De ce municipiul Baia Mare nu mai are nici măcar un singur bazin normal de înot, în aer liber?! (Galerie FOTO)

În urmă cu câteva săptămâni, într-o duminică toridă, s-a întâmplat să am ceva urgent de lucru acasă și, către seară, cum-necum, pur și simplu am simțit nevoia să scriu (încă) un text și să-l postez doar pe pagina mea de facebook, la rubrica Notițe. Știam bine că subiectul îi interesează pe destui băimăreni, dar zău că nu m-am așteptat la chiar tot ce s-a petrecut în zilele următoare… Însă, vă las întâi să citiți notița mea postată pe facebook în seara de 9 august și-apoi, după ce veți fi înțeles tâlcul poveștii, veți mai putea citi câteva scurte precizări care, sper, vă vor edifica complet în privința acestui subiect ”minor” în aparență, numai în aparență. Așadar, iată materialul:

Poveste de vară din Baia Mare – cu o virtuală baie mare într-un bazin inexistent!

Rândurile astea nu sunt un articol de presă, dar nu vor fi nici doar o simplă postare pe facebook. Asta pentru că, pe de-o parte, aici nu este vorba numai de opinia mea personală pe acest subiect – ci și a multor băimăreni cu care am discutat în ultimul timp – și, pe de altă parte, pentru că voi transmite aceste gânduri și direct celor care ar fi putut face ceva concret, însă e clar că-i doare fix în dos! Sau poate că nici măcar acolo…
Nici că le pasă că, de cel puțin trei ani, Baia Mare este, probabil, singurul municipiu din România care nu are un ștrand public, mai exact nu există în oraș, subliniez, ÎN ORAȘ, un bazin de înot în aer liber! Un bazin normal, fie sau nu neapărat întocmai ca un bazin olimpic, însă măcar un bazin normal în care cei care iubesc înotul cu adevărat să poată înota – ”înota” în adevăratul sens al cuvântului, nu discut aici doar de simpla bălăceală în micile bazinașe private cu care e plin orașul. Aici vorbesc de înotul-înot, nu de bălăcitul leneș într-o micuță piscină mereu supra-aglomerată în care mulți poartă ochelari de soare (pe ochi, pe creștet ori pe ceafă!) și stau cu sucul sau berea în mână! Una-i una și-alta-i alta, să nu amestecăm merele cu perele. Așadar, aici vorbesc strict despre înot, înotul adevărat, respectiv despre faptul că, dacă omul vrea să meargă într-o după-amiază să înoate, să stea un pic la soare, să se destindă doar o oră, două, hai trei, nu mai mult, dar în oraș, la un bazin la care să poată merge pe jos, într-o plimbare pur și simplu (deci făcând tot mișcare), ei bine nu se poate, că nu mai are unde, nu-i bazinul! De trei ani nu-i!!! Adică de când ”dăștepții„ n-au mai deschis nici măcar bazinul olimpic descoperit, cel din zona centrală, chiar de lângă Sala Sporturilor… și chiar de lângă bazinul olimpic acoperit ”Gheoghe Demeca”. Unde, dacă vrei să mergi duminică, la cel acoperit adicătelea, n-ai decât o variantă: de la 9.00 la 11.00; atât, deci nici măcar acolo nu se poate înota duminica după-amiază, nici măcar la bazinul acoperit (și asta din motive obiective, într-adevăr – competiții, antrenamente etc.)! Și-atunci de ce nu există un bazin descoperit, măcar unul singur, în oraș, unde să putem merge într-o plimbare, pe jos, și să înotăm puțin? De ce? Că despre vechiul ștrand public, cel de lângă Parcul municipal, știe toată lumea că a fost închis încă din 2009! De ce, cum și în ce condiții – nu asta povestesc acum, am precizat că aici nu fac gazetărie.
Legat de ceea ce scriu aici, puteți vedea în imaginile atașate atât ștrandul și bazinul olimpic descoperit (înainte și după ce-au rămas închise), cât și pe cei trei pe care eu îi consider direct răspunzători de situația asta penibilă (pentru ei!) și pe care deocamdată îi întreb atât: în afară de tot felul de scuze, explicații, motivații și promisiuni peste promisiuni, bașca tot felul de discuții sterile (publice și private) și fără absolut nicio finalitate, de ce n-ați fost în stare măcar din 2011 încoace să vă înțelegeți între voi, să puneți mână de la mână și, împreună, să faceți cumva ca măcar bazinul olimpic descoperit să fie în bună stare și funcțional pe perioada verii?
La cine m-am referit: Cătălin Cherecheș – primarul de Baia Mare, Cornel Săvoiu – directorul DJTS Maramureș, Andrei Sorin Ovidiu – directorul CSM Baia Mare. La ei, da, la ei m-am referit și la toate poveștile lor cu cai verzi pe pereți, însă doar în privința acestui subiect, subliniez acest lucru, să fie limpede! Limpede ca apa din bazinul inexistent de înot, în ditamai municipiul reședință de județ!!! Limpede ca apa care va fi cândva, odată și-odată, în bazinele aqua-parcului cu care primarul tot bate câmpii deja de patru ani, cu povești marinărești de prostit proștii! Limpede ca faptul că fostul voleibalist Săvoiu stă în fruntea DJTS precum Isărescu în fruntea BNR, adică de-o veșnicie și prea des pentru alte cele decât ar trebui! Limpede precum modul în care Andrei Sorin Ovidiu este ținut în jilțul CSM Baia Mare deși el a fost principalul ”promotor” al închiderii în 2008/2009 a vechiului ștrand al orașului! – pe când primar era Cristian Anghel, deci evident că vina îi aparține și lui în aceeași măsură. Și limpede ca lumina zilei că (și) de-aici se vede impotența lor profesională de a pune la dispoziția unor proști de băimăreni ca mine până și un nenorocit de bazin normal pentru înot. Dar la fel și fel de sforării de culise numai pentru interesele unor grupulețe din cercurile lor de prieteni, la asta foarte bine se mai pricep toți trei. Și la palavre și plimbări cu miniștri – i-au plimbat anii trecuți pe la bazele sportive și pe Gabriel Oprea, și pe Gabi Szabo… și pe dracu’ să-i facă ghem cu gogoșile lor cu tot!
Da, sunt furios, deja sunt foarte furios și da, ”doar” pentru atâta! Așa cum unii băimăreni – care n-au nicio treabă cu înotul – se bucură pentru alte chestiuni (ca de exemplu spectacole în centrul vechi al orașului ș.a.m.d.), foarte bine, nu zic nimic, nici de mulți bani publici și/sau privați (păi cum, sponsorii ”de serviciu”!) aruncați de destule ori doar pentru manifestări gen”pâine și circ”, nu zic nimic… sau ceva totuși zic: probabil că investițiile într-un bazin de înot funcțional, în aer liber, ar aduce prea puține voturi și, respectiv, prea puține aprecieri pentru cei care-ar fi pus osul, împreună (cei din fotografiile atașate), să facă asta! Probabil, zic, așa cum probabil sunt destui băimăreni ignoranți și loviți cu leuca-n cap care-ar sări-n sus ca arși și m-ar întreba de ce uit de lucrurile pozitive ale unuia sau altuia dintre cei trei menționați de mine; nu uit, stimabililor, de aceea am și precizat că nu amestecăm subiectele! Sau m-ar întreba dacă știu că vechiul ștrand abia de curând a fost transferat de guvern în patrimoniul municipiului – da, știu! Sau dacă știu că bazinul acoperit și cel descoperit țin de DJTS, respectiv de ministerul de resort – da, sigur că știu! Sau dacă știu cât de mulți bani ar trebui pentru punerea în funcțiune și întreținerea bazinului olimpic descoperit – da, știu, nu tocmai puțini, și știu mult mai multe, dar… tocmai de aceea spuneam, nota bene, că, dacă cei menționați chiar ar fi vrut cu adevărat, băteau palma și nu există ca împreună să nu fi găsit o soluție! Nu există! Și-atunci nu-i o bătaie de joc în toată regula? Ba este!
Peter-Vasile CZOMPA (surse foto: Facebook, Glasul Maramureșului, e-mm.ro, Silviu Gheție)

Ei bine, acum c-ați înțeles povestea, primul lucru pe care aș îndrăzni să vi-l sugerez, numai celor într-adevăr interesați, desigur, este să vedeți pe facebook, chiar acolo la nota mea, comentariile postate de cititori, merită; nu de alta, dar, pe linia ”unde dai și unde crapă”, recunosc că m-a surprins foarte plăcut faptul că mulți au început să perceapă corect inclusiv unele sforării de culise ale unora dintre cei răspunzători de ridicolul situației. Nu mi-am subestimat absolut niciodată cititorii – păi cum să fi făcut o asemenea gafă? -, însă am spus asta tocmai fiindcă, recunosc, inițial mă temeam că unii vor considera subiectul prea mărunt, că vor vedea doar vârful icebergului. Dar n-a fost deloc așa, de aceea m-am și hotărât, iată, să transform în articol de presă acea notiță. Ziceam de comentarii, ia să vă dau doar două exemple concrete. Deanna St, o băimăreancă adevărată (stabilită de multă vreme pe alt continent), care știe prea bine ce înseamnă lumea civilizată: ”Nu poți intra în competiție pentru Capitala Culturală Europeană fără un ștrand – tocmai pentru că înotul în aer liber este terapeutic, sănătos și foarte necesar – deci face parte din acea cultură. Cultura nu înseamnă doar arta, literatura și muzica, înseamnă tot ce ține de activitatea extra-profesională a oricărui om – iar în aia intră până și hobby-urile și dansul și sporturi precum ciclismul, înotul, joggingul și drumețiile și alte asemenea. Nici nu poate fi conceput un oraș de peste 30.000 de locuitori fără ieșire la mare sau fără un râu curat să nu aibă un ștrand public în secolul 21. Arătați-mi mie un oraș care a candidat sau a câștigat acest titlu și care să nu aibă un ștrand!”. Iată, un mare punct pus pe i! Apoi, Alexandru M.: ”Eu spun altceva. Cei menționați în articol și care cârmuiesc municipiul sunt probabil acționari direct ori prin interpuși la piscinele private și nu au interes să se dezvolte cele publice deoarece le-ar scădea profitul.” Mda, păi nu poate fi o variantă speculativă logică și firescă? Ba da, poate fi, pentru că ori e asta, ori e indolența, prostia și incompetența celor în cauză.

În aceeași ordine de idei, o altă chestiune pe care trebuie neapărat s-o menționez este surpriza pe care am avut-o cu toții, da, inclusiv eu, la doar patru zile după publicarea rândurilor mele (subliniez acest aspect pentru că, din câte știu eu, în vara asta mai nicăieri în media băimăreană nu fusese atins acest subiect). Prin urmare, pe 13 august am aflat că exact în acea zi primarul Cherecheș a semnat protocolul de preluare în patrimoniul municipiului a cinci baze sportive din oraș, printre care și vechiul ștrand municipal. Și ce e curios aici? Păi e, fiindcă la jumătatea lunii iulie toată lumea aflase, din surse media obediente edilului, că ”Bazele au fost preluate după ce ieri, 15 iulie, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia prin care acestea au trecut din patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului către cel al municipiului Baia Mare.” (articol de pe site-ul e-Maramures). Adică, dacă respectiva HG era în vigoare din 15 iulie, ce-au mai așteptat până pe 13 august Primăria Baia Mare și DJST Maramureș, recte primarul și directorul Săvoiu? Apropo de vechiul ștrand municipal, închis definitiv după vara 2009, trebuie specificat că ”performanța” aparține CSM-ului Baia Mare, prin directorul Andrei Sorin Ovidiu, și, direct ori indirect, DJST Maramureș. Iar cum din anul 2012 nu mai e funcțional nici măcar bazinul olimpic descoperit, pentru această deosebită ”realizare” băimărenii îi pot mulțumi în primul și-n primul rând directorului Săvoiu de la DJST. Fiindcă asta chiar a fost picătura care a umplut paharul răbdării multor băimăreni! Între timp, primarul a ieșit recent pe ”sticlă„ și-a-nceput să arate discret cu degetul înspre căruța de fonduri guvernamentale obținute pentru terenul de rugby de către deputatul Călin Matei, apoi am putea povesti tare-tare multe despre ”grupul de la hotelul Sport” – clădire aflată în administrarea DJST… și multe altele asemenea. Dar ne-am îndepărta de povestea cu bazinele de înot, plus că vara s-a cam dus. Însă nu și aceste subiecte.

Peter-Vasile CZOMPA

Recomandari

Alte Articole