Transportul public în Zona Metropolitană Zalău, în linie dreaptă

Astăzi, 11 octombrie 2022, la sediul Primăriei municipiul Zalău a avut loc o întâlnire pe marginea transportului public în Zona Metropolitană Zalău.
La întâlnire au participat cei doi viceprimari ai municipiului, Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas, administratorul public, Călin Forț, reprezentanți ai Direcției Tehnice din cadrul Primăriei municipiului Zalău, conducerea Transurbis și primarii comunelor care fac parte din Zona Metropolitană, primarul comunei Crișeni, Călin Morar, primarul comunei Meseșenii de Jos, Alexandru-Bogdan Bercean și viceprimarul comunei Mirșid, Ovidiu Bodea. De la întâlnirea de azi a lipsit primarul comunei Hereclean, Dobrai Francisc, fiind în ședință de Consiliul Local.
S-a discutat despre transportul public în interiorul Zonei Metropolitane, iar în urma întâlnirii s-au luat mai multe decizii în ceea ce privește implementarea acestui serviciu.
”Pentru a satisface nevoile de transport în Zona Metropiolitană, operatorul Transurbis are nevoie de o flotă de transport de aproximativ de 75 de autobuze și microbuze. La ora actuală, operatorul are în dotare 66 de mijloace de transport printre care 20 de autobuze electrice.
Având în vedere posibilitatea de a accesa și bani europeni și de a achiziționa autobuze electrice, împreună cu primarii comunelor și conducerea Transurbis am discutat câteva lucruri în ceea ce priveste strategia de transport în Zona Metropolitană și dezvoltarea de capacități de transport și probleme de costuri, cu serviciul de transport local.
Se știe că Primăria municipiul Zalău a depus încă o cerere de finanțare prin PNRR pentru 20 de autobuze electrice de 10 metri. S-a căzut de acord că UAT Municipiul Zalău, în numele asociatiei metropolitane să depună o cerere de finanțare pentru încă 15 minibuse, iar în viitorul apropiat, odată cu deschiderea apelului de proiecte pe POR, vom achiziționa încă 5 autobuze de 18 metri și încă 5 minibuse, ajungând astfel la capacitatea de 65 de autobuze noi.
S-a luat decizia ca Primăria municipiul Zalău să achiziționeze un studiu în Zona Metropolitană și să grăbească pașii și procedura de urmat în așa fel încât Zona Metropolitănă să fie una funcțională.
Astfel se va contracta un studiu în ceea ce privește transportul metropolitan în Zalau și comunnele care fac parte din Zona Metropolitana, urmand ca în 2023 să anunțâm în Jurnalul Uniunii Europene intenția de a veni cu un nou contract de operare în ceea ce privește transportul public de călători pe Zona Metropolitană”, a trsnmis viceprimarul municipiului Zalău, Teodor Bălăjel.
Toți cei prezenți la întâlnirea de azi au susținut că serviciul public de transport în Zona Metropolitană trebuie să fie operativ în cel mai scurt timp.

Recomandari

Alte Articole