Zalaul a intrat in circuitul consumului de etnobotanice

Dupa cazul lui Ionut Tamba, zalauanul aflat in arest preventiv sub acuzatia de trafic de droguri de mare risc, municipiul Zalau este pus din nou intr-o lumina neagra in privinta acestor substante nocive. Oamenii legii au depistat, in cursul saptamanii trecute, doua persoane care isi pregateau „dozele” in plina zi, in Parcul Municipal din Zalau.

Consumul de etnobotanice este greu de depistat, mai ales cand consumatorii aleg sa ia aceste substante in locuri ferite de autoritati, prin cluburile de noapte, parcuri, in zonele intunecate din cartiere etc. Una dintre aceste locatii a fost deconspirata chiar saptamana trecuta de catre oamenii legii, si anume: Parcul Municipal (Tineretului) din Zalau.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Politia Locala Zalau, doi tineri din municipiul Zalau au fost depistati de politistii locali in timp ce pregateau substantele. „In data de 27 octombrie, in jurul orelor 13, agentii aflati in timpul serviciului de patrulare in Parcul Tineretului au identificat pe numitii B.R., de 21 de ani, si V. E., de 18 ani, ambii din Zalau, care au confectionat tigari din foi. La aparitia politistilor locali, cei doi au avut un comportament suspect. La fata locului au fost chemati lucratorii din cadrul Serviciului de Crima Organizata, care au constatat ca substantele din care erau confectionate tigarile ar face parte din categoria substantelor etnobotanice”, a declarat purtatorul de cuvant al PL Zalau, Lucian Trif.

Din surse oficiale care au dorit sa-si pastreze anonimatul, tinerii aveau asupra lor tutun in care amestecau droguri din categoria „etnobotanice”. Cantitatea avuta asupra lor era pentru consum propriu. Politistii continua cercetarile pentru a stabili de unde anume provin drogurile.

 

Etnobotanicele te trimit direct la Urgenta

Consumul de substante noi cu proprietati psihoactive, respectiv acele „etnobotanice” poate avea urmari extrem de nocive. Patru persoane au ajuns, in cursul acestui an, la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau cu simptome prezentand consum de etnobotanice. Potrivit Biroului de presa din cadrul unitatii spitalicesti mentionate, cele patru persoane cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, au fost diagnosticate cu intoxicatie de substante necunoscute. In aceste situatii, personalul medical este obligat sa anunte organele de politie, care efectueaza cercetari amanuntite in astfel de cazuri. Stabilirea substantelor folosite de catre pacienti se face in laboratoare specializate, acestea nefiind de competenta spitalului. De asemenea, in cursul acestui an au ajuns in Urgenta doua persoane care prezentau intoxicatie cu substante volatile, in aceste cazuri fiind vorba de persoane fara domiciliu. In niciunul din cele sase cazuri mentionate, pacientii nu au necesitat internarea.

 

Nu se cere consiliere

Numarul celor care cer consiliere pentru a renunta la consumul de droguri este foarte redus. Acest lucru releva faptul ca putine persoane care iau „etnobotanice” recunosc ca sunt dependenti, ca au o problema. Doar cateva persoane s-au prezentat, in cursul acestui an, la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj pentru informatii si ajutor privind consumul de astfel de substante cu proprietati psihoactive. Doar o persoana dintre acestea este consumator, dupa cum ne-a declarat coordonatorul acestui centru, Valer Merce. „De la inceputul acestui an, s-au adresat institutiei un singur consumator si patru familii care au cerut sprijin. Unora le-am sugerat sa se prezinte la centre din alte orase, din cauza problemelor legate de indentitate. Trebuie insa retinut faptul ca pentru toate serviciile oferite in cadrul acestui centru se asigura gratuitate si confidentialitate”, a mentionat Merce.

Printre serviciile de asistenta integrata in adictii oferite in cadrul CPECA Salaj, se numara: servicii de evaluare (medicala, psihologica si sociala) a consumatorilor de tutun, alcool si droguri, precum si servicii de management de caz, respectiv: identificarea nevoilor beneficiarilor si a serviciilor care pot fi oferite pentru a raspunde nevoilor consumatorilor de droguri care solicita servicii de asistenta; stabilirea unui plan individualizat de asistenta; monitorizarea si oferirea de suport pentru realizarea obiectivelor din planul individualizat. Solicitantii pot beneficia de servicii de asistenta medicala, centrul fiind in colaborare cu unitati medicale in care se desfasoara programe terapeutice specifice pentru tratamentul dependentei de tutun, alcool si droguri. Consumatorii au optiunea de a participa la actiuni de consiliere psihologica individuala sau de grup pentru consumatorii de droguri si familia acestora. In plus, se ofera consiliere si orientare pentru rezolvarea problemelor sociale: gasirea unui loc de munca, identificarea solutiilor pentru rezolvarea problemelor locative si juridice.

 

Zeci de salajeni, dependenti

Peste 50 de persoane din municipiul Zalau si orasele Jibou si Simleu Silvaniei au fost indentificate drept consumatori de droguri. Procurorii au ajuns la acest numar in urma primelor cercetari demarate in dosarul in care zalauanul Ionut Tamba este cercetat pentru trafic cu droguri de mare risc. Acestia sustin ca Tamba a vandut, in perioada 2010-2011, sute de droguri de mare risc unor tineri cu varsta cuprinsa intre 13 si 20 de ani. Acesta a fost prins de catre ofiterii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj si procurorii Biroului Teritorial Salaj – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in timp ce vindea droguri unui minor de 13 ani, chiar in centrul municipiului, in fata Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu” din Zalau. Asupra acestuia s-au gasit mai multe pachete continand droguri, in urma perchezitiei la domiciliu fiind depistate alte cateva sute de plicuri cu „etnobotanice”. Dosarul acestuia a ajuns in cursul lunii pe rolul instantei Tribunalului Salaj, fiind trimis in judecata pentru trafic de droguri. Acesta este unul dintre cazurile depistate de catre politistii specializati, care desfasoara toate masurile care se impun in vederea anularii acestui fenomen.

Recomandari

Alte Articole