UMANITAR: O copilărie trăită într-o lume fără sunete!

Gabriel Voinea, în vârstă de numai 6 ani, nu se poate bucura cum se cuvine de copilărie întrucât nu poate vorbi și nici auzi ce spun părinții și prietenii. Încă de la naștere, băiatul a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă.
Micuțul familiei Voinea a beneficiat în 2013 de un implant cohlear unilateral decontat de CASMB, cu ajutorul unui program national al Ministerului Sănătății, însă costul pentru al doilea implant va trebui suportat de părinți. În cadrul campaniei umanitare “Ajută-mă să vorbesc, să cânt, să aud”, până la ora actuală s-au strâns 19.000 de euro, din suma totală de 25.000 de euro, necesară pentru implantul cohlear. În data de 30 ianuarie a.c., s-a plătit avansul pentru implantul cohlear, iar operația se va efectua la Institutul ORL din București.
“Practic îi permite să audă în limite normale, adică să-și dezvolte vorbirea, pronunția să fie corectă, să nu mai aibă acele tonalități ale hipoacuzicilor, deci îi poate asigura o integrare normală socio-profesională ulterioară. Depinde mult și de copilul în sine, de susținerea familiei, de câte ședințe de logopedie se fac săptămânal, familia lui Gabi îl susține foarte mult, deci ne putem aștepta ca în decurs de 2-3 ani să-i ajungă din urmă pe cei de vârsta lui”, declară audiologul Anca Modan.
“Mi-am dat seama că nu reacționa când îl strigam. Am mers la neuropsihiatru, i s-a făcut șase luni de tratament pentru ADHD, întârziere în dezvoltarea limbajului, eu am considerat că nu are nicio treabă cu acest diagnostic și am mers pentru a i se efectua teste de auz. Ni s-a dat verdictul că are hipoacuzie profundă bilaterală, nervul auditiv și cohleea nu s-au dezvoltat suficient. Noi vrem să i-l facem și pe al doilea implant să-l integrăm într-o școală normal”, este strigătul de ajutor al mamei.
Pentru al doilea implant cohlear, Gabriel Voinea mai are nevoie de 6.000 de euro. Donațiile pot fi făcute online, pe platforma Asociației “Salvează o inimă” – https://salveazaoinima.ro/campaigns/gabriel-voinea/ sau prin transfer bancar în conturile deschise pe numele tatălui, Ilie Voinea: RO97RZBR0000060016712911 (RON) și RO86RZBR0000060016712915 (EURO).
“Este o luptă grea pe care am început-o anul trecut și, grație bunăvoinței oamenilor, am reușit să strângem o mare parte din banii necesari pentru implant. Este o șansă extraordinară pe care i-o putem acorda acestui minunat copil pentru a se integra, așa cum trebuie, în societate”, declară Vlad Plăcintă, președintele Asociației “Salvează o inimă”.
Potrivit specialiştilor, implantul cohlear este un dispozitiv electronic care transformă stimulul sonor în impulsuri nervoase. Operaţia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct în receptorul nervos din urechea internă (denumit cohlee) şi ataşarea unui computer miniatural la suprafaţa cutiei craniene, în zona urechii, sub piele. Succesul implantării depinde de vârsta la care se realizează operaţia, de gradul de surditate, de performanţa implantului şi de terapie. Auzul poate fi recuperat până la un grad destul de ridicat, însă esenţială este învăţarea, desluşirea sunetelor şi vorbirea, care presupun un efort intens, continuu ce poate dura, în funcţie de caz, şi câţiva ani de zile.
Asociația “Salvează o inimă” a fost inființată pe data de 17 decembrie 2012, și își dorește să reunească sub același acoperiș un număr cât mai mare de profesioniști din diferite domenii, oameni bine pregatiți și motivați, oameni de bine, oameni simpli, cinstiți și onești, oameni care cu suflet și dedicare pot ajuta în campaniile și proiectele noastre și astfel împreună să ne atingem scopul final de a lăsa copiilor noștri o moștenire valoroasă, mărturie a faptului că noi oamenii, comunitatea în ansamblul ei, suntem tot ce trebuie și suficient pentru ca lucrurile să meargă într-o direcție bună.

Persoană de contact
Vlad Plăcintă
Președinte
Asociația “Salvează o inimă”
0752753540 Transmite,
Dr. Tănase Tasenţe
Director General

Recomandari

Alte Articole