Principalul factor poluant din Salaj este traficul

Zgomotul stradal la nivelul asezarilor salajene este cel mai mare factor poluator de mediu. Potrivit informatiilor furnizate, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de directorul Agentiei de Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec, de la inceputul anului si pana in luna decembrie s-au efectuat 1.330 de determinari de zgomot. Din totalul de 433 de probe de zgomot efectuate pe strazile si arterele rutiere din localitatile salajene, 333 depaseau nivelul admis al zgomotului stradal (respectiv 77 la suta). Specialistii APM Salaj au mai sesizat depasiri ale valorilor admise de zgomot si in scoli, unde din 437 de determinari efectuate, 58 depaseau nivelul admis; in parcuri, unde s-au efectuat 200 de determinari, 23 dintre ele depasind valoarea admisa; in piete, din 170 de probe efectuate, zece depaseau limita permisa.

In perioada 1 ianuarie-1 decembrie 2011, calitatea aerului din Salaj a fost monitorizata prin 1.423 de probe de monitoring de control si prin 44.271 de determinari prin statia automata. In opt cazuri s-a constatat ca au fost depasite valorile limita pentru indicatorii „pulberi sedimentabile”, mai precis, pe strada Sarmas (in doua cazuri), in localitatea Prodanesti (in doua locuri), in Zalau, pe strada 22 Decembrie 1989, in Panic, in Cuciulat si in Jibou. In cazul „pulberilor in suspensie” au fost depistate, prin statia automata de monitorizare, 37 de depasiri ale valorilor admise (in 4 ianuarie, 8 februarie, 7 martie, 1 aprilie, 1 octombrie, 15 noiembrie). Reprezentantii APM Salaj au mai efectuat, de la inceputul anului si pana la data de 1 decembrie, 1.623 de expertize de ape uzate si 500 de probe asupra calitatii solului.

Aurica Grec a mentionat ca supravegherea calitatii factorilor de mediu se realizeaza prin intermediul unei statii automate de monitorizare a calitatii aerului de tip industrial, a unui punct fix pentru probe zilnice, a 21 de puncte pentru evaluarea zgomotului (opt puncte pentru evaluarea impactului traficului, doua pentru piete, trei pentru parcari auto, sase pentru scoli si doua pentru parcuri si spatii de recreere), prin reteaua de supraveghere a calitatii apei (in special a apelor uzate provenite de la agentii economici), reteaua de supraveghere a calitatii solului (sub aspectul poluarii chimice si cu metale), prin reteaua de supraveghere a radioactivitatii mediului.

De la inceputul anului si pana in luna decembrie, in Salaj s-au inregistrat trei poluari accidentale, prin incendiere, toate la depozite de deseuri menajere. Din cele aflate de la directorul APM Salaj, acestea s-au produs in: Criseni (in 5 septembrie) unde a fost afectata o suprafata de un hectar; si in Cehu Silvaniei, in 28 septembrie (cand a fost afectata o suprafata de 150 de metri patrati) si in 18 noiembrie, cand a fost afectata o suprafata de 150 de metri patrati.

„Operatorul depozitelor unde s-au produs incendiile este compania AVE Salaj Ecoserv, care in cele trei cazuri nu a respectat prevederile autorizatiei de mediu si Planul de prevenire si actionare in caz de incendiu prin aceea ca nu a anuntat toate institutiile care sunt responsabile cu gestionarea unor astfel de evenimente”, a aratat Aurica Grec.

Directorul APM Salaj a precizat ca anul acesta s-au mai inregistrat 37 de depasiri ale valorilor admise in ce priveste calitatea aerului. Cele 37 de depasiri inregistrate de statia automata se datoreaza faptului ca instalatiile de evacuare a emisiilor de poluanti de la centralele rezidentiale se afla la joasa inaltime si la o distanta mica fata de punctele de prelevare ale statiei, ceea ce determina inregistrarea unor valori ridicate in anotimpul rece zilnic dupa orele 18 si la sfarsit de saptamana. Cum statia automata nu mai poate masura impactul zonei industriale asupra cele rezidentiale, au fost initiate demersuri pentru ca aceasta statie sa fie relocata pe un alt amplasament unde pot fi inregistrate date reale privind calitatea mediului.

Recomandari

Alte Articole