"Big Brother" in 11 intersectii din Zalau

Administratia locala municipala a demarat procedura de licitatie publica pentru desemnarea firmei care sa se ocupe de dotarea a 11 intersectii principale ale Zalaului cu semafoare noi si cu camere video menite sa-i surprinda „calcand pe bec” pe toti conducatorii auto indisciplinati. Proiectul este unul amplu, a carui valoare totala este de 15,4 milioane de lei, majoritatea fondurilor fiind finantare nerambursabila.

Fie ca nu acorda prioritate, ca trec pe rosu la semafor sau ca apasa pana la podea pedala de acceleratie – soferii care „vor calca” pe bec in traficul din Zalau se vor trezi de acum inainte cu amenzi la domiciliu. Asta, dupa ce edilii orasului au luat decizia de a dota cele mai aglomerate intersectii din municipiu cu sisteme inteligente de monitorizare si control al traficului rutier, scopul urmarit fiind ordinea si o siguranta mai mare in trafic pentru toti participantii.

Cele 11 intersectii principale care sunt luate in vizor se afla pe bulevardul Mihai Viteazul, pe traseul Inspectoratul Teritorial de Munca – Primaria Zalau: astfel, vor fi montate semafoare noi si camere la intersectia bulevardului Mihai Viteazul ca strazile Corneliu Coposu – Gheorghe Doja – Unirii (langa sediul primariei); cu strada Tudor Vladimirescu (zona Autogarii Zalau), cu strada Simion Barnutiu (zona Scala), cu strada Pacii (langa „Ciuperca”), cu strada Armoniei (la Uz Casnic), cu strada Tudor Vladimirescu (zona Perla). De asemenea, vor fi amplasate sisteme performante de supravhegere a traficului rutier si la trecerile de pietoni de langa Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj (zona industriala) si cea de langa Rominserv Valves.

Alte trei intersectii aflate pe asa zisa „centura” a orasului vor fi dotate cu echipamente de semaforizate aflate in prezent pe bulevard, dar care vor fi reamplasate intrucat se afla in stare buna de functionare. Este vorba de intersectia strazilor Andrei Saguna si Kossuth (deasupra Parcului Central), intersectia strazilor Tudor Vladimirescu si Gheorghe Lazar (langa Tribunalul Salaj), intersectia strazilor Tudor Vladimirescu si Porolissum (langa Sectia de Boli Infectioase).

Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca, in prezent, s-a ajuns in etapa de achizitie a executantului, astfel incat, in cel mai scurt timp posibil, intersectiile semaforizate sa fie echipate cu automate de dirijare a circulatiei si de relationare intre ele. Restul echipamentelor de acest gen existente in oras sunt expirate moral si nu mai fac fata la conditiile actuale de trafic din municipiu, acest lucru fiind vizibil mai ales in orele de varf, cand in mai multe intersectii din oras se formeaza ambuteiaje.

Tot prin acest proiect este vizata cresterea sigurantei circulatiei auto si pietonale prin implementarea sistemului de detectare a trecerii pe culoarea rosie a semaforului si a depasirii vitezei legale. De altfel, administratia municipala considera ca modernizarea intersectiilor va avea un impact pozitiv asupra calitatii vietii locuitorilor din municipiu. Printre obiectivele proiectului se numara si reducerea timpilor de stationare in intersectii, ceea ce duce la un consum redus de carburanti, implicit la reducerea poluarii mediului cu emisii de noxe cauzate de trafic si zgomot asociat traficului, precum si reducerea impactului asupra sanatatii populatiei.

 

Investitie cu greutate

Proiectul intitulat „Sistem de management al traficului in municipiul Zalau” este finantat prin Programul Operational Regional Axa 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – potentiali poli de crestere”. Durata de implementare a proiectului este de zece luni, astfel ca sistemul sus amintit va fi functional cel tarziu in luna octombrie a acestui an. Potrivit edililor municipiului, pentru implementarea sistemului de management al traficului in Zalau contractul de finantare a fost semnat in 2011, acesta fiind ultimul asemenea contract semnat inainte de finele anului. Valoarea totala a proiectului este de 15,4 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezinta fonduri europene nerambursabile, 5,1 milioane de lei inseamna finantare nerambursabila din bugetul central, iar circa 250.000 de lei reprezinta aport din bugetul local (contributia minima de 2 la suta din valoarea totala a proiectului, n.r.).

 

Amenzi in cutia postala

Noul sistem de monitorizare a traficului, care include semafoare noi si camere video, va fi unul deschis, permitand adaptarea comenzilor in functie de necesitatile aparute ulterior. Totodata, sistemul permite stocarea datelor inregistrate in trafic si refolosirea lor automata, in scopul fluidizarii traficului in oras. Spre exemplu, in zilele de vineri, sistemul de monitorizare va inregistra un numar crescut de masini. In vinerea urmatoare, sistemul va putea decide singur aplicarea unei unde verzi mai lungi la semofor, astfel incat circulatia sa fie fluidizata.

Mai mult, toate datele inregistrate de camerele video vor transmise Politiei Rutiere, care ii va putea sanctiona contraventional pe conducatorii auto care nu respecta legislatia in vigoare. Amenzile vor sosi la domiciliul soferilor prin posta.

Recomandari

Alte Articole