Şi pentru elevii din Zalha a sunat clopoţelul! (VIDEO-Galerie FOTO)

A început şcoala cu mare interes şi pentru cei 94 de elevi din comuna Zalha. Şcoala Generală nr. 1 din Zalha judeţul Sălaj, reprezintă o importantă rampă de lansare, pentru cei mai mulţi elevi din satele aceastei comune. Pentru o parte dintre ei, acest an şcolar, reprezintă multe examene de evaluare naţională, simulare pentru bacalaureat dar şi teste nenumărate. Din punctul de vedere al materialelor didactice, nu se pot plânge. Dacă tehnologia de ultimă generaţie  le lipseşte, se pot lăuda  însă cu un laborator de informatică.

Şcoala Generală cu clasele I – VIII din Zalha, a fost pregătită cu cele necesare începerii anului şcolar, şi dispune de condiţii igienico-sanitate, apă curentă. Cei 94 de elevi care învaţă la şcoala din Zalha, ştiu că pentru ei, şcoala reprezintă, cel mai de preţ, bun, pe care îl oferă societatea. Deşi sunt mai puţin de 100 de elevi, aceştia sunt convinşi că instituţia de învăţământ de la care pornesc, este locul pe care-l numesc, piatra de temelie.
Directorul Şcolii Gimnaziale din Zalha, Traian Ciurean, a declarat că :

“avem în total 94 de copii pe comună, dintre care şase sunt la şcoala primară Ceaca, şi cinci la Valea Lungă, restul sunt în acest local. Cu toţii încep învăţământul primar în aceste şcoli, iar pentru clasele V -VIII vin aici la Zalha”.
Astfel, din cei 94 de elevi, 14 la număr sunt preşcolari, şi doi la clasa zero. Cu toate acestea, profesorii şi învăţătorii se văd nevoiţi să cupleze clasele, iar copiii să înveţe simultan, pentru că numărul de elevi, este mic: “sunt 14 copiii acum care frecventează grădiniţa, avem şi clasa zero cu doi copii. Avem doi învăţători la ciclul primar, sunt cuplate câte două clase, pentru a stabili un echilibru numeric. Învaţă simultan, clasa a-II-a cu a III-a şi clasa I cu a-IV-a”, a mai declarat profesorul director Traian Ciurean.
Dacă la ciclul primar clasele au fost cuplate, nici la învăţământul gimnazial Şcoala din Zalha nu stă mai bine, şi aici clasele V-VIII au fost simplificate. Din cele patru clase cât prevede legea învăţământului că ar trebui să conţină gimnaziul, au rămas doar trei. Directorul instituţiei de învăţământ din Zalha, mai spune că: “avem trei clase la gimnaziu, clasa a-V-a este independentă, clasa a VI-a este cuplată cu clasa a-VII-a – în total 16 copii, şi clasa a-VIII-a este de sine stătătoare cu 10 elevi”.
De asemenea, la şcoala gimnazială din Zalha, frecventează cursurile şi elevi din satele aparţinătoare acestei comune. Zilnic aceştia sunt transportaţi cu microbuzul şcolii, aproximativ 45: “În total în comuna Zalha, avem şapte sate, copiii vin cu microzul în fiecare zi, din Ceaca, Ciureni, Valea Hranei. Dimineaţa vin 16 copii de la Valea Lunga iar din Vârteşca tot în jur de 15, 16 copii şi ceilalţi până la 94, sunt din Zalha. Dintre cei care sunt la grădiniţa şi vin cu microbuzul, sunt doi sau trei din Ciureni şi patru sau cinci din Vârteşca” a declarat directorul Ciurean.
Pentru toţi elevii şcolii gimnaziale din Zalha, inspectorii de la judeţ, au fost generoşi  în acest an, şi le-au trimis toate manualele necesare cerute din timp de către directorul şcolii. Directorul şcolii din Zalha, mai spune că: “înainte de începerea anului şcolar, am primit manuale noi, tot necesarul a fost onorat la timp, copiii în prima zi de şcoală, au avut cărţile pe bancă. Am avut şi manuale vechi, pentru că le recuperăm, nu rămân copiilor”.
Echipamente IT, table Smart, lucrări de modernizare, şi materiale didactice moderne, toate aceste elemente lipsesc cu desăvârşire de la Şcoala din Zalha. Dispun însă, de un laborator de informatică, dotat cu mai multe calculatoare vechi şi mobilier nou, dar şi acestea, au fost primite cu donaţie de la un grup din Belgia, doar cinci calculatoare noi, au fost alocate în acest an de la Inspectoratul judeţean Sălaj: “avem doar un laborator de informatică, dotat cu 15 calculatoate din care, cinci sunt noi şi celelalte sunt mai vechi, videoproiector cu care se poate lucra, este bine dotată din punctul de vedere al mobilierului. Am avut pe cineva la şcoala noastră din străinătate care a vrut să doneze acest mobilier împreună cu calculatoarele vechi, au şi zugrăvit sala”.
Cum personalul didactic nu este suficient la catedră, doar din localitatea Zalha, la şcoala gimnazială vor preda şi profesori suplinitori. Traian Ciurean, directorul profesor din Zalha, spune cu o jumătate de gură că: “şi corpul profesoral este pregătit, avem cinci cadre didactice titulare, nu toţi profesorii au studii superioare, învăţătorii funcţionează cu nivelul pedagocic, sunt şi ei titulari, au o pregătire foarte bună, avem patru suplinitori, care vin din diferite localităţi din apropiere”.
De altfel, elevi şcolii din Zalha, au ieşit în evidenţă de mai multe ori, dar în anul şcolar 2012-2013, aceştia au fost premiaţi din punct de vedere sportiv, cu câte o medalie şi cupă. Câştigând astfel, locul II pe echipe la minifotbal – baieţii şi locul III la volei, echipa de fete. Premiile au fost oferite cu ocazia implinirii a 50 de ani de când a luat fiinţă Liceul Tehnologic Ioachim Pop din Ileanda.
Traian Ciurean, mai spune cu mult optimism şi încredere în autorităţi că, şcoala ar avea nevoie de mai multe echipamente si tehnologie IT: ” am avea nevoie de Tabla Smart pe care să se poată lucra, de echipament de ultimă oră, mobilierul este învechit”.
Primarul comunei Zalha, Simion Rogoz, n-a putut fi prezent la festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2013-2014.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole