Iarna s-a dezlantuit peste Salaj, blocand multiple drumuri si lasand izolate sute de gospodarii. Ninsorile continue si viscolul naprasnic, anuntate prin Codul galben dat de meteorologi peste tot vestul Romaniei, au facut ca mii de salajeni sa cunoasca o natura dezlantuita, o urgie alba care a acoperit kilometri de drum cu troiene inalte de pana la sase metri, a lasat in bezna sute de locuinte si a inchis sapte scoli si gradinite. Doua sate – Faget si Muncel – sunt rupte de lume si izolate la peste 800 de metri altitudine, iar autoritatile disperate vor sa croiasca macar acces pentru saniile trase de cai.
Traficul rutier ramane in continuare blocat pe DN1H, intre Salaj si Bihor, din cauza ninsorii si a viscolului puternic, iar in cursul noptii de miercuri spre joi au fost inchise si DJ 109P si DJ 191D, care fac legatura cu judetele Cluj si Bihor, troienele adunate de vant pe carosabil fiind de doi pana la sase metri.
Circulatia se desfasoara in conditii dificile pe restul drumurilor din Salaj, din cauza ninsorilor si a viscolului, portiuni foarte dificile fiind pe DN1C – peste culmea Mesteacanului, la limita judetului cu Maramures, si pe culmea Muntilor Meses, pe drumul E81, care face legatura intre Salaj si Cluj.
Seful Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan, a declarat ca DN1H ramane in continuare inchis, pe tronsonul Alesd – Nusfalau, din cauza ninsorii si a zapezii pe care vantul o viscoleste pe carosabil, utilajele reusind sa deszapezeasca in cursul noptii de miercuri spre joi doar tronsonul din Salaj, pana la limita cu judetul Bihor. „DN1H care face legatura cu Bihorul a fost inchis ieri (miercuri, n.r.) de urgenta, pe tronsonul Nusfalau – Alesd, din cauza ninsorii abundente si a viscolului puternic, care spulbera zapada si o aduce pe carosabil si ramane in continuare inchis. In cursul noptii, am reusit sa curatam cu utilajele tronsonul de 15 de kilometri din Salaj, dar la limita cu judetul Bihor drumul este blocat din cauza troienelor foarte inalte. Se circula foarte greu si pe DN1C – peste culmea Mesteacanului, la limita cu Maramures, si pe culmea Muntilor Meses, pe drumul E81, care duce la Cluj”, a declarat seful Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan.
Primarul comunei Sag, Florian Bonte, a declarat ca DJ 191D, care face legatura intre Salaj si Cluj, a fost inchis in cursul noptii de miercuri spre joi circulatiei, zapada troienita de vant fiind adunata pe carosabil intr-un strat care ajunge, pe unele portiuni, pana la sase metri. „Din cauza ninsorii si a viscolului, am fost nevoiti sa inchidem azi noapte DJ 191D, care face legatura intre Salaj si Cluj. Sunt portiuni unde vantul a troienit zapada si a depus-o pe carosabil intr-un strat care masoara intre doi si sase metri. Suntem pe baricade non stop si incercam sa curatam drumurile, dar munca utilajelor este incetinita si ingreunata de ninsoarea continua si de viscol”, a declarat primarul comunei Sag, Florian Bonte.
Bonte a declarat ca se actioneaza prioritar pentru a permite transportul elevilor la scoli, pe DC 82, ruta Sag – Sarbi – Tusa, pe DC83, ruta Sag – Sarbi – Mal -Ban, DC84 ruta Sag – Preoteasa si pe DJ 191D spre satul Fizes. “Nu am solicitat sprijin de la autoritatile judetene, pentru ca speram sa ne descurcam cu utilajele din dotare – doua buldoexcavatoare, doua tractoare si doua utilaje cu lama ale SC Transemidor SA, cu care Primaria Sag are contract pentru deszapezirea drumurilor”, a declarat primarul. Tot in comuna Sag, in cursul noptii de miercuri spre joi, locuintele a aproximativ 700 de romi din localitatea Mal II si 30 de case din satul Tusa au ramas fara curent electric, din cauza zapezii de pe liniile de inalta tensiune si a viscolului. Primarul a spus ca problema a fost remediata de echipele de interventie ale SC Electrica Distributie SA Zalau dupa circa trei ore. O veste mai buna a fost, insa, faptul ca s-a reusit deblocarea drumului de acces catre satul Dealul Corbului, ramas izolat miercuri, din cauza ninsorii si a viscolului care au facut ca drumul de cinci kilometri sa fie acoperit de un strat de zapada de peste o jumatate de metru. „Totusi, satul Dealul Corbului, unde locuiesc 104 slovaci, ramane in continuare sub amenintarea zapezii, intrucat drumul abia dezapezit poate fi oricand blocat din nou de ninsorile puternice si de viscolul care inca se manifesta puternic in zona”, a adaugat primarul Florian Bonte.
O alta comuna unde un drum judetean este inchis circulatiei, din cauza ninsorilor, este comuna Halmasd. Primarul Gavril Puscas, a declarat ca DJ 109P, inchis miercuri, din cauza zapezii si a viscolului, ramane in continuare in acelasi stadiu. „DJ 109P ramane in continuare inchis. Am actionat cu utilajele pentru deszapezire, dar ninsorile si viscolul sunt foarte puternice, iar zapada este troienita pe carosabil. Sunt portiuni de drum unde troienele depasesc pe carosabil doi metri. Continua si acum sa ninga extrem de puternic”, a declarat primarul comunei Halmasd, Gavril Puscas.
Tot din cauza viscolului, Primaria Halmasd, Scoala Gimnaziala din localitate si 50 de locuinte au ramas miercuri fara curent electric. Problema a fost remediata de echipele de interventie ale SC Electrica Distributie SA Zalau dupa doua ore. Probleme de acest gen au fost inregistrate si in localitatile Mal, Fizes, Preoteasa si Plopis, mai multe gospodarii ramanand nealimentate cu curent electric mai bine de zece ore.
Doua sate – ramase total izolate
Doua localitati din Salaj, Muncel si Faget, unde locuiesc peste 600 de persoane, au ramas izolate, ieri, dupa ce drumurile de acces au fost blocate din cauza ninsorilor abundente si a viscolului care troieneste zapada, stratul de pe carosabil masurand intre 60 de centimentri – peste doi metri.
Primarul comunei Cristolt (de care apartine satul Muncel, n.r.), Ioan Cheseli, ne-a declarat ca localitatea Muncel a ramas izolata de lume si ca, in disperare de cauza, autoritatile incearca sa curete drumul macar pentru a fi accesibil saniilor trase de cai. „Satul Muncel, unde locuiesc 160 de persoane, a ramas izolat, dupa ce drumul comunal care face legatura cu centrul de comnuna a fost inchis in cursul noptii de miercuri spre joi circulatiei din cauza ninsorii abundente si a viscolului deosebit de puternic. Fiind panta foarte abrupta si drumul acoperit cu un strat de 60 de centimetri de zapada, spre satul Muncel nu se poate urca nici macar cu utilajele de deszapezire. Incercam sa intervenim si sa redam circulatiei acest drum comunal de aproximativ sapte kilometri macar pentru saniile trase de cai”, a declarat primarul comunei Cristolt, Ioan Cheseli.
Potrivit primarului Ioan Cheseli, Scoala cu clasele I-IV din Muncel nu este inchisa, aici fiind inscrisi noua copii.
Situatia este la fel de grava la Faget, in comuna Plopis. Primarul acestei comune, Nicolae Criste, a declarat ca localitatea unde locuiesc peste 500 de slovaci, a ramas izolata dupa ce ninsorile abundente si viscolul foarte puternic au blocat drumul de acces catre localitate, stratul de zapada de pe carosabil depasind doi metri. „Satul Faget, unde locuiesc peste 500 de slovaci, a ramas izolat de lume, nu mai putem ajunge acolo. Zapada este troienita foarte rau de vant, pe carosabil stratul de nea este de peste doi metri. Intervenim cu utilajele de deszapezire, dar nu putem estima in cat timp vom debloca drumul si il vom redeschide circulatiei, intrucat ninge incontinuu deosebit de puternic. Mai mult, viscolul nu da semne ca s-ar potoli”, a declarat primarul Nicolae Criste.
Satul Faget este asezat la o altitudine de 800 de metri, iar drumul DJ 110E care face legatura intre centrul de comuna si Faget, in lungime de opt kilometri, are un grad ridicat de inclinare si multe curbe. „Spre Faget nu este niciun alt drum de acces. Ca sa mentinem cat de cat legatura cu slovacii din acest sat sunam din ora in ora, pe telefoanele mobile ale preotului Rolnik si ale celor trei consilieri locali care locuiesc in Faget. Daca apar urgente medicale, ambulantele nu vor putea urca, dar vom incerca sa razbatem cu un tractor si sa coboram persoanele in vale, in centrul de comuna. Deocamdata, familiile de slovaci nu au probleme cu alimentele si apa, intrucat au provizii in camari care le ajung pentru o saptamana”, a declarat primarul comunei Plopis, Nicolae Criste. Slovacii din satul Faget traiesc din cresterea animalelor, din agricultura, colecteaza fructe de padure sau ciuperci. Majoritatea tinerilor sunt plecati la lucru in Cehia sau Slovacia, in sat ramanand batrani si familii cu copii.
Potrivit sursei citate, Scoala Gimnaziala Faget, cu predare in limba slovaca, este inchisa, pentru cei 80 de copii (din care 18 prescolari, n.r.) fiind imposibil sa ajunga la cursuri, satul Faget fiind localitatea din Salaj cea mai rasfirata, distanta dintre case, biserica si scoala fiind de pana la zece kilometri.
Directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliul Judetean Salaj, Mircea Ghiurco, ne-a declarat ca pentru a deszapezi drumul spre Faget a fost mobilizat un utilaj cu senile, care sa sparga zapada si sa deschida accesul spre sat.
Data fiind situatia dificila in care se afla cetatenii din Fagetu, comuna Plopis, Instiutia Prefectului Salaj in colaborare cu ISU Salaj va duce slovacilor, astazi (vineri, n.r.) un transport cu circa o suta de pachete cu alimente neperisabile. “Incercam sa ajutam, prin donatiile colectate in campania initiata de noi, cat mai multe persoane afectate de zapada si viscol. In primul rand insa, dorim sa fim alaturi de salajenii care au probleme, motiv pentru care vom fi prezenti vineri, cu un transport de alimente, in localitatea Fagetu”, a spus prefectul Alexandru Vegh.
Toate scolile din Plopis au fost inchise
Scoala din Faget nu este singura inchisa de urgia alba, masura suspendarii cursurilor fiind luata in toate cele sapte unitati de invatamant din comuna Plopis. „Astazi (joi, nr.), toate cele sapte unitati de invatamant din comuna Plopis si-au suspendat cursurile, din cauza ca ninsorile abundente si stratul de zapada mare de pe drumuri i-au impiedicat pe cei peste 250 de copii inscrisi aici sa ajunga la ore. Este vorba de cinci scoli si doua gradinite. Decizia de suspendare a cursurilor apartine Primariei Plopis. Parintii si elevii au fost anuntati dimineata devreme de aceasta masura luata de autoritatile locale”, a declarat inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan.
Din totalul de peste 250 de copii inscrisi la scolile si gradinitele din comuna Plopis, 184 sunt elevi, iar 68 – prescolari. Abrudan a spus ca parintii pot apela gratuit Tel Verde 0800.816.260 pentru a se informa cu privire la programul unitatilor de invatamant in aceasta perioada.
Potrivit inspectorului scolar general, ISJ Salaj va monitoriza, in aceasta perioada, de mai multe ori pe zi, situatia din judet, pentru a vedea daca sunt si alte unitati scolare unde se impune suspendarea cursurilor sau modificarea orarului scolar. Daca vor surveni astfel de schimbari, ele vor fi comunicate Ministerului Educatiei, a declarat inspectorul scolar general Ioan Abrudan.
Greu si la Valcau
Probleme au fost inregistrate, incepand din cursul noptii de miercuri spre joi, si in comuna Valcau de Jos. Potrivit primarului Ioan Rosan, drumul comunal 88, care face legatura intre Valcau de Sus si Preoteasa, a fost blocat de nameti, pe doua portiuni acestia depasind un metru. „Satul Preoteasa nu a ramas izolat si nici scoala de aici nu a fost inchisa, dar am avut probleme din cauza ninsorilor mari. Exista o ruta ocolitoare catre Preoteasa prin satul Lazuri, pe DC83, e o ruta mai lunga si este un drum abrupt, in panta, dar macar se poate ajunge in Preoteasa”, a declarat primarul Ioan Rosan.
Troieni mari pe Valea Somesului
Nici comuna Letca nu a scapat de urgia iernii, desi aici problemele nu au fost chiar atat de grave. Marti dupa amiaza, satul Soimuseni a ramas izolat timp de cateva ore bune, din cauza ninsorii abundente si a troienelor care s-au asternut pe sosea. O situatie asemanatoare a fost inregistrata in satul Perii Vadului, din comuna Ileanda, unde 40 de gospodarii au ramas izolate de restul localitatii, ieri, pentru cateva ore, fenomenele meteorologice dovedindu-si puterea naprasnica. Autoritatilor le-au trebuit cateva ore pentru a-si croi drum catre gospodariile cu pricina, lupta cu ninsorile fiind crancena mai ales din cauza ca acestea nu conteneau. Si localnicii din comuna Galgau au avut de furca cu stihiile naturii, Valea Somesului fiind si ea greu incercata in ultimele zile. Primarul comunei Galgau, Eugen Codorean, a declarat ca drumul care face legatura intre satele Fodora si Dobrocina a fost inchis, miercuri, timp de doua ore, iar drumul de la Glod la Francenii de Piatra a fost impracticabil in intervalul miercuri seara – joi dimineata.
Ieri, in cadrul videoconferintei cu prefectii s-a analizat modul in care s-a actionat la nivel nationale pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice recente, prognoza pentru perioada urmatoare si au fost prezentate masurile care se vor lua de catre comitetele judetene si locale pentru situatii de urgenta. S-a aratat ca va fi nevoie de largirea acestor comitete cu personal din scoli si biserici si s-a mentionat ca Guvernul va cauta solutii pentru a aloca fonduri pentru interventiile in astfel de situatii de urgenta. Utilizarea banilor va fi monitorizata de prefecti si comitetele judetene pentru situatii de urgenta. Tot in acest cadru, s-a anuntat ca primarii vor fi amendati daca nu va fi asigurata permanenta in cazul anuntarii codului galben sau portocaliu, ori la inundatii. Presedintele Filialei Salaj a Asociatiei Comunelor din Romania (si vicepresedintele acestui for la nivel national), Sandu Bercean-primarul comunei Mesesenii de Jos a intervenit in cadrul videoconferintei pentru a solicita sprijin in vederea deblocarii fondurilor pentru achizitii in situatii de urgenta, astfel incat primariile sa dispuna de un minim de dotare.