apus si dureaza pana sambata la apusul soarelui. Kabbalat Shabbat este o rugaciune specifica acestei sarbatori, urmata de o masa unde se servesc bucate traditionale”, a explicat directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Romania, Daniel Stejeran. Seara se va incheia cu discutii libere.
Cea de-a treia zi a evenimentului va debuta cu Sharit si Musaf – rugaciuni care se fac sambata dimineata, dupa care organizatorii au programat activitati libere.
Printre invitati se vor numara Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitatii Evreiesti din Romania si rabinul Zwika Kfir din Israel. „Marcarea Zilei Internationale a Holocaustului la Simleu, pentru a doua oara, la Simleu, este un moment deosebit, in care Muzeul Memorial al Holocaustului are doar rol de liant intre popoare”, a spus Daniel Stejeran.
Simleu Silvaniei are singurul Muzeu Memorial al Holocaustului din Romania, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate Holocaustului. Institutia de la poalele Magurii a fost deschisa in 2005, in cladirea fostei Sinagogi Evreiesti din oras.
Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclusa la vremea respectiva in Salaj n.r.), numarand circa 3.000 de persoane. Aproape toti evreii au fost fost deportati, insa, de trupele horthyste in Ghetoul Cehei si de acolo in lagarele de exterminare si munca fortata de la Auschwitz.