Rubeola ţine acasă zeci de elevi sălăjeni

Peste 50 de elevi care studiază in liceele din municipiul Zalau au fost depistati, incepand din luna septembrie si pana in prezent, ca fiind infectati cu virusul rubeolic. Potrivit informatiilor furnizate de Directia de Sanatate Publica Salaj, in perioada de amintită au fost identificate mai multe clustere de rubeola (trei cazuri de rubeola intr-o colectivitate n.r.). „Un numar de 52 de elevi de liceu au fost diagnosticati, prin cabinetele medicale scolare si ale medicilor de familie, ca sunt infectati cu virusul rubeolic. Este vorba de elevii care nu au intrat in Programul National de Imunizari care, initial, era adresat doar fetelor din clasa a VIII-a. Primul cluster s-a inregistrat in luna septembrie a anului in curs, imbolnavirile fiind usoare si medii. In consecinta, cazurile au fost izolate la domiciliu cu recomandarea de a mentine o igiena corespunzatoare a tegumentelor si mucoaselor, iar in perioada eruptiva sa opteze pentru o alimentatie usoara”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

Rubeola este o boala eruptiva produsa de virusul rubeolic. Perioada de invazie dureaza 2 -3 zile si se caracterizeaza prin aparitia unei febre usoare, tuse si faringita. Unii copii prezinta dureri de cap si o stare de indispozitie generala. In a treia zi apare eruptia cutanata sub forma unor pete roz, usor in relief, care se intind in cateva ore pe tot corpul (torace si membrele superioare). Aparitia eruptiei corespunde aparitiei anticorpilor specifici rubeolei. Exantemul dureaza 1-3 zile, apoi dispare fara a lasa semne si poate fi uneori urmat de descuamare. Uneori, eruptia se aseamana cu cea din scarlatina.

La unele cazuri, adenopatia (ganglioni mariti) poate sa ramana singura manifestare a bolii (rubeola fara eruptie), semn care poate persista de la cateva saptamani pana la cateva luni. Rubeola la gravide, in special in primul trimestru, poate cauza malformatii cardiace, auditive si oculare ale embrionului.

In ultimii zece ani, in judetul Salaj au existat numai cazuri sporadice de imbolnavire. Vaccinarea antirubeolica cu vaccin monovalent a inceput in anul scolar 2002 – 2003, fiind administrat doar fetelor din clasa a VIII-a. Ultimul contingent de fete din clasa a VIII-a fost imunizat in anul scolar 2007-2008, deoarece, incepand cu anul 2004, s-a introdus vaccinarea ROR (rujeola, oreion, rubeola) la toti copiii din grupa de varsta cuprinsa intre 12-15 luni, iar din 2005 si la elevii din clasa I.

Recomandari

Alte Articole