Sălajenii citesc în ceapă vremea Anului Nou. ”Călundariu” tradiţional anunţă un 2015 ploios

 
        ”Calendarul de ceapă” este o tradiţie întâlnită în mai multe zone ale ţării. Însă această traditie veche ce datează de sute de ani, ne sugerează și astăzi ce ne va aduce Noul An din foile de ceapă. În unele părţi, calendarul se face chiar în noaptea dintre ani. În Ardeal, deși bătrânii satelor n-au prea auzit de ”numerologie” sau când ”domnii” de la ”rubrica meteo” erau greu de găsit, oamenii trecuți de a doua tinerețe își făceau singuri ”prognoza” pentru noul an; dar, spun ei, au o metotă care până acum n-a dat greș. Sătenii ”citesc” în ceapă și astfel află dacă vom avea parte de un an secetos sau, dimpotrivă, de unul ploios și plin de rod, după un procedeu anume.
       În satul Șimișna de pe Valea Someșului, din judetul Sălaj, deși s-a pierdut această tradiție, mai sunt unii oameni care își programează treburile în gospodărie de peste an, după deja celebrul ”calendar de ceapă”. Alexandru Pocol păstrează și astăzi această tradiție de mai bine de patru decenii moștenită de la tatăl său, Andrei; de altfel, Alexandru intenționează ca acest procedeu de a urmări prognoza meteo de peste an, s-o dea mai departe copiilor și nepoților lui. 
       Procedeul este unul simplu, după cum el însuși spune. ”Luăm câteva cepe mari, și le tăiem în două, pe urmă le împărțim în 12 foi care simbolizează lunile anului. Așezăm foile de ceapă într-un vas mare, de preferință tavă, apoi, în fiecare foaie, punem câte o lingură de sare. A doua zi dimineața, urmărim foile de ceapă; în cele în care sarea s-a înmuiat, lunile vor fi ploioase, iar cele în care sarea nu s-a topit deloc, înseamnă că va fi secetă. Calendarul se potrivește, de 40 de ani am făcut și s-a potrivit, noi după asta ne orientăm, mai ales pentru culturile din acest an, cum sunt, aratul, semănatul, cositul (….), ne-a povestit Alexandru Pocol.
      Și vecinii se bazează pe ”prognoza” pe care o ”citește în ceapă” consăteanul lor. ”Noi ne luăm după vorba bătrânească, că așa am crescut. Obiceiul ăsta se practică de țărani, noi nu mai știm acum, dar de sute de ani, când nu era rubrica meteo la televiziune” a mărturisit Veronica. Astfel, după cum spune Pocol, citind previziunile calendarului de ceapă, anul 2015 va fi un an în general umed, cu cantități destul de însemnate de precipitații, însă lunile: mai, iulie și noiembrie vor fi scetoase.
 
Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole