Obicei unicat în lume, pe Valea Someşului în Sălaj. Doi tineri neînsuraţi sunt îmbrăcaţi din cap până în picioare în paie după care dansează în toate gospodăriile din localitate. Tradiţia spune că firele de fân căzute în curtea sau casa gazdei sunt semne de belşug pentru Anul Nou.
Ineditul obicei al tinerilor îmbrăcaţi în paie poate fi întâlnit numai în localitatea Rus din Sălaj. Cei doi flăcăi sunt aleşi pe sprânceană şi duşi în bătătura meşterului popular priceput în costumarea cu paie. Dintr-o căpiţă sunt alese şi toarse sute de fuioare răsucite strâns ce vor fi înfăşurate pe cei doi tineri. Manopera este una migăloasă şi durează două sau trei ore bune dar obligatoriu trebuie terminată până la venirea nopţii. Abia după ce sunt acoperiţi cu fân cei doi poartă numele de Moşuţi iar tradiţia poate să înceapă.
Dansul în toate casele din sat durează până dimineaţă iar mâncarea şi băutura sunt interzise după ce costumul a fost terminat. Piesele finale sunt două măşti colorate. Una reprezintă anul vechi şi cealaltă pe cel nou. Pentru sătenii din Rus 2017 a început doar după ce Moşuţii le-au trecut pragul cu un joc de pe Someş.
Rusenii sunt mândri că au o tradiţie veche de sute de ani, unică în lume şi speră să păstreze obiceiul mulţi ani de acum înainte.
Mircea MUREŞAN