Cladirea Spitalului de Dermatologie Zalau a fost retrocedata

Sectia de Dermatologie a Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau ramane fara imobilul in care a functionat pana acum. Fostul proprietar a solicitat retrocedarea cladirii, iar instantele i-au dat castig de cauza.

Consilierii judeteni au aprobat ieri trecerea din domeniul public in domeniul privat al judetului a imobiului care gazduieste Sectia de Dermatologie, situat in Zalau, pe strada Corneliu Coposu. Acest demers a fost necesar deoarece instantele au dispus, prin sentinta definitiva si irevocabila, restituirea in natura a cladirii in favoarea fostului proprietar. Mai precis, fostul proprietar (Marius Terdic, din Cluj Napoca) a redobandit un imobil, curtea si gradina aferenta in suprafata de 1.068 de metri patrati. Cladirea, cu o suprafata de 1.350 de petri patrati, gazduieste la aceasta data Sectia Dermato-Venerice a SJU, apartine domeniului public al judetului Salaj si se afla in adminitrarea Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau. In luna martie, fostul proprietar a solicitat Consiliului Judetean Salaj, prin adresa 2.434, punerea in executare a Sentintei Civile nr. 453/2008, care-i conferea dreptul de proprietate asupra cladirii. Solutia finala in cazul acestui dosar a fost data in luna noiembrie a anului trecut de catre instanta suprema in cazul exercitarii unei cai extraordinare de atac contestate in anulare. “Obligatia noastra este de a respecta sentinta, de a pune imobilul la dispozitia proprietarului, cu care urmeaza sa avem in aceste zile discutii in acest sens. Pasul premergator retrocedarii este acela de a trece cladirea din domeniul public in cel privat al judetului”, a aratat ieri in cadrul sedintei Consiliului Judetean Salaj, presedintele acestei institutii, Tiberiu Marc. Pe de alta parte, fostul proprietar este obligat de instanta sa plateasca Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau 129.640 de euro (sau echivalantul in lei), ca despagubire pentru investitiile realizate in imobil. Mai precis, instanta a solicitat aceasta valoare pentru “diferenta dintre valoarea muncii prestate si a materialelor folosite la corpul nou (compus din parter si etaj), din cadrul Sectiei de Boli Dermato-Venerice si anexele demolate”. Reprezentantul CJ a precizat ca achitarea acestei sume nu are legatura cu termenul de eliberarea a imobilului si nu reprezinta o conditionare sau o compensare.

 

Trebuie asigurate circuite functionale

Managerul general al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Laurentiu Barna, a declarat ca discutiile cu clujeanul Marius Terdic privind retrocedarea cladirii au inceput deja si ca spera ca pana in toamna sau cel tarziu pana la inceputul anului viitor situatia sa fie rezolvata. „Avem deja discutii cu dansul (Marius Terdic, n.r.) pentru retrocedarea cladirii. Dansul trebuie sa ne achite contravaloarea extinderii, iar noi sa mutam Sectia Dermatologie in alta parte. Vom avea o noua intalnire de discutii in 4 mai. Sper ca pana in toamna sau cel tarziu pana la inceputul anului viitor sa rezolvam lucrurile”, a declarat managerul general al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Laurentiu Barna.

Potrivit lui Barna, Sectia Dermatologie, care are 25 de paturi, poate fi mutata intr-un alt corp al Spitalului Judetean de Urgenta, dar pentru aceasta trebuie mai intai asigurate circuitele functionale. In sectia respectiva, serviciile medicale sunt asigurate de trei medici si 13 alti angajati (asistenti, infirmieri etc.).

Cladirea in care functioneaza Sectia Dermatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Salaj a fost ridicata la inceputul secolului al XX-lea, ca locuinta familiala. Imobilul este inclus in lista monumentelor de patrimoniu national.

Recomandari

Alte Articole