Padurile din Salaj, regenerate cu 600.000 de lei

Directia Silvica Salaj a demarat, in aceste zile, lucrari de regenerare a fondului forestier pe o suprafata de 85 de hectare, investitia fiind estimata la valoarea de 600.000 de lei. Purtatorul de cuvant al DS Salaj, Dan Fogos, ne-a declarat ca actiunile care vor dura aproximativ o luna sunt incluse in Programul national de impadurire. Din totalul suprafetei pe care se vor face regenerari forestiere, pe 57 de hectare de teren vor fi regenerari naturale, iar pe 28 de hectare se vor face impaduriri. „Seria de regenerari ale fondului forestier va viza intreg judetul si va cuprinde toate cele Sase Ocoale Silvice din judet: Almasu, Zalau, Jibou, Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei si Ileanda. De asemenea, in vederea consolidarii plantatiilor infiintate in anii anteriori, se vor efectua lucrari de completare a regenerarilor pe o suprafata de cinci hectare in fondul forestier. In total, in 2012, vor fi utilizati 165.000 de puieti forestieri produsi integral in pepinierele DS”, a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit sursei citate, in acest an vor fi utilizati pentru impadurirea suprafetelor incluse in programul de regenerare puieti din speciile gorun, stejar peduncular, stejar rosu, fag, salcam, paltin, frasin molid si duglas.

 Puieti la preturi accesibile

Pentru salajenii persoane fizice si juridice interesati sa achizitioneze puieti, DS Salaj are un excedent de 394.000 de bucati: 150.000 de puieti de gorun, 87.000 de puieti de stejar peduncular, 16.000 puieti de stejar rosu, 20.000 de puieti de salcam, 14.000 de puieti de cer, 13.000 de puieti de paltin, 7.000 de puieti de frasin, 4.000 de puieti de larice, 81.000 de puieti de molid si 2.000 de duglas. Preturile la care puietii pot fi achizitionati variaza de la o specie la alta. Astfel, pentru o mie de puieti din specia cer trebuie achitat 300 de lei, o mie de puieti de salcam costa 400 de lei, o mie de puieti de stejar rosu/peduncular sau de paltin costa 500 de lei, in timp ce pentru o mie de puieti de frasin trebuie platita suma de 550 de lei. Cu 600 de lei pot fi cumparati o mie de puieti de gorun, iar cei isi doresc molid sau duglas, trebuie sa scoata din buzunar pentru o mie de bucati 625 de lei, respectiv 650 de lei.

 Defrisarile – dezastru pentru mediu

Cresterea suprafetei ocupata cu vegetatie forestiera este necesara, in principal, pentru reabilitarea unor zone puternic afectate de fenomenele de eroziune, ca urmare a restrangerii sub limitele acceptabile a suprafetei ocupate de vegetatia forestiera. In regiunile de munte si de dealuri inalte, restrangerea vegetatiei forestiere a determinat fenomene de torentializare si puternice degradari de terenuri, prin erodari si alunecari, asociate si cu alti factori perturbatori. Salajul are cateva localitati precum Recea, Dol, Criseni, Ortelec unde au fost inregistrate alunecari de teren, in ultimii ani, printre cauze fiind si disparitia padurilor.

Totusi, la nivel national, probleme mai mari se inregistreaza in regiunile de campie, unde disparitia in proportie si mai mare a padurilor a dus la secete frecvente si prelungite, cu efecte negative asupra productiei agricole si asupra conditiilor generale de mediu si de viata. In aceste conditii, cresterea suprafetelor de paduri contribuie semnificativ la diminuarea efectului schimbarilor climatice, si la adaptarea la acestea, prin sporirea stocarii carbonului pe termen lung in structuri forestiere si echilibrarea bilantului national al emisiilor gazelor cu efect de sera.

 Un sfert din Salaj – acoperit cu paduri

Potrivit purtatorului de cuvant al DS Salaj, din suprafata totala a judetului, de 386.448 de hectare, 96.000 de hectare sunt acoperite cu paduri administrate de RNP Rolsilva, la acestea adaugandu-se suprafetele forestiere ale ocoalelor silvice private.

Intr-un top al judetelor, gradul de acoperire cu paduri variaza in limite foarte mari, de la 4 la suta, in judetul Calarasi, pana la 49,2 la suta in judetul Suceava. Salajul se situeaza la mijlocul clasamentului, cu un procent de 24,5 la suta. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, judetul nostru se situeaza dupa Maramures – 39,4 la suta, Bistrita Nasaud – 35 la suta si Bihor – 26,9 la suta, si este inaintea judetelor Cluj (21,8 la suta) si Satu Mare (15,6 la suta).

 Sub media europeana

La nivel european, Romania ocupa, in 2011, locul 13 din punct de vedere al procentului de acoperire cu paduri, situandu-se cu 5,1 procente sub media europeana de 32,4 la suta. Din punct de vedere al suprafetei de padure raportata la numarul de locuitori, Romania se situeaza pe locul 10 la nivel european cu 0,30 ha/locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice Finlanda, Suedia si Norvegia.

Fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de 6,496 milioane de hectare, din care suprafata efectiv acoperita cu padure este de 6,335 milioane de hectare, iar restul de 0,161 milioane de hectare reprezinta terenuri destinate nevoilor de cultura, de productie, administratiei silvice, drumuri forestiere, terenuri neproductive, ocupatii si litigii, scoateri temporare din fondul forestier.

Recomandari

Alte Articole