9 comune sălăjene au pierdut alimentarea cu apă

Încurcăturile făcute de ministerul mediului au dat peste cap strategiile şi calculele a nouă primari din Sălaj. În loc să primească banii  de la minister pentru aducţiunile de apă, oamenii au rămas doar cu promisiunile, altă şansă de finanţare pentru lucrări, fiind posibilă cel mai probabil în 2014.

Apa cea de toate zilele nu a ajuns în nouă comune din judeţul Sălaj. Finanţarea guvernamentală promisă de fostul ministru al mediului Laszlo Borbely în 2009 s-a evaporat încet dar sigur. Banii erau destinaţi pentru aducţiunile de apă şi canalizare prin Hotărârea de Guvern 1517/2009 şi urmau să rezolve problema apei potabile, dar şi a canalizării, în comunele Agriş, Buciumi, Treznea, Creaca, Mirşid, Bocşa, Chiejd, Halmăşd şi Nuşfalău.

Primarii nu au accesat alte proiecte europene pentru aducţiunile de apă şi canalizare, atâta vreme cât cele guvernamentale erau pe rol şi trebuiau demarate din moment în moment. Banii nu au mai venit, iar proiecte europene similare cu finanţare, vor mai fi, probabil, doar peste doi ani.

Primarul Călin Bereschi din Mirşid spune că în cele trei mandate ale lui, asemenea încurcături nu s-au mai pomenit.

‘Toate planurile au fost date peste cap, nu mai ştim pe ce să ne bazăm şi de ce să ne apucăm atâta vreme cât banii sunt numai în vorbe. În loc să ne ajute, ne-au şi încurcat cu programul multinaţional de la minister. În cele 9 comune printre care şi Mirşid, oamenii cară apă cu găleata iar în perioadele secetoase foarte multe fântâni seacă. Apa menajeră a fost întotdeauna o problemă în aceste locuri, atât pentru igienă dar mai ales pentru animale! Tot ce mai putem face acuma este să aşteptăm vremuri mai bune şi să aşteptăm bani din fondurile judeţene”

 

Recomandari

Alte Articole