Tu știi ce să pui în coșul de cumpărături? Ghidul tău pentru o alimentație echilibrată

Gama variată de produse care se găsesc pe rafturile supermarketurilor ne ispitește de fiecare dată când mergem la cumpărături. Este oare mai important să plecăm cu sacoșele pline decât să ne limităm la o listă simplă?
Specialiștii prezenți la cea de-a cincea ediție a evenimentului ”Nutriție, Sănătate, Longevitate”, desfășurat pe 20 noiembrie 2013 la Oradea, au discutat cu medicii de familie despre importanța unei alimentații echilibrate și diversificate, precum și efectele ei benefice asupra stării noastre de sănătate.
”Pentru a evita probleme serioase de sănătate, trebuie să fim foarte atenți la produsele pe care le cumpărăm. Cea mai simplă metodă este să citim eticheta. Este important să alegem alimentele care să ne asigure necesarul caloric zilnic. O dietă bogată în fructe și legume proaspete, produse cerealiere, lactate, precum și consumul regulat de pește, carne bogată în proteine, poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate. O dietă echilibrată este totodată un prim pas în prevenirea diabetului zaharat, o boală care afectează tot mai mulți români”, a declarat prof. dr. Amorin Popa, Șef Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Oradea.
Speakerii acestui curs interactiv au împărtășit medicilor de familie prezenți la eveniment informații utile referitoare la un stil alimentar corect, moderat, diversificat și proporționat.
”Orice tratament pornește prin indicarea unei diete care să prevină sau să țină sub control diverse afecțiuni. Este extrem de important ca în rutina noastră zilnică să reușim să respectăm cele trei mese principale și două-trei gustări. Meniul zilnic trebuie să fie echilibrat caloric, să conțină toate elementele nutritive în proporții adecvate. Trebuie evitate grăsimile sau glucidele rafinate, orele nepotrivite de masă și porțiile mari de mâncare. Nu există alimente sau băuturi interzise, cheia unui regim alimentar de succes este consumul cu moderație, în porții mici”, a declarat conf. dr. Romulus Timar, Șef Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Timișoara.
Tot în cadrul evenimentuluiau fost prezentate câteva reguli de bază ale unei sesiuni sănătoase de cumpărături. Specialiștii recomandă alimentele bogate în glucide complexe și fibre (produsele cerealiere), bogate în vitamine, săruri minerale, apă ( fructe și legume), precum și proteine, grăsimi polinesaturate și monosaturate (lactate, carne pește, ouă, leguminoase, nuci).
”Atunci când mergem la cumpărături trebuie să avem planificat un meniu, de preferat, pentru o săptămână întreagă, care să respecte cele trei mese principale ale zilei și combinațiile care să asigure aportul de calorii necesar bunei funcționări a organismului. De cele mai multe ori mâncăm mai mult decât este necesar, în combinații nepotrivite, astfel nu este de mirare că obezitatea și suprapondereasuntproblemede sănătate tot mai acute”, a declarat conf. dr. Luiza Demian, secția de Medicină Internă, Spitalul Clinic Județean Oradea.
De asemenea, medicii specialiști au tras un semnal de alarmă cu privire la consecințele unui indice de masă corporal crescut. Efectele unui IMC mare ajung până la depresie, dezvoltarea stărilor nevrotice, precum și risc de suicid. Din punct de vedere social, intervine izolarea, discriminarea și o igienă corporală precară.
Având în vedere toate repercursiunile unei regim alimentar haotic și dezechilibrat, informarea corectă, din surse specializate, este absolut necesară pentru îmbunătățirea stilului de viață, pornind de la obiceiurile gastronomice, până la activitățile sociale desfășurate zilnic.
Pentru armonia organismului, acesta trebuie sa fie în stare de echilibru metabolic, adicăaportul energetic din diversele alimente ingerate sa fie egal cu consumul energetic. În acest sens, încurajarea activității fizice zilnice este o prioritate.

Sănătatea Press Group

Recomandari

Alte Articole