Premieră în Şimişna – a fost lansat filmul monografic al localităţii (VIDEO)

Localnicii satului Șimișna prezenți sâmbâtă în Stațiunea Rodina Aqua, de Adormirea Maicii Domnului, au avut parte de o surpriză de proporții. A fost lansat proiectul „Monografia satului Șimișna”, proiect care își propune să creeze o panoramă a literaturii monografice dedicate satului românesc.

 


Monografia satului Șimișna, este povestea unui sat cu oamenii săi, cu bucuriile și necazurile lor, cu realizările și neâmplinirile lor. Este povestea unui sat care a fost și, asemenea altor sate, nu mai este astăzi la fel ca odinioară. Viața modernă a condus la pierderea (în mare parte) acelor datini străvechi care ordonau viața comunității locale de dinainte de vreme. Cu siguranță, că satul Șimișna nu va mai fi, din păcate niciodată, așa cum l-au crescut generațiile anterioare. Prin intermediul acestei Monografii, profesorul Ioan Pop, propune o călătorie în timp, un pelerinaj în vremuri de demult, al căror parfum de „epocă”, speră, să-l poată simți cât mai mulți dintre cei care își vor „sacrifica” din timpul lor  vizionând filmul monografic.
De altfel, profesorul Pop, prin cartea Monografia satului Șimișna, pe care urmează s-o tipărească, continuă o preocupare vie a localinicilor, pentru a avea o oglindă a moștenirilor lăsate de cei care au trăit pe aceste meleaguri și pentru a le fi adus un omagiu pentru comoara vieții și a credinței. Cartea urmează să ofere cercetătorilor un amplu și autentic studiu despre geografia, istoria, demografia și etnografia acestei așezări, despre biserica satului și despre școală, despre instituțiile și structurile administrative, momente din viața de zi cu zi a credincioșilor acestei comunități. „Fiind fiu al satului Șimișna, născut aici, am crescut aici, am făcut școala gimnazială în localitate și, fiind o fire sentimentală, după terminarea studiilor superioare, dorința mea a fost să mă întorc acasă, să rămân printe ai mei. De multe ori am avut posibilitatea să plec la oraș, dar am decis să rămân aici, acasă printe ai mei, să-i ajut după puterile mele. După o viață aș putea să spun la catedră de profesor de istorie, m-am gândit că trebuie să las o istorie a acestei localități. Am scris o monografie a Șimișnei cuprinzătoare, zic eu, care este în curs de tipărire; lucrând la cartea respectivă, mi-a venit ideea, ce-ar fi ca pe baza acestor informații extrem de vaste să încercăm să facem un film documentar care să rămână pentru generațiile care vor veni după noi” a declarat pentru Transilvania-tv.ro, profesorul de istorie și directorul Instituției de Învățământ a Școlii Generale din Șimișna, Ioan Pop.
Întrebat dacă a mai avut o asemenea idee și când anume s-a declanșat, Pop a răspuns că „Mi s-a declanșat această idee nouă, în momentul în care am început să scriu istoria satului și, impresionându-mă chiar și pe mine documentația, istoria atât de frumoasă a Șimișnei, am zis că, e bine s-o și scriem, dar ce-ar fi să facem un film documentar având ca suport această istorie de fapt, a localității” a explicat profesorul.
Inițiatorului acestui proiect monografic, a precizat că întreaga documentație, a găsit-o cercetând arhive, dar și de la vârstnicii satului. „Documentația despre toată Șimișna, am găsit-o cercetând arhive la Zalău, la Cluj, la Dej, multă, foarte mută informație am cules-o de la bătrânii satului, oameni în vârstă care mi-au povestit cu atâta drag tradițiile lor, obiceiurile lor, muncile agricole, toponimia satului care, din păcate, generațiile tinere nu le mai știu. Am zis că este extraordinar de important ca acestea să rămână scrise, să rămână pentru cei care vor veni după noi, care, poate, aplecându-se asupra acestor documente, își vor imagina care a fost viața bunicilor lor. Este menirea oricărui profesor de istorie să scrie o istorie a localității în care trăiește el”.
Fiind o premieră pentru întreaga Vale a Someșului, probabil și pentru Transilvania, Ioan Pop a admis că încurajează și alți profesori de istorie din alte sate, să-i urmeze exemplul. „Este adevărat, e o premieră! N-am mai văzut încă, s-au mai scris cărți despre localități, dar transpuse în imagini printr-un film documentar e o premieră, totuși, și cred că, va fi un exemplu, un model dacă vreți, pentru alte localități care vor vrea să facă și ele așa ceva. Nu-mi amintesc să mai fi făcut cineva așa ceva. Încercăm prin mijloacele mass-media să promovăm această idee, poate că și altii se vor gândi să facă la fel și ar fi un lucru extraordinar să ne cunoaștem foarte bine istoria aceasta zbuciumată a Transilvaniei, și, în special, istoria noastră a Șimișnei” a amintit acesta.
Cu toate că documentația a durat aproximativ cinci ani de zile, satisfacția muncii împlinite, este cuvântul de ordine ce s-a putut vedea pe chipul profesorului Pop, care a provocat o reală bucurie și mândrie în rândul concitadinilor lui, atât pentru cei rămași în localitate, cât mai ales, pentru cei care au ales calea străinătății. „Am pus mult suflet în această „întreprindere”, câțiva ani, aproximativ – patru-cinci – am adunat material documentar, am cules informații de la locuitorii satului. Filmul, având acest suport scris, a durat cam un an de zile pentru că am vrut să prindem imaginea Șimișnei în toate cele patru anotimpuri ale anului. Eu cred că este un lucru extraordinar, oamenii vor aprecia acest lucru și, așa cum am spus, va rămâne pentru copii noștri, pentru nepoți și strănepoții noștri. Toți consătenii plecați în toată lumea aceasta, eu sunt convins că vor dori să vadă și își vor recunoaște părinții, bunicii, locurile copilăriei, și mai cred că acolo departe, va curge o lacrimă în colțul ochilor” a spus Pop, vizibil emoționat.
Jurnalistul care s-a ocupat de întreaga imagine și a regizat pelicula, Mircea Mureșan, a declarat și el, că multe filmulețe despre Șimișna, le-a avut din arhiva personală, arătând și pe ce durată s-au întins filmările. „Majoritatea filmulețelor mai vechi, le-am avut în arhivă, filmate de mine în ”96. Am filmat un an de zile, iar prima filmare a fost la sărbătoarea „Zilele Rodinii” 2014. Montajul și regia – a durat aproape o lună de zile. Pentru aceste filmări, am venit în Șimișna de aproximativ șapte ori lunar și în toată această perioadă de un an de zile, de mai bine de 100 de ori”. Mureșan susține că „oameni” sunt cei care l-au impresionat în mod special, mai ales cei în vârstă, dar mai cu seamă – ciudarul – în persoana lui Vasile Micle. „Dacă e s-o luăm așa, mai de suflet, mi-a plăcut în mod deosebit ciurdarul” despre care spune că este „figura figurilor” a conchis jurnalistul.
Andreea – Maria Pocol, fiică a satului, proaspăt absolventă a Școlii Gimnaziale din Șimișna, a declarat cu mândrie pentru Transilvania-tv.ro, după ce a vizionat întreg filmul monografic, că a rămas plăcut surprinsă de toate momentele regizate pe durata a celor 90 de minute de lungmetraj. Andreea a menționat că i-a plăcut într-un mod deosebit momentul cu Sânzienele și filmările ceva mai vechi, apreciind că „cred că domnul care a filmat, a avut mult de montaj și de regizat. Tot filmul mi-a plăcut, dar Sânzienele, momentele de la școală și fimările vechi, m-au impresionat. Îl felicit și pe domnul director Pop că s-a gândit să facă un film documentar cu satul nostru dar și pe domnul Mureșan” a conchis tânăra.
Alexandru Mante, fiu al satului, a mărturisit și el pentru publicația noastră, că a rămas profund impresionat de întreaga peliculă. „Să știți că am rămas plăcut surprins și deosebit de impresionat de ceea ce am văzut. Odată cu acest film, am aflat noutăți despre satul meu, deși am o vârstă; este foarte bine regizat, multă documentație. Felicit atât inițiatorul acestui măreț proiect, cât și regizorul, n-am mai auzit ca în alte localități învecinate să se fi realizat un asemenea film documentar” a spus cu mândrie localnicul Mante.

Un film realizat de profesul de istorie Ioan Pop și jurnalistul Mircea Mureșan – operator imagine, cel care a asigurat scenariul și regia; filmul a fost realizat cu sprijinul „Asociația Șimișna de mâine” și Primăria comunei Șimișna.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole