Sfintirea Bisericii din Badon a adunat laolalta sute de credinciosi

Noua biserica din parohia Badon a fost tarnosita, duminica, de Preasfintitul Parinte Petroniu, acesta savarsind Sfanta Liturghie in mijlocul unui impresionant numar de preoti, diaconi si credinciosi. Sute de localnici impreuna cu familiile si apropiatii lor au fost prezenti la acest moment important din viata credinciosilor. Fiind prima sfintire a bisericii, barbatii si femeile au primit dezlegare de a intra in altar, unde au fost unsi cu mir. De asemenea, au primit diplome de apreciere atat autoritatile judetene, cat si localnicii care s-au implicat si au avut un aport semnificativ in construirea bisericii. Printre cei care au primit diplome se numara presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, consilierul in cadrul Ministerului Cultelor, Stelian Gombos, proiectantul bisericii, Ratiu Viorel, deputatul Lucian Bode, fostii primari Vasile Pacala si Dobrai Francisc, iar dintre localnici: Patriciu Sabadasiu, Gligor Ortan, cantorul bisericii cu acelasi nume, Gligor Ortan, si alti localnici. La iesire, oamenii au servit cate un pahar de tuica si cateva felii de cozonac, totodata fiind impartite 1.000 de cani inscriptionate cu poza sfantului locas.

 

Constructia bisericii noi, incapatoare si corespunzatoare numeric pentru intreaga comunitate a fost cea mai mare dorinta a credinciosilor din localitate. Aceasta avea sa devina realitate odata cu transferul preotului Daniel Tarba, la data de 1 martie 2004, in Parohia Ortodoxa Badon. Noua biserica parohiala cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a luat fiinta in urma demersurilor facute de Consiliul Parohial, in anul 2006, catre Episcopia Oradiei, Bihorului si Salajului, de atunci. “Biserica veche prezenta numeroase fisuri in elevatii si pereti, igrasie si spatiu neadecvat bunei desfasurari a serviciilor religioase, de aceea s-a decis ca cea mai buna solutie, este ridicarea noii biserici pe amplasamentul celei vechi”, se arata intr-un comunicat al Episcopiei Salajului.

 

Piatra de temelie a fost pusa la data de 12 noiembrie 2006, dupa ce s-au obtinut avizele necesare constructiei. Daruirea credinciosilor a fost una exemplara si jertfelnica, incat la 25 noiembrie 2007 prin purtarea de grija a Preasfintitului Parinte Petroniu, s-a slujit pentru prima data Sfanta Liturghie in interior, edificiul fiind ridicat pana la nivelul boltelor din beton.

 

Proiectul Sfintei Biserici “Adormirea Maicii Domnului” din Badon a fost realizat de arhitectul Viorel Ratiu, comportand un stil brancovenesc cu influente moldovenesti, constructia fiind in forma de cruce greaca inscrisa cu abside laterale, de dimensiuni apreciabile: 9-14 metri latime x 25 de metri lungime x 30 de metri inaltimea clopotnitei principale, doua cafasuri foarte impunatoare si un pridvor traditional ortodox.

 

In anul 2008, prin harnicia credinciosilor, demersurile facute de preotul paroh pe langa autoritatile locale, judetene si cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, s-a reusit finalizarea acoperisului Bisericii cu tabla lindab si tencuirea peretilor din interior. Tot in 2008, prin jertfa familiei prim epitropului Bisericii, s-a executat un nou iconostas sculptat din lemn de tei, confectiondandu-se si cele patru usi ale lacasului de cult. In 2009 lucrarile noii Biserici au continuat cu introducerea curentului electric si realizarea unui modern sistem de incalzire, amenajandu-se in spatele lacasului de cult anexa pentru centrala termica. Anul trecut s-a realizat izolatia cu polistiren necesara peretilor Bisericii si s-a tencuit exteriorul Bisericii in tehnica terasit, iar ocnitele si braul decorativ realizate de jur – imprejurul Bisericii, reprezinta elementele distincte ale arhitecturii exterioare.

 

Pentru a pune in evidenta edificiul pe timp de noapte s-a montat un sistem de iluminat prin proiectoare electrice, iar in interior, spatiul liturgic a fost dotat cu o instalatie de sonorizare.

 

In anul 2011 s-a construit in stil octogonal o anexa pentru lumanari, fundatia Bisericii a fost decorata cu piatra bruta si slefuita, de asemenea s-au executat si lucrarile de drenare a apei pluviale, turnandu-se si trotuare din beton armat. In altar, Sfanta Masa confectionata din marmura alba a fost pregatita pentru tarnosire, fiind amenajat si spatiul proscomidiarului si cel al vesmantarului. Locasul de cult a fost inzestrat cu toate odoarele bisericesti necesare, fiind pregatit pentru inceperea lucrarilor de pictura.

 

Valoarea estimativa a lucrarilor realizate la noua Biserica parohiala se apropie de suma de 800.000 de lei. In localitatea Badon sunt inregistrate, astazi, aproximativ 200 de familii, care apartin cultului ortodox. Satul Badon este asezat pe doua coline, in partea stanga a Vaii Zalaului, aflandu-se la o departare de 11 kilometri de municipiu, incadrandu-se ca un sat de marime medie a judetului Salaj.

Recomandari

Alte Articole