Sânzâienele – tradiţie apusă pe Valea Someșului!

În fiecare an pe 24 iunie este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numit și Înainte Mergătorul Domnului. Dar în popor, această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Sânziene sau Drăgaica.
Sărbătoarea de Sânziene, este o sărbătoare mai degrabă a satului tradițional românesc cu diferite obiceiuri în funcție de zona etnografică. În Transilvania spre exemplu, importanța zilei este dată de relația cu Sânzienele, despre care se spune că sunt acele zâne bune, care dau noroc pentru holde și sănătate.
De fapt, aceste Sânziene sunt plante cu flori galbene și aurii, care cresc prin livezi, pășuni, și poienițe. Se spune că din aceste flori, deja culese, în unele zone se fac buchețele sau cununi împletite, care, pe la sate, se așează pe la porti, uși, ferestre, în grădini, printre pomi fructiferi și legume. În credință, se spune că ele vor ocroti casa și gospodăria de puterea forțelor malefice, aducând noroc, sănătate și belșug oamenilor, animalelor și semănăturilor.
Obicei păstrat viu odinioară, acum pierdut…
Pe Valea Someșului înainte de apusul soarelui, se strângeau buchete de Sânziene, care se împleteau în coronite și se aruncau pe acoperișul caselor. Se spune că acea coroniță care va sta mai mult acolo, acea persoană va trăi mai mult. ”Câte persone îs în casă, atătea coroane să împletesc și să numesc pântru fiecare cu numele. Apoi să aruncă pă acoperiș. După aia, dacă una din ele cade, să spune că persona aia more prima dată din familie. Io am mai facut corone, și s-o adeverit, că o murit omu mnieu primu. Da, alțî nu cred în treburi daieste. Mulți oamini nu mai fac corone, s-o ptierdut obdiceiu aiesta. Da, să știți că ele aduc noroc la casă. Și din zua de sânzâiene, nu mai câtă cucu până la anu la Bunavestire; mno ce să vă mai spui?!” ne-a povestit Viorica, o localnică din Șimișna.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole