Ocupaţia bărbaţilor din rus în Vinerea Mare nu seamănă cu cea a domnilor din localităţile învecinate. În această zi celelalte ocupaţii sunt lăsate la o parte iar atenţia lor este îndreptată numai asupra ouălor de găină pe care le aleg şi le pun la fiert pentru înroşit. Toată această ocupaţie are ca scop final ziua de Paşte când se încinge un război al ouălor în toată regula. Toţi vor să demonstreze că au ouăle cele mai tari la coajă.
Simion Rus a învăţat arta alegerii ouălor tari din bătrâni. În familia lui toţi bărbaţii au ştiut cum să pregătească muniţia pentru lupta din ziua de Paşte. În acest an a pregătit 150 de ouă după sunetul scos la atingerea cu unghia. Cel al cărui sunet este mai ascuţit acela va sparge coaja unui alt ou care nu sună la fel. După ce sunt alese un alt secret dă bătăi de cap ciocotarilor Grigore Bodea merge în acest an pe calitate cu un număr mai mic de ouă în bătălia ce va avea loc Duminică. Cu doar 75 de ouă speră să câştige, adică să spargă cel puţin 100 de ouă în tabăra rivalilor. De această dată mizează pe timpul de fierbere la foc potrivit, stabilit cu exactitate la 5 minute. În gospodăria fraţilor Ioan şi Vasile Chira lucrurile stau puţin diferit. Aici se pregăteşte o revanşă pentru înfrângerile suferite în ultimii doi ani. Cu 100 de ouă cei doi spun că vor recupera pierderile care nu sunt deloc mici. Calitatea cojii este verificată aici prin atingerea cu dinţii iar ”muniţia” aranjată în două categorii în coşurile de răchită: tare şi foarte tare. Dacă au procedat bine sau rău cu alesul şi vopsitul ouălor în acest an vor afla abia în ziua de Paşte.
Mircea MUREŞAN