Masă rotundă la Primăria Zalău, cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului

Miercuri, 30 ianuarie 2019, în Sala festivă „Avram Iancu” a Primăriei municipiului Zalău, pentru al III-lea an consecutiv la Zalău, a avut loc o masă rotundă cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului.

La întâlnire au participat reprezentanții instituției, respectiv Teodor Bălăjel și Fazakas Nicolae – viceprimarii municipiului Zalău, E.S Tania Berg Rafaeli – șef adj. al Misiunii Israelului la București, E.S. Kai Henning – ministru plenipotențiar al Ambasadei Germaniei la București, E.S. Igor Igniushkin – ministru consilier al Ambasadei Federației Ruse la București, Rafael Shaffer – prim rabin al FCER, Claudiu Lucian Pop – episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore Blaj, Kovacs Irina – secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, Pop Emeric – administrator public al județului Sălaj, Silviu Horn – director economic FCER, Dan Has – președintele Comunității Evreiești din Zalău.

Subiectele discutate în cadrul întâlnirii s-au axat pe evenimentele tragice suferite de comunitatea evreiască în timpul Holocaustului, situația actuală a celor 39 de comunități evreiești din România, printre care și comunitatea din Zalău, proiectele viitoare pe care Comunitatea Evreilor din Zalău și-a propus să le dezvolte pe plan local, implicarea administrației publice locale în susținerea acestor proiecte, dar și a proiectelor care urmăresc dezvoltarea orașului și sporirea confortului locuitorilor din punct de vedere urbanistic, cultural, al infrastructurii, educației, sănătății, pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor și a proprietății acestora.

În alocuțiunea sa, Teodor Bălăjel – viceprimarul municipiului, afirma:
„ Azi, în Zalău trăiesc 69.721 locuitori, într-o structură demografică formată din români, maghiari, ucrainieni, ruși – lipoveni, italieni, slovaci, evrei și romi.

Important este că toți trăim în înțelegere și armonie și ne preocupă ca, în continuare, să trăim frumos împreună. Dar, ca să trăim frumos, trebuie să asigurăm condiții bune de viață, confort urban bun, iar locuitorii să se simtă în siguranță.

Avem preocupări de dezvoltare în toate domeniile: social, cultural, economic, transport, educație. În 2016, execuția bugetului de dezvoltare a fost de aprox. 4 milioane euro; în 2019, execuția bugetului de dezvoltare este de 30 milioane euro.

Suntem interesați de siguranța cetățeanului și a proprietății și promovăm proiecte culturale și proiecte și acțiuni de bună conviețuire”.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic, susținut de elevi talentați ai Liceului de Artă „I. Sima”, care au interpretat melodii din folclorul evreiesc.

Recomandari

Alte Articole