Rata somajului inregistrata in Salaj la finalul lunii februarie 2012 a fost de 6,37 la suta, cu 0,09 procente mai mica decat in luna precedenta si cu 1,53 la suta mai mica decat cea existenta in luna februarie a anului trecut. La aceasta data, numarul somerilor inscrisi in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj este de 6.761, in scadere cu 100 de persoane fata de cel inregistrat in luna anterioara.
Directorul coordonator al AJOFM Salaj, Romeo Sarca, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca scaderea ratei somajului se datoreaza deschiderii sezonului de lucru in domeniul constructiilor, si nu numai. „Datele centralizate arata ca, la finalul lunii februarie, rata somajului inregistrata in judet a fost de 6,37 la suta, cu 0,09 de procente mai mica decat in luna precedenta. Aceasta scadere a ratei somajului se datoreaza reluarii activitatii din domeniul constructiilor”, a declarat Romeo Sarca.
Potrivit sursei citate, au fost reincadrati in munca 80 la suta dintre angajatii Cemacon disponibilizati in perioada sezonului rece. De asemenea, au avut loc angajari la EIG Industrial si Inserco, tot in domeniul constructiilor, si la societatea Mamiva, in domeniul confectiilor. „Speram ca firmele din sectoarele constructiilor si transporturilor sa absoarba cat mai multe persoane pentru incadrarea in munca, odata cu deschiderea sezonului de lucru”, a mentionat reprezentantul AJOFM Salaj.
Din totalul somerilor inregistrati, 2.855 sunt someri indemnizati si 3.906 sunt someri neindemnizati. Luna trecuta, numarul somerilor indemnizati a scazut cu 130 de persoane fata de luna precedenta, iar cel al somerilor neindemnizati a crescut cu 30 de persoane.
Referitor la structura somajului dupa nivelul de instruire, majoritatea sunt someri cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, respectiv 73,2 la suta. Somerii cu nivel de instruire liceal si post-liceal reprezinta 20,1 procente, iar cei cu studii universitare, 6,7 la suta.
Directorul AJOFM Salaj a precizat ca majoritatea salajenilor fara loc de munca, circa 4.900, au domiciliul in mediul rural, populatia din comunele judetului avand mai mari dificultati decat orasenii in privinta angajarii. „In bazinul municipiului Zalau avem 2.945 de someri, in bazinul orasului Simleu Silvaniei avem 1.770 de persoane fara loc de munca, in timp ce in bazinul orasului Jibou sunt aproximativ 2.050 de someri”, a adaugat Romeo Sarca.
Din punct de vedere al structurii somerilor pe grupe de varsta, reprezentative sunt ponderile pentru grupa de varsta cuprinsa intre 40-50 de ani (27,1 la suta), urmata de categoria cuprinsa intre 30-40 ani (26,3 la suta), a celor cu varsta de peste 50 de ani (19 procente), a tinerilor sub 25 de ani (17,9 la suta) si a persoanelor intre 25 si 30 ani (9,7 procente).
In cursul lunii februarie 2012, numarul total de someri intrati in evidente a fost de 543 de persoane, repartizat astfel: 312 persoane inregistrate ca someri indemnizati si 231 de persoane inregistrate ca someri neindemnizati. Totodata, in cursul lunii trecute au iesit din evidentele agentiei 643 de someri, astfel: prin incadrare in munca – 269 de persoane; ca urmare a expirarii perioadei de indemnizatie – 342 de persoane; in timp ce 32 de someri au iesit din plata ca urmare a suspendarii, incetarii indemnizatiei de somaj si care nu au solicitat mentinerea cererii de loc de munca.