Manifestarile dedicate Zilelor Comunei Crasna, aflate la cea de-a XIII-a editie, i-au incantat pe locuitorii comunei, acestia avand parte, la finele saptamanii trecute, de parade de porturi populare si atelaje trase de cai de rasa, de muzica si dansuri pe toate gusturile, de expozitii de lucrari artistice si ateliere de creatii populare, de fierarie etc. Deschiderea oficiala a evenimentului a avut loc sambata dimineata, la sediul Primariei Crasna, unde au fost prezenti: reprezentantul comunitatii locale – primarul Pop Emeric; din partea autoritatilor judetene: presedintele Consiliului Judetean Salaj – Tiberiu Marc, prefectul judetului – Vegh Alexandru, consulul maghiar la Cluj – Szilagyi Matyas, deputatii Seres Denes, Iuliu Nosa si Lucian Bode, senatorul Fekete Andras, viceprimarul municipiului Zalau – Daniela Cota, primarul Simleului Silvaniei – Septimiu Turcas, directori de institutii publice; precum si reprezentanti ai localitatilor infratite si din Reci. Astfel, in acordurile fanfarei, invitatii au sustinut alocutiuni de lauda la adresa conducerii si membrilor comunitatii, pentru modul in care este administrata comuna Cransa, dar si pentru reusitele si dezvoltarea continua de la un an la altul. „Frumusetea si atractivitatea zonei, harnicia si bogatia de suflet a oamenilor, atasamentul si dragostea pentru comuna noastra, situeaza primaria si executivul acesteia pe o pozitie central prioritara pentru continuitatea traditiilor prin organizarea Zilelor Crasnei, editia a XIII-a. Iar anul acesta avem motive intemeiate sa sarbatorim, printre care se numara: inaugurarea Centrului de Permanenta la Spitalul de Boli Cronice Crasna, finalizarea lucrarilor de reabilitare a Grupului Scolar << Cserey-Goga >>, dar si inaugurarea stadionului si a terenului de joaca situat langa Valea Banului. De asemenea, avem planuri deosebite pentru viitorul apropiat, cum ar fi infiintarea unei unitati After School (n.r. dupa scoala) pentru ca elevii sa aiba unde studia dupa incheierea programului scolar, construirea unui bloc ANL cu 24 de apartamente si a unei scoli profesionale moderne, iar lista continua. Astfel, ne dorim ca, impreuna cu sprijinul comunitatii, localitatea Crasna sa prospere spre noi posibilitati si realizari”, a mentionat primarul Pop Emeric. In cadrul aceleiasi manifestari, autoritatile locale au felicitat si premiat cuplurile ce sarbatoresc, anul acesta, 50 de ani de casatorie, de asemenea, au acordat membrilor care au adus onoare comunitatii titlul de Cetateni de onoare ai comunei Crasna.
La incheierea momentului festiv, oamenii adunati in centrul comunei au avut parte de o parada inedita, specifica zonei. Astfel, au defilat in fata invitatilor formatii de dans care au prezentat si portul popular traditional, formatii de dans modern si de teatru amator, echipaje sportive dar si fanfarele: Cvintetul de Fanfara si Fanfara din Reci. Nu au lipsit nici atelajele trase de caii de rasa, care mai de care mai frumos lucrate si carmuite de localnicii mandri. Ropote de aplauze au vuit din multimea incantata de parada, astfel ca o pereche de cai ce trageau o caruta s-a speriat, poticnindu-se in mijlocul oamenilor. Din fericire, nu s-au inregistrat niciun fel de evenimente neplacute, stapanul reusind sa linisteasca animalele si sa inainteze in siguranta prin multime.
Autoritatile si-au continuat drumul catre Grupul Scolar „Cserey-Goga” din localitate, pentru inaugurarea lucrarilor de modernizare a unitatii de invatamant. La taierea panglicii a fost invitat sa participe si adjunctul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Szabo Stefan, care a multumit directorului unitatii si cadrelor didactice, dar si autoritatii locale, pentru aportul adus invatamantului salajean. Acesta a mentionat ca Grupul „Cserey-Goga” se situeaza printre primele unitati scolare din judet privind rezultatele obtinute de elevi. De asemenea, a fost inaugurat Centrul de Permanenta la Spitalul de Boli Cronice, terenul de joaca pentru copii si stadionul din Crasna. La finalul activitatilor, invitatii au fost poftiti la cate o portie de bograci, un gulas unguresc preparat de patru bucatari intr-un ceaun enorm, de aproximativ 150 de portii. Si sarmalutele au prezentat un deliciu pregatit in oale de lut asezate pe pietre fierbinti.
Crasnenii au avut parte si de minunate spectacole de muzica si dans pe scena in aer liber din Piata comunei. Programul artistic cultural a inceput cu festivalul dansurilor populare si moderne, dar si un program de teatru amator sustinut de: formatiile de dansuri populare de la Kiskunlachaya si Bokreta din Crasna, formatia de teatru amator Szivarvany, Amarilla, Tinikomediasok si formatia de dans modern Tini Dance. De asemenea, au urcat pe scena Homonyik Sandor, Slager Band si Dj Sehoo B2B Molnar. Nu a lipsit nici spectacolul de artificii, ce a tinut multimea cateva minute in sir cu privirea indreptata spre exploziile de lumini.
Ziua de duminica a fost una cu emotii pentru proprietarii atelajelor care au intrat in concurs, fiecare incercand sa epateze prin maiestria cu care au fost construite carele si prin grandoarea cailor de rasa inhamati in fata acestora. La fel de emotionati au fost si crasnenii prezenti la spectacolul artistic ecvestru, dar si in asteptarea rezultatului Tombolei pentru Marele Premiu. S-au relaxat in acordul muzicii la concertul in aer liber sustinut de formatia Dynamit, din localitatea Ser. Intr-un final, manifestarile dedicate celei de-a XIII-a editii a Zilelor Crasnei au incantat la maxim locuitorii comunei, adunati cu mic cu mare la aceasta sarbatoare de zile mari.
Comuna Crasna este situata in centrul judetului Salaj, la 19 kilometri de municipiu, avand in subordine patru localitati: Crasna – centru de comuna, Marin, Ratin si Huseni. In prezent, in comuna locuiesc 6.657 de suflete, majoritatea fiind maghiari.