Lipsa motivatiei salariale in randul medicilor si asistentelor ridica mari probleme in asigurarea asistentei medicale primare in mediul rural. Doar jumatate dintre cabinetele medicale din judet ofera personalului pachete salariale in care sunt incluse sporuri pentru munca in conditii grele sau critice. Astfel, cinci comune salajene sunt fara medic de familie.
Directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas, a declarat vineri, in cadrul colegiului prefectural, ca asistenta medicala primara este asigurata si in comunele in care nu exista medici de familie, prin cabinetele autorizate de primarie. „Vorbim de cinci comune care nu au medic de familie, respectiv: Benesat, Carastelec, Lozna, Poiana Blenchii si Treznea. Prin urmare, asistenta medicala primara se face prin cabinetele autorizate de primarie. In aceste cabinete isi desfasoara activitatea medici de familie din comunele apropiate, astfel incat locuitorii sa aiba parte de servicii de asistenta medicala primara”, a afirmat Ligia Marincas.
Deficit de personal medical se inregistreaza si in mediul urban. Directorul DSP Salaj a precizat ca ar fi nevoie de cate doi medici de familie in orasele Simleu Silvaniei si Jibou, precum si cate unul in comunele: Balan, Ip, Sig, Surduc si Valcau.
Carentele de personal privind medicina de familie survin din lipsa unor fonduri care sa atraga personalul catre zonele rurale. Din cele 109 cabinete de familie aflate in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), 52 functioneaza in mediul urban, restul fiind in rural. Aproximativ jumatate, mai exact 59 dintre aceste cabinete asigura personalului medical sporuri de munca in conditii critice.
Aceste sporuri sunt reglementate prin Ordinul Nr.163/93 din 2008 pentru aprobarea criteriilor de incadrare a cabinetelor medicale din asistenta medicala primara si din ambulatoriul de specialitate in functie de conditiile in care se desfasoara activitatea. „Un numar de 59 de cabinete medicale asigura personalului incadrat majorari salariale cuprinse intre 10 si 60 la suta. Acestea se acorda in functie de punctajul obtinut, intre 10 si 40 de puncte, urmare evaluarii criteriilor de incadrare a cabinetelor, si anume: distanta fata de oras, distanta fata de localitatea cu cea mai apropiata structura de primire a urgentelor, starea drumurilor de legatura si altele”, a declarat directorul DSP Salaj. Potrivit sursei citate, cabinetul medical din comuna Zalha este singurul din judet care indeplineste punctajul maxim, pentru o majorare salariala de 60 la suta.
Activitatea cabinetelor de medicina de familie se desfasoara cu medici titulari, personal angajat si colaboratorii externi. La nivelul judetului sunt 117 medici de familie si 158 de asistenti medicali.
Prin cabinetele de medicina de familie se furnizeaza urmatoarele servicii medicale: interventii de prima necesitate in urgentele medico-chirurgicale, activitati de medicina preventiva, activitati medicale curative, activitati de ingrijire la domiciliu, activitati de ingrijiri paliative si activitati de consiliere. De acestea pot beneficia atat pacientii asigurati, inscrisi pe lista proprie sau a altor cabinete, precum si, contracost, cei neasigurati. Potrivit directorului CAS Salaj, Claudiu Birsan, prezent la intalnirea colegiului prefectural, la nivelul judetului sunt 204.420 de asigurati si 20.564 de persoane neasigurate. Acestea din urma pot beneficia de un pachet minim de servicii medicale gratuite care vizeaza urgente medicale chirugicale, boli cu potential endemic, vaccinarile din programul national de imunizare, sarcina, lauzia si planificarea familiala.