Tabăra de fotografie „Sălaj – Frumuseţe, Tradiţie, Poveste”, la final

Judeţul Sălaj a fost, în cursul ultimei săptămâni, gazda primei tabere internaţionale de fotografie -”Sălaj – Frumuseţe, Tradiţie, Poveste”, eveniment la care au participat artişti fotografi din România, Italia, Grecia şi Slovenia.

Tabăra de fotografie a fost organizată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Consiliului Judeţean Sălaj şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus”, parteneri ai proiectului fiind: Centrul de Cercetări Biologice – Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou, Centrul Naţional de Promovare Turistică Zalău, Colţul Românesc, Cerdacul cu Lavandă, proiectul fotografic ”Hoinar prin Sălaj”, primăria comunei Creaca, primăria comunei Crasna, primăria comunei Sâg şi primăria comunei Ileanda.

Scopul proiectului a fost acela de a promova judeţul Sălaj prin intermediul fotografiei. În perioada 26 mai – 2 iunie, fotografii au avut ocazia să imortalizeze cele mai importante obiective cultural-istorice, etnografice şi peisagistice din judeţ, recunoscute prin potenţialul pe care-l în atragerea turiştilor.

Complexul arheologic Porolissum, Grădina Zmeilor, Grădina Botanică Jibou, biserici de lemn şi de piatră aflate pe lista monumentelor istorice, căsuţa acoperită cu paie din Răstoci, cetatea Bathory şi Muzeul Memorial al Holocaustului din Şimleu Silvaniei, casele tradiţionale din gospodăria Ligiei Bosea, din Iaz sunt doar câteva din obiectivele turistice vizate de obiectivele fotografilor. Din programul taberei nu au lipsit meşteşugurile şi porturile tradiţionale din diferite zone ale judeţului, prezentare unor dansuri şi obiceiuri populare sau degustarea mâncărurilor şi băuturilor tradiţionale.

Artiştii fotografi au fost ghidaţi pe teren de către: Olaru Sebastian – fotograf, corespondent AGERPRES; Mirel Matyas, blogger, fotograf, profesor la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian” Zalău; Laura Chirilă, manager al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus” şi Florin Opriş, reprezentant al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus”.

“A fost o tabără minunată, foarte bine organizată, în care am văzut o mică parte din inima Sălajului! Am vazut frumuseţe în sufletul oamenilor care ne-au întalnit şi care ne-au primit în casele lor, am văzut tradiţia multor meşteşuguri şi bucuria de a ne arăta o valoare inestimabilă, care am vrea să nu se piardă, ci să continue prin generaţiile care vin din urmă, am văzut poveste, poveştilor oamenilor care însufleţesc locurile şi fac din Sălaj, prin ei şi prin minunile care ies din mâini, un colţ de rai al României! Mai avem multe locuri frumoase de văzut în Sălaj şi sperăm într-o ediţie următoare a taberei de fotografie!”, a declarat, la finalul taberei, Adela Lia Rusu – artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică şi preşedinta Filialei de Nord-Vest a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, iniţiatoare a evenimentului din Sălaj.

Şi fotografii străini au avut cuvinte de apreciere despre acest eveniment. Italianul Virgilio Badossi vine în România, periodic, de 22 de ani şi prezent a făcut fotografii în special în zona Maramureşului.

“Sunt mulţi ani de când vin în Romania, dar judeţul Sălaj l-am cunoscut, până acum, doar cu numele. În ceea ce priveşte tabăra, cred că organizarea a fost perfectă. După un timp de adaptare, am fraternizat cu ceilalţi fotografi, la un pahar de pălincă sau ciocnind cu un pahar de vin. Oamenii fotografiaţi au fost pe deplin disponibili, motiv pentru care le mulţumesc. Au fost frumoase şi prânzurile în diferite sate. Se simţea în aer miros de familie şi mâncarea a fost foarte bună. Am găsit copii frumoşi în toate satele, aceştia sunt viitorul ţării. Sper că am făcut fotografii ce pot fi folosite pentru documentările despre regiunea Sălaj. Cu siguranţă am să revin în această frumoasă regiune”, afirmă Virgilio Bardossi.

Artiştii fotografi participanţi au fost: Manolis Metzakis din Grecia – preşedintele Global Photographic Union, Excelenţă al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică la rangul de Platină (EFIAP/p); Borko Ivo din Slovenia, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Slovenia, Excelenţă al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică la rangul Platină (EFIAP/p); Borko Stefi – Slovenia, Excelenţă al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică la rangul Platină (EFIAP/p); Virgilio Bardossi – Italia, Master al Federatiei Internationale de Arta Fotografică (MFIAP, EFIAP/p, IFI); Lajos Nagy – Târgul Secuiesc, Excelenta al Federatiei Internationale de Arta Fotografică la rangul Diamant 1( EFIAP / Diamond 1); Balasi Csaba – Miercurea Ciuc, Master al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (MFIAP), Ofiţerul de legătură al României cu Federaţia Internaţională de Artă Fotografică; Rusu Adela Lia – Oradea,
Excelenţă a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică ( EFIAP), preşedinta Filialei Nord-Vest a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România; Ovi D. Pop – Oradea, Excelenţă a Federatiei Internationale de Arta Fotografica (EFIAP); Roibu Grigore – Deva, artist al Federatiei Internationale de Arta Fotografica (AFIAP), preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi Hunedoreni; Bikfalvi Zsolt – Carei, artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (AFIAP); Boran Mircea – Arad, artist al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Fotografiile reprezentative realizate în această tabără vor constitui subiectul unei expoziţii organizate de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în această toamnă. Expoziţia va fi mai apoi itinerată în ţară şi în străinătate.

Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR) este o asociaţie care îşi propune pe plan naţional să păstreze extraordinara tradiţie de mai bine de o jumătate de secol a artei fotografice româneşti. Promovează arta fotografică în România şi în lume prin organizarea unor manifestări, expoziţii, tabere şi saloane de fotografie.

Recomandari

Alte Articole