Concedierile de la Cemacom ridica rata somajului in Salaj

Concedierea angajatilor de la Nokia situeaza judetul Cluj in primele judete din tara in ce priveste rata somajului. Salajul nu este afectat, deocamdata de aceste disponibilizari, dar si aici numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a crescut, ceea ce face ca judetul nostru sa avanseze in clasamentul judetelor in functie de rata somajului.

 

Din cele mai recente evaluari statistice ale Econtext, pe primele locuri in tara, cu cea mai mare rata a somajului se situau judetul Dolj (cu 25.244 de someri in evidente la sfarsitul lunii august), Capitala (cu 21.631de someri) si judetul Iasi (cu 17.514 someri). Judetul Cluj avea, la sfarsitul lunii august, 11.797 de someri, ceea ce-l situa pe locul 14, iar judetul Salaj cu 6.229 de someri, potrivit Econtext, ocupa locul 34. In acelasi clasament, pe ultimele locuri, se aflau judetele Calarasi (cu 5.731 de someri), Tulcea (cu 4.630) si Ilfov (cu 2.886).

 

Aproape 500 de tineri ingroasa randurile somerilor

 

Cifrele statisticile pentru judetul Cluj, au fost rasturnate de demersul celor de la Nokia. Nu in aceeasi proportie, dar si in cazul judetului Salaj, rata somajului se modifica pentru luna septembrie, din cauza ultimelor disponibilizari. Din cele aflate de la directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, „societatea Cemacom face disponibilizari datorita restrangerii activitatii de productie si 88 de persoane vor fi afectate de masura de concediere colectiva”. Dintre acestea, 82 de salariati au fost incadrati in randul persoanelor direct productive si 6 indirect productive. Perioada disponibilizarilor este intre 15 septembrie si 31 decembrie 2011, cu un preaviz de 20 de zile. In prima etapa a acestei restructurari sunt inclusi 46 de angajati.

 

Romeo Sarca a specificat ca in cursul acestei luni, au mai fost disponibilizate doua persoane de la Agentia Romana de Securitate SRL, iar in august 16 persoane (din 22 cate erau incadrate in total) de la firma RomInvest Impex Aghires. Randurile somerilor salajeni s-au ingrosat substantial in aceasta perioada din cauza absolventilor, proveniti din diverse forme de invatamant, promotia 2011. In evidentele AJOFM Salaj au intrat, in aceste zile, 478 de tineri, care, timp de sase luni, vor beneficia de indemnizatia de somaj de 250 de lei.

 

„Aceste schimbari conduc la o clasare a Salajului pe o pozitie in mijlocul clasamentului national in functie de rata somajului. Concedierile din judet si numarul absolventilor care au intrat in evidentele noastre cresc pentru luna in curs rata somajului cu 0,04 la suta, respectiv, fata de luna precedenta cu 50 de persoane”, a mentionat Romeo Sarca.

 

Reprezentantii AJOFM Salaj nu au, la ora actuala, date referitoare la salajenii incadrati la Nokia, deoarece deocamdata nu s-au facut demersurile de anuntare catre agentiile judetene si trimitere in somaj. Romeo Sarca nu a exclus posibilitatea ca la Nokia sa fi lucrat tineri din judetul nostru, dar a fost de parere ca numarul acestora este mic si nu va influenta rata somajului.

 

Falimentul Nokia saraceste Statul

 

Potrivit datelor analizate de Econtext, concedierea celor 2.200 de angajati de la fabrica Nokia urca Clujul pe locul 8 in topul judetelor dupa numarul somerilor. In luna august, Clujul se situa pe locul 14, cu un numar de 11.797 de someri, ceea ce corespunde unei rate a somajului de 3,41 la suta. Practic, judetul Cluj ar ajunge la 13.997 de someri si o rata a somajului de circa 4 la suta, ceea ce ar duce la clasarea lui in primele zece judete in topul somajului. Analistii de la Econtext sustin ca efectele disponibilizarilor de la Nokia s-ar rasfrange si in alte planuri. Statul ar pierde avand astfel incasari mai reduse si implicit venituri mai mici din impozitul pe profit. Din totalul de 22 de miliarde de euro al exporturilor romanesti aproape 5 la suta il reprezinta telefoanele mobile. In plus, pe langa aceasta pierdere, statul va avea de contribuit la sumele pentru indemnizatiile pentru somaj si pentru reconversia profesionala a angajatilor. Pe de alta parte, inchiderea unitatii de la Jucu ar putea afecta si alti furnizori, subcontractori, care lucrau pentru fabrica Nokia de la Cluj, precum si firmele deschise in jurul fabricii de la Cluj, unitati de alimentatie publica sau firme de transport ale angajatilor.

 

Mirel Talos acuza actuala guvernare de neimplicare

 

Deputatul liberal de Salaj, Mirel Talos arata cu degetul spre actuala guvernare pentru esecul firmei Nokia in judetul Cluj.

 

„In ultimii trei ani, Romania nu a mai avut niciun investitor strain important, iar cei care se afla deja aici au inceput sa plece. La Cluj, de exemplu, investitori importanti precum Bechtel, IBM si Ursus, au decis sa incheie afacerile incepute aici pe vremea administratiilor anterioare celei PD. Nu a existat niciun fel de deschidere a autoritatilor romane de a discuta cu acesti investitori, iar in urma nepasarii PD zeci de mii de oameni au ajuns someri. In continuare asistam la aceeasi atitudine iresponsabila si pasiva din partea guvernului. Guvernul nu a luat nicio masura, nu a venit cu nicio solutie care sa preintampine sau sa limiteze efectele unor decizii similare. Lipsa unor strategii pentru atragerea investitorilor straini din timpul guvernarii PDL continua sa isi arate efectele, decizia celor de la Nokia de a pune lacatul pe fabrica de la Jucu fiind inca o palma data actualei puteri de catre investitorii straini”, a declarat parlamentarul salajean.

 

Deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, in februarie 2008, a fost tratata la vreme respectiva ca un succes pe plan local si national. In acel moment se prognoza ca venirea finlandezilor de la Nokia in Romania va atrage dupa sine crearea a 15.000 de noi locuri de munca.

Recomandari

Alte Articole