Emil Chendea, unul din invitații de onoare ai Festivalului Internațional de Carte „Transilvania”, va fi prezent vineri, 10 octombrie 2014, de la ora 12, la școala din Mirșid. Cu această ocazie, în cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul primăriei comunei și a CCAJS, graficianul și pictorul Emil Chendea își va prezenta volumul „Între două lumi”.
Emil Chendea, n. 18 Iulie 1937, Mirşid (Sălaj)
Emil Chendea este cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989. Până în 1980 a realizat prezentarea grafică a mai multor volume – Din Lirica Japoneză, Haiku, Mioriţa, Meşterul Manole, Sonetele lui Shakespeare – fiind onorat cu 11 premii naţionale şi internaţionale pentru prezentare grafică şi ilustraţie (Bucureşti, Leipzig, Berlin şi Los Angeles). În 1980 călătoreşte în Canada şi SUA, unde cere azil politic. Devine cetăţean american în 1989. Din 1981 și până în 1995 este grafician la Macmillan Educational Company, New York, unde aduce o valoroasă contribuţie artistică la cele două ediţii majore Collier’s Encyclopedia şi Merit Students Encyclopedia. Cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut volumul său de memorii „Între două lumi”, la editurile Caiete Silvane și Eikon, volum lansat într-un eveniment special în cadrul festivalului.
„În anul 1940, familia Chendea părăsește localitatea Mirșid din ținutul mirific al Sălajului, refugiindu-se din calea horthyștilor tocmai în capitala României, la București. În 1944, din cauza războiului, tatăl își duce soția și copiii la Turda, pe perioada verii, pentru a-i feri de urgiile frontului, după care, toamna, revin cu toții în capitală. Reîntoarcerea întregii familii la Mirșid a avut loc abia în 1947. Emil Chendea a urmat școala primară la Mirșid, clasele V-VII în internat la Zalău, apoi din nou la Jibou (deoarece era greu la acea vreme să ţii trei copii în şcoală – frații la Cluj iar Emil la internat) şi, în cele din urmă, s-a înscris la Şcoala de Arte Plastice din Cluj-Napoca. La Bucureşti va reveni să-şi efectueze studiile superioare la Institutul de Arte Plastice. Se căsătoreşte. Îi dăruieşte Dumnezeu doi copii şi începe o fulminantă carieră artistică în domeniul graficii de carte. Are succes pe merit, realizând proiecte editoriale extraordinare. Este recompensat cu premii naţionale şi internaţionale, dar visul său este să emigreze. Lucru care se va realiza în luna februarie a anului 1980.
Mulţi s-au întrebat şi probabil se întreabă de ce a ales statutul de emigrant când în România îşi construise o bună poziţie în ierarhia profesională? Consider că bunul cel mai de preţ al omului este libertatea, iar Emil Chendea a ales acest lucru riscând multe. A fost peregrin şi în Lumea Nouă, prin Canada şi prin mai multe state din SUA. A lucrat în exil la Editura Macmillan Publishing Inc. Acesta este drumul sinuos al eroului nostru. A învins comunismul alegând exilul şi nu a fost înrobit de capitalism, deoarece acum, la bătrâneţe, are liniştea necesară de a picta undeva într-un atelier din California”.
(Vasile George Dâncu, din prefața volumului „Între două lumi”, Ed. Caiete Silvane și Eikon, 2014)