Campanie: „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!“

Primele semne că apelul „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ a ajuns la oameni care simt româneşte

Semn că mai există oameni cărora le pasă şi că sunt români pentru care identitatea naţională contează, indiferent în ce colţ de lume s-ar afla, sunt reacţiile primite la scurt timp după lansarea campaniei publice: „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“. La fel ca un bulgăre de zăpadă, căruia îi dai drumul de pe un deal şi cu cât se rostogoleşte mai mult, cu atât se face mai mare, campania odată lansată a angrenat în drumul ei oameni simpli, oameni cu funcţii, oameni cunoscuţi, oameni foarte cunoscuţi, instituţii, asociaţii, fundaţii, mass media locală, regională şi naţională. Au intrat în cont şi primele donaţii, una de 200 de euro şi una de 200 de lei. Au sunat şi primele telefoane:„Alo? Noi suntem….Noi nu vă putem ajuta cu bani, dar dacă aveţi nevoie de mână de muncă, noi venim şi facem ce e de făcut“, „Alo? Noi suntem de la E.Z. Vrem să facem o donaţie. Vrem să scriem un material şi da, vrem să promovăm şi campania. S-au primit şi primele mesaje: „Dacă credeţi că două mâini harnice pot face ceva, eu vin acolo şi vă lucrez pe gratis mai multe zile.“ „Eu sunt departe de ţară, plecată din Sălaj. Dar faceţi o listă cu materialele de construcţie necesare şi o să contactez firmele de profil pentru donaţii.”
Cu alte cuvinte, tot mai mulţi oameni răspund pozitiv unei campanii care trebuie să strângă toate cele necesare într-un timp foarte scurt pentru a mai putea recupera locul în care Iuliu Maniu se simţea cu adevărat acasă. „La Bădăcin, parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”.
În momentul în care a demarat această campanie publică, Casa Memorială „Iuliu Maniu“, a devenit a tuturor românilor, pentru că doar ei mai pot face ceva, după ce timp de 15 ani proiectul de reabilitare a casei a bătut la sute de uşi, a ajuns pe sute de mese, a fost pus în cap de listă, ca şi prioritate la Ministerul Culturii, a făcut subiectul a sute de articole de ziar, ştiri şi emisiuni de radio şi TV, care nu au avut niciun ecou concret.
Cei care au răspuns chemării şi au spus cu convingere “DA” campaniei şi au început să se implice într-un fel sau altul sunt: Primăria Oraşului Şimleu-Silvaniei; Primăria Pericei; Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Sălaj; Centrul de Cultură şi Artă Sălaj; Muzeul de Istorie şi Artă Zalău; Fundaţia Academia Civică (Ana Blandiana); Centrul de Cultură şi Artă Salaj; Fundația Corneliu Coposu; Asociaţia Creştină România de Mâine Bucureşti; ANMR; Cotidianul Magazin Sălăjean; Publicaţia Sălajul Pur şi Simplu; Revista de cultură Caiete Silvane; Cotidianul Vocea Transilvaniei; Gazeta De Cluj; Cotidianul Adevarul; Agenția Națională De Presă Agerpres; Cotidianul Crişana; Digi 24 Naţional. Lista e încă deschisă.

Paşii care trebuie făcuţi pentru readucerea casei la ce a fost cândva:

În ansamblu, proiectul prevede reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, fiind amenajată o sală de conferinţe.
casa_iuliu_maniu_palaria_si_bastonulIntervenţiile de primă urgenţă sunt ample, datorate multiplelor degradări structurale. Casa este construită în mai multe etape, din materiale diferite, unele elemente de structură fiind subdimensionate, punerea sub protecţie imediată nu se poate limita la refacerea învelitorii, care, într-un fel ar stopa distrugerea continuă a monumentului. Singura intervenţie care ar fi putut fi făcută şi care ar fi fost foarte necesară este realizarea unei protecţii provizorii, peste învelitoarea existentă, cel puţin în zonele cu degradări care pun în pericol stabilitatea clădirii.
Demararea intervenţiilor în etape, cu costuri mai mici, în tranşe, presupune totuşi a fi asigurată o sumă relativ mare de bani. Nu se poate reface doar acoperişul, trebuie consolidaţi pereţii, iar aceştia trebuie să se sprijine pe o fundaţie care, de asemenea, necesită consolidare. Trebuie făcută şi o stabilizare a terenului.
Având în vedere pericolul care ameninţă monumentul, situaţia tot mai gravă datorată trecerii timpului, am încercat o eşalonare în etape, în funcţie de gravitatea problemelor. Astfel, totalul cheltuielilor aferente întregului proiect se pot împărţi în cheltuieli necesare pentru reabilitarea clădirii şi cheltuieli aferente dotării şi amenajării muzeului. Sumele necesare reabilitării clădirii, conform devizului din 2012, pot fi defalcate astfel: cheltuieli pentru intervenţii de primă urgenţă şi cheltuieli pentru alte lucrări, care includ finisaje, instalaţii, refacerea decoraţiilor, amenajare exterioară. Dacă a doua etapă se poate face fragmentat, în funcţie de fondurile care se vor asigura pe parcurs, prima etapă nu poate fi demarată decât având acoperite toate cheltuielile. De aceea s-a solicitat proiectantului să se calculeze valoarea acestei prime tranşe de cheltuieli, urmând să facem un efort în stângerea banilor.
Chiar dacă nu avem rezultate vizibile, putem să vă spunem că n-am scăpat nicio ocazie în a atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află casa memorială “Iuliu Maniu”.
– Clădirea este inclusă în lista de priorităţi pentru restaurare pe 2014 la Ministerul Culturii
– A fost inclusă în lista de priorităţi solicitată de Agentia de Dezvoltare Regională N-V pentru fonduri structurale 2014-20120
– A fost inclusă în lista solicitată de OUB al UAR, şi apare pe site ca şi monument aflat în stare fizică foarte rea
– am solicitat finanţare prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului de intervenţii în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public.
– Am depus un proiect la Ambasada Statelor Unite – Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Editia 2012
– În 2014 s-au solicitat fonduri SEE

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

„Îl simt cum mai vine, /Mai vine pe acasă,/ Îl văd cum se aşează/ Cu satul la masă./ Şi-şi varsă durerea/ Sădind-o în noi./ Generaţii ca mine, ca tine, ca voi“. Imnul lui Maniu(fragment), Ioan Pop – „Poetu’ de Bădăcin”

Recomandari

Alte Articole