Mii de salajeni, pacienti ai centrelor de permanenta

Aproximativ 2.500 de persoane au apelat la serviciile medicale din centrele de permanenta infiintate, anul acesta, la nivelul judetului Salaj. Aceste unitati medicale functioneaza inafara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale, deservite de medici de familie si care asigura continuitatea asistentei medicale primare.

Dupa cum a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas, majoritatea persoanelor s-au adresat centrului de permanenta din municipiu. “La nivelul judetului Salaj, la cele trei centre de permanenta infiintate anul acesta au fost examinari aproximativ 2.500 de pacienti. Dintre acestia, 1.900 s-au prezentant la centrul din Zalau, functional din 18 iulie. La cel din Cehu Silvaniei, inaugurat la data de 1 mai, au fost tratate in medie lunar intre 130-140 de persoane. Centrul de Permanenta din localitatea Crasna a fost infiintat recent, respectiv din 15 septembrie, numarul pacientilor fiind insa in crestere”, a precizat Ligia Marincas.

Centrele de permanenta au rolul de a prelua o parte din pacientii care se prezinta la Unitatile de Primirea Urgentelor din cadrul spitalelor. Cu toate acestea, la UPU a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, numarul persoanelor care solicita ingrijiri medicale de urgenta este in continuare foarte ridicat. Directorul DSP Salaj are, insa, o explicatie. “Faptul ca urgentele continua sa fie aglomerate este consecinta faptului ca nu se asigura permanenta medicala in toate localitatile. De asemenea, trebuie avut in vedere ca din septembrie si pana acum ne-am confruntat cu un val de imbolnaviri, precum sunt afectiunile cailor respiratorii”, a afirmat Marincas.

Potrivit sursei mentionate anterior, pana la aceasta data, in aceste centre au fost asigurate medicamente si echipamente sanitare in valoare de aproximativ 3.500 de lei.

Recomandari

Alte Articole