Acces liber la informatiile din Justitie

Tribunalul Salaj a dat in functiune un program si un site care poate fi accesat de salajeni, si nu numai. Portalul de informare a cetatenilor contine date referitoare la stadiul cauzelor aflate pe rolul instantei. Din cele aflate ieri, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Tribunalul Salaj, Call-center-ul este o aplicatie implementata la nivelul Curtii de Apel Cluj care permite accesul publicului la date de interes, cum ar fi dosarul, termenele si solutiile date de instanta. Accesul la acestea se poate face prin orice retea de telefonie, apeland numarul de telefon 0264-207975. Calin Cotor, specialist in tehnologia informatiei din Tribunalul Salaj a mentionat ca aceasta retea permite introducerea numarului de dosar si prin procesare se obtin datele solicitate. Grefierii posteaza pentru acest site de doua ori pe zi datele, iar solicitantii pot beneficia de informatii referitoare la ziua precedenta. Implementarea acestui sistem, functional in Tribunalul Salaj si Judecatoria din Zalau, va fi continuata si la Jibou si in Simleu Silvaniei.

Presedintele Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean, a fost de parere ca implementarea acestui sistem este benefica atat pentru cetateni, cat si pentru angajatii institutiei.

„Este si in interesul nostru sa fie cunoscute datele cu care lucram. Sunt doar doua persoane care lucreaza la arhive si una la registratura, si pentru a face fata volumului imens de munca ar fi nevoie de inca trei angajati. Aceasta modalitate de punere la dispozitie a datelor catre cetateni scuteste personalul de un anumit volum de munca si de timp”, a sustinut Petronela Nasaudean.

Din cele explicate de reprezentantii Tribunalului Salaj, aceasta aplicatie este utila mai ales pentru o mare parte a salajenilor, care nu dispun de conexiune la internet. Informatiile publicate reflecta datele operate pana in ziua precedenta (despre termenele de judecata si solutiile pronuntate, depunerea actelor la dosar, studiul dosarelor, eliberarea certificatelor si a copiilor de acte, investirea cu formula executorie a hotararilor judecatoresti, ajutorul public judiciar si taxele judiciare de timbru).

Asa cum a estimat presedintele Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean, prin intrarea in vigoare a noului Cod Civil instantele nu vor fi degrevate de procese, ci numarul acestora va creste, prin urmare si termenele date in cadrul acestora.

„Noul Cod Civil, este un act modern, insusit de tari civilizate din Europa si absolut necesar. Vechiul Cod Civil chiar daca a fost unul absolut solid, avea insa un limbaj arhaic. Noul Cod Civil aduna o foarte mare parte din vechiul cod, si tot ceea ce tine de raporturi civile (si chiar de drept international). Codul Civil are 2.664 de articole si da o foarte mare putere judecatorilor de a interpreta actul normativ pus in fata lui. Nu stiu cum se vor compatibiliza dispozitiile Codului Civil cu tendinta de unificare a practicii judiciare”, a mentionat Petronela Nasaudean.

Noul Cod Civil a intrat in vigoare in prima zi a acestei luni si a adus noutati in ce priveste autoritatea parinteasca, locuinta comuna a sotilor, la faptul ca notarul poate desface casatoria chiar si daca sotii au copii minori si da putere publicitatii imobiliare, revenindu-se la principiul constitutiv de drept al cartii funciare. Petronela Nasaudean a subliniat ca una dintre modalitatile de rezolvare a conflictelor ar fi solutiile date cu ajutorul mediatorilor. Deocamdata, salajenii nu se arata prea interesati sa apeleze la acestia (fosti magistrati sau avocati). Aceasta modalitate este o alternativa in tarile civilizate de solutionare a conflictelor, prin care ambele parti sunt avantajate, nemaivorbind de faptul ca numarul cauzelor care ar ajunge in instante ar fi mai mic. Astazi, salajenii pot afla detalii despre activitatea si circuitul dosarelor din Tribunalul Salaj, 25 octombrie fiind declarata Ziua Portilor Deschise.

 

Recomandari

Alte Articole