Numarul prematurilor inregistrati la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau ramane, in continuare, ridicat, iar in primele zece luni ale acestui an cazurile sunt aproape la fel de multe ca totalul inregistrat in 2010. Astfel, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca de la inceputul anului in curs si pana la finele lunii octombrie au fost inregistrate 1.592 de nasteri, din care 207 au fost nasteri premature, rezultand un grad de prematuritate de 13 la suta.
Comparativ, in 2010, cifra prematurilor declarati la nivel de judet a fost de 231 dintr-un total de 2.072 de nou-nascuti vii, ceea ce arata ca procentul de bebelusi nascuti prematur a fost de 11,1 la suta. „In Salaj sunt doua maternitati: la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau si la Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei. In judetul nostru, rata copiilor nascuti prematur in anul 2010 este de 11,1 la suta, iar in primele zece luni ale anului in curs este de 13 la suta”, a declarat Mihai Cheseli.
Potrivit sursei citate, normele in vigoare precizeaza ca ”prematurul este nou-nascutul cu varsta gestationala mai mica de 37 de saptamani, cu greutatea mai mica de 2.500 de grame si talia mai mica de 47 de centimetri. Prematurul are greutatea corespunzatoare varstei gestationale”.
Medicii sustin ca, desi suntem in secolul XXI, nu au fost identificati inca toti factorii care provoaca nasterea prematura si aproape o treime din cazurile de nastere prematura nu pot fi explicate. Printre factorii cunoscuti, se numara nasterile multiple, anomalii ale placentei, ruptura prematura a sacului amniotic, malformatiile uterine, anomaliile colului uterin, intarzierea dezvoltarii fatului, infectiile fetale si malformatiile cromozomice.
De asemenea, starea sanatatii mamei influenteaza riscul de prematuritate, mai ales in cazul unor infectii genito-urinare, diabetului, complicatiilor renale, dizgravidiei (convulsii si hipertensiune arteriala aparute in timpul sarcinii, n.r.).
In plus, trebuie luata in considerare si varsta mamei, mai ales daca aceasta are sub 18 ani sau peste 35 de ani.
Riscul de nastere prematura este o complicatie caracterizata prin multiple simptome care trebuie luate in considerare daca apar inainte de luna a noua de sarcina. Astfel, printre semnele care trebuie sa dea de gandit gravidei si sa o indemne sa ceara sfatul medicului ginecolog se numara contractiile frecvente (mai mult de zece pe zi) si dureroase, durerile continue sau intermitente in partea inferioara a abdomenului, sangerarile vaginale, durerile lombare, umflaturi ale membrelor sau fetei, durerile de cap, ametelile sau palpitatiile
Nici pentru nou-nascut, nasterea prematura nu este un hop peste care se trece tocmai usor, tocmai din cauza greutatii acestei „incercari” prematurii fiind impartiti in patru categorii. Astfel, cei nascuti intre a 35-a si a 37-a saptamana de sarcina, care sunt fragili, dar mai putin expusi complicatiilor, in timp ce prematurii nascuti intre a 32-a si a 35-a saptamana au nevoie de ingrijire speciala neonatala. O a treia categorie o reprezinta cei nascuti inainte de a 28-a saptamana, care sunt transferati la sectia de reanimare neonatala, iar a patra categorie cuprinde prematuri nascuti intre a 23-a si a 24-a saptamana.
Potrivit medicilor, bebelusul nascut prematur este foarte fragil, nu are o greutate si o talie normala, are pielea fina, rosie, iar venele sale se vad foarte bine. De asemenea, unghiile nu sunt dezvoltate normal, are putine fire de par pe cap, iar plamanii, aparatul digestiv si sistemul imunitar nu sunt dezvoltate normal.