Conducta de apa care alimenteaza municipiul Zalau s-a defectat din nou vineri, creand un spectacol inedit pentru participantii la trafic. Remedierea defectului a fost executata de reprezentantii Companiei de Apa Somes Cluj Sucursala Salaj, care sustin ca nu este prima oara cand in zona apa… izvoraste din conducta magistrala.
In vecinatatea drumului national Simleu Silvaniei-Zalau, la intrarea in Hereclean, peste drum de abator, apa tasnea ca o arteziana. Defectul a fost remediat in urma sesizarilor participantilor la trafic, dupa aproximativ o ora. In acest rastimp, apa s-a risipit in vale si pe pasunea din apropiere. Directorul Sucursalei Salaj a Companiei de Apa Somes Cluj, Marcel Zaharia, a aratat ca acest defect a aparut pe conducta de aductiune care alimenteaza orasul Zalau si cateva localitati rurale. „Echipele de interventii au oprit apa intr-o ora de la semnalarea defectului. Municipiul Zalau si localitatile deservite de aceasta conducta nu au ramas fara apa si nici nu ar fi existat o astfel de amenintare. Defectul a fost cauzat de corodarea conductei dinspre interior spre exterior, al carui diametru este de 1.000 de milimetri. Se pare ca aceasta conducta a fost fabricata inainte de anul 1990 si caracteristicile otelului din care este realizata nu erau tocmai cele care trebuia. In plus, sub actiunea clorului a aparut si mai puternic fenomenul de coroziune. In conducta clorul are concentratia de 0,5 miligrame intr-un litru, iar la consumatori acesta se diminueaza la 0,2 miligrame la litru. Portiunea avariata vineri face parte dintr-un tronson de trei kilometri care se defecteaza constant, de mai multe ori intr-o luna”, a explicat Marcel Zaharia.
Directorul Sucursalei Salaj a Companiei de Apa Somes Cluj a aratat ca toata conducta, cu rezervorul de apa din Dumbrava, in lungime de 18 kilometri, este inclusa intr-un program de investitii prin Ministerul Dezvoltarii, in vederea inlocuirii ei, aceasta avand mai mult de 20 de ani vechime. Costul lucrarilor a fost estimat la 5-7 milioane de euro, in functie de materialul din care va fi confectionata. Includerea acesteia pana acum in proiectele companiei finantate din fonduri europene nu a fost posibila, din cele explicate de Marcel Zaharia, dat fiind faptul ca la data aprobarii respectivelor contracte, vechimea conductei era de 15-16 ani, iar proiectul prevedea inlocuirea ei doar daca avea peste 20-25 de ani. Pierderile de apa inregistrate vineri si nu numai sunt asumate de CAS, dupa cum a aratat directorul Sucursalei Salaj. Acestea, la nivel de judet, au scazut semnificativ in ultimii ani, de la 70-80 la suta in 1995, la 39 la suta in 2008 si chiar 20-21 la suta in prezent.