Spitalul Judetean de Urgenta Zalau imbraca haine noi

Zalaul va avea, din primavara anului viitor, o unitate spitaliceasca moderna, la standarde europene. Prima parte a lucrarilor de modernizare si reabilitare desfasurate in Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau, Corpul A, va fi finalizata spre sfarsitul acestei luni. Se preconizeaza ca interventiile la Corpul B vor fi realizate pana in primavara anului viitor.

Cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, SJU, beneficiaza de fonduri europene, prin Programul Operational Regional, valoarea totala a proiectului, derulat prin Consiliul Judetean Salaj, este de 42,75 de milioane de lei. Banii necesari au fost alocati in proportie de 85 la suta din fonduri europene, 13 la suta de la bugetul de stat si 2 la suta din contributia Consiliului Judetean Salaj. Lucrarile din cadrul proiectului “Reabilitarea Corpurilor A si B ale Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau” au demarat in luna noiembrie a anului trecut si vor lua sfarsit in primavara lui 2013. Investitiile vizeaza imbunatatirea calitatii serviciilor medicale, cresterea gradului de confort al pacientilor, optimizarea cheltuielilor cu utilitatile, eficientizarea fluxurilor sanitare specifice ca urmare a asigurarii unor conditii termice, de ventilatie, sanitare, de circulatie si evacuare, corespunzatoare activitatilor medicale, marirea gradului de igiena si a controlului microbian, cresterea gradului de protectie la incendii, asigurarea accesibilitatii persoanelor cu handicap prin crearea de facilitati si respectarea exigentelor specifice persoanelor cu dizabilitati

Reabilitarea SJU este, asa cum remarca ieri presedintele CJ, Tiberiu Marc, cea mai importanta investitie derulata aici din anul 1978, de la darea in functiune a unitatii. Cu toate ca s-au mai pus in practica lucrari de refacere, modernizare sau reparatii, niciuna nu a fost de aceasta amploare si valoare. Mai mult, asa cum remarca directorul medical al SJU, Vasile Majdik, lucrarile puse in practica in prezent sunt de calitate si ridica unitatea din Zalau la nivelul spitalelor europene. “E adevarat ca s-au derulat investitii in spital si in anii trecuti. Dar spitalul a fost ca un sac al carui fund a fost rupt. Acum s-a cusut sacul si se vede in sfarsit rostul banilor. Calitatea lucrarilor executate acum este deosebita. Este un noroc pentru institutia noastra ca a ajuns sa beneficieze de acest proiect, ai carui principali piloni au fost Tiberiu Marc si Laurentiu Barna (managerul spitalului) si echipa lor, care s-a dedicat cu mult devotament unei investitii publice. La finalizarea lucrarilor, Zalaul va avea parte de un spital extrem de modern, care va corespunde cerintelor europene, unde medicii vor fi fericiti sa lucreze si pacientii se vor simti bine”, a fost de parere Vasile Majdik.

 Spatii noi, la mansarda

Interventiile, care s-au executat de la ultimele nivele ale corpului A in jos, au inclus: inlocuirea sarpantei, a lifturilor, modernizarea spatiilor prin recompartimentare si amenajarea in fiecare salon de grupuri sociale cu dusuri, inlocuirea serviciilor si facilitatilor medicale si tehnice (mai precis, toate instalatiile de apa, energie electrica, gaz, comunicare, internet au fost innoite), instalatiile si facilitatile medicale au fost modernizate si inlocuite (pentru aer comprimat si oxigen). Concomitent cu lucrarile de reabilitare a corpurilor A si B s-au executat si alte activitati de constructii, privind relocarea unor spatii care au constituit mansardele unor corpuri si nu aveau nicio destinatie. Astfel, la mansarda SJU, aflata acum in lucru, se vor amenaja spatii care vor fi utile sectiilor ATI (Anestezie si Terapie Intensiva), Oncologie, Serviciului Administrativ.

Prima sectie care va fi transferata in “casa noua”, asa cum a anuntat ieri Ramona Marincas, director ingrijiri din cadrul SJU, este sectia Oftalmologie, ce functiona in aripa noua a spitalului. Ulterior, la etajul 7 va functiona sectia de Pediatrie (impartita pe grupe de varsta a beneficiarilor), Nefrologia, la etajul 6 Neurologia, urmand a se face transferul pacientilor, etapic si pe nivelele inferioare. Ieri, in cadrul unei verificari a lucrarilor de constructii din spital, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a prezentat spatiile finalizate, dotarile de infrastructura si medicale, grupurile sanitare, dispozitivele medicale, cabinetele destinate cadrelor medicale, saloanele pentru pacienti, modalitatea de monitorizare computerizata si interventie la patul pacientilor. “Personalul medical si cel din administratie este foarte multumit de modificarile survenite in interiorul unitatii. In saloane numarul paturilor este acum mai mic, patru sau cinci paturi, lucru ce corespunde prevederilor legale. Fiecare pat are rampa de oxigen si aer comprimat (facilitati care de care, pana acum, nu dispunea fiecare pat) si are buton de apelare a asistentelor pentru cazurile de urgenta. Pe de alta parte, curatenia in saloane se va face acum mult mai usor, iar prevenirea transmiterii infectiilor va fi mult mai usoara”, a sustinut Ramona Marincas, director ingrijiri.

 Paturi si saltele noi

Conducerea SJU a decis achizitionarea de paturi, saltele si noptiere noi pentru tot spitalul. In prima etapa, potrivit spuselor managerului SJU, Laurentiu Barna, vor fi cumparate 115 paturi noi pentru corpul A, iar diferenta pana la 400 sa fie achizitionate in perioada urmatoare. “In fiecare sectie este nevoie de paturi specializate, dar deocamdata vom achizitiona paturi simple care permit echiparea lor ulterioara cu accesorii in functie de nevoi (suporturi laterale, suporturi de perfuzii, dispozitiv pentru mobilitate). Totodata, vor fi cumparate 127 de saltele noi (cu invelitori rezistente la apa), 150 de stativi pentru perfuzii si 130 de noptiere.

Pana in primavara anului viitor, cand se estimeaza finalizarea proiectului, vor fi date in functiune si palierele din corpul B al SJU, chiar daca s-a admis ca se va lucra in “conditii dificile”, deoarece spitalul trebuie sa functioneze. Totodata, va fi modernizat spatiul de deasupra Laboratorului, vor avea loc interventii si la salile de nasteri si blocul operator si va fi reabilitata farmacia. Se spera ca, odata incheiate lucrarile de constructii, Spitalul din Zalau sa dispuna de un spatiu nou pentru sectia ATI si pentru Sectia de Oncologie, de o spalatorie, un bloc operator si o sala de nasteri moderne. Laurentiu Barna a specificat faptul ca in curtea interioara a SJU va fi construita o cladire destinata cabinetelor medicale si spatiilor de asteptare, avand la ultimul nivel un bloc operator. Pentru “Medicina Legala” se va construi un spatiu nou, intre partea de “Ambulator” si Corpul A, demers pentru care se va organiza in perioada urmatoare licitatia de executie. Intre planurile administratorilor SJU mai figureaza implementarea unui proiect legat de servirea si distribuirea hranei catre pacienti, printr-o companie multinationala specializata. Tiberiu Marc a explicat ca bolnavii vor primi mancarea pe o tava (compartimentata), ceea ce va permite diminuarea numarului de persoane implicate in activitatea de impartire a hranei, ele avand astfel, mai mult timp pentru ingrijirea pacientilor. Nu in cele din urma, ar fi de mentionat ca anul viitor la SJU va demara procesul de acreditare.

Recomandari

Alte Articole