Neachitarea datoriilor catre bugetele locale ori catre unitatile financiar-bancare de catre pensionari atrage dupa sine popriri pe veniturile din pensii. La nivelul judetului Salaj, aproximativ 380 de persoane au primit, luna trecuta, doar o parte din pensii, diferenta fiind incasata de catre debitori. Doar pentru luna septembrie, s-au facut popriri pe veniturile din pensii in suma totala de peste 58.000 de lei. Toate aceste demersuri sunt realizate la nivelul Casei Judetene de Pensii Salaj, obligata prin lege sa rezolve problema datoriilor pensionarilor.
Desi varstnicii sunt considerati ca fiind printre cei mai buni platnici in ciuda veniturilor mici pentru majoritatea dintre acestia, multi nu mai tin pasul cu actuala stare a economiei. Iar neplata datoriilor catre anumite institutii publice ori catre unitatile bancare se transforma in popriri de pensii. La nivelul judetului Salaj, aproximativ 380 de pensionari au primit, luna trecuta, mai putin decat pe cuponul de pensie.
Din cele declarate de Livia Salajean, coordonatorul de plati pensii in cadrul Case Judetene de Pensii (CJP) Salaj, numarul popririlor de pensii a crescut in luna septembrie fata de lunile anterioare. „Daca in luna iulie au fost nevoiti sa punem popriri de pensii pentru 299 de persoane, in cursul lunii trecute, numarul acestora a crescut cu aproape 100. Diferenta inregistrata reprezinta, cel mai probabil, popririle de pensii ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor catre bugetele locale. Mai precis, in luna septembrie 380 de pensionari au popriri de pensie, suma totala retinuta fiind de 58.426 de lei”, ne-a declarat Livia Salajean.
Numarul popririlor nu semnifica neaparat numarul pensionarilor cu popriri. Un pensionar poate detine o pensie asupra careia se pot infiinta doua sau chiar mai multe popriri pe baza titlurilor executorii judecatoresti. Cele mai multe popriri ca urmare a neachitarii datoriilor catre bugetele locale s-au facut asupra pensionarilor din localitatile: Zalau, Jibou, Cehu Silvaniei, Cuzaplac, Letca, Romanasi, Crasna, Agrij etc.
Potrivit legii in vigoare, si neplata imprumuturilor contractate de pensionari de la banci pot duce la popriri de pensii. Directorul adjunct al CJP Salaj, Florian But, a declarat ca majoritatea popririlor de pensii sunt in contul unitatilor bancare. „Suntem obligati prin lege sa recurgem la emiterea popririlor catre pensionarii care au intarziat cu plata ratelor la banci. Acest lucru incarca foarte mult activitatea institutiei noastre, fiind obligati, lunar, sa rezolvam sute de astfel de cazuri. Prin urmare, unitatea bancara incaseaza sumele procesate de noi, fara nicio implicare”, a mentionat Florian But. De asemenea, popririle pe pensii pot fi efectuate si pe baza titlurilor executorii emise de catre institutiile abilitate. „In astfel de situatii nu ramane decat sa procedam la infiintarea popririlor asupra drepturilor de pensii in conditiile legii, pana la 30 la suta din cuantumul pensiilor aflate in plata. Acest procent poate fi depasit doar cu acordul pensionarului”, a precizat Florian But.
In fapt, bancile ofera mai usor credite bancare pensionarilor, tocmai din prisma faptului ca restantierii pot fi usor taxati, prin retinerea sumelor datorate prin drepturile de pensie. Bancile doar se adreseaza CJP Salaj, aceasta fiind unitatea care va trebui sa rezolve situatia rau-platnicilor.